הצעה: עצירת משחקי כדורגל במקרה זעזוע מוח של שחקן
הארגון שאחראי לשינויים חוקתיים במשחק ידון בהצעה, לפיה הרופאים יוכלו החל מהעונה הבאה לצפות בשידורים חוזרים של התנגשויות בין שחקנים ולדרוש את עצירת המשחק
החל מעונת הכדורגל הבאה רופאים יוכלו לצפות בשידורים חוזרים של התנגשויות קרוב לקו המגרש ולדרוש את עצירת המשחק אם יש חשש ששחקנים לקו בזעזוע מוח, כך לפי הצעה חדשה.
- כך הסינים יעקפו את גרמניה בכדורגל עד 2050
- פנסיונרים בני 31: מתי כדורגלנים מגיעים לשיאם?
- שחיתות בכדורגל - יותר כסף, יותר בעיות
לפי ההצעה, לרופאים יהיה זמן להעריך אם הפציעה מחייבת את החלפתו של השחקן. היא תעלה לדיון בחודש מרץ בפגישה השנתית של IFAB, הארגון שאחראי על שינויים חוקתיים במשחק.
החברים בארגון מסרו לסוכנות החדשות AP כי הם שוקלים גם לאפשר למאמנים לצפות על הספסל בסרטונים מהמשחק לצרכים טקטיים, אך לא כדי לערער על החלטות השופטים.
כיום משתמשים בטכנולוגיה רק לקביעה האם הכדור עבר את קו השער. אך עד מונדיאל 2018, ייתכן שהשופטים יורשו לקבל מידע נוסף משופט חיצוני שיצפה בשידורים החוזרים. בשלב זה נערכות בדיקות למערכות שעוזרות לקבוע האם הכדור נכנס לשער, האם היה פנדל והאם להוציא כרטיס אדום. עם זאת, חברי IFAB מדגישים כי עדיין אינם מוכנים לאשר את השימוש בסיוע טכנולוגיה לשופטים (VAR).
בפגישה במרץ יבדקו כיצד לאפשר לצוות הרפואי גישה לווידיאו במהלך המשחקים, זאת בשל המודעות הגוברת לנזקים של פגיעות ראש. ליגת הרוגבי האנגלית החלה כבר בניסוי בשימוש בווידיאו במקרים של זעזוע מוח אפשרי. "אנחנו למדים מהמחקר המדעי ומענפי ספורט אחרים שיש אפשרות להעריך בצורה טובה יותר את הפגיעה, כשרואים את עוצמת הפגיעה והזווית הנכונה ניתן לקבוע בצורה טובה יותר אם מדובר בזעזוע מוח פוטנציאלי", מסר מזכ"ל הארגון לוקאס ברוד.
לצרכים רפואיים בלבד
לפי חוקים שאמצו לפני שנתיים בפיפ"א, השופטים מורשים לעצור משחקים למשך שלוש דקות כדי לקבוע את חומרת פציעת הראש. "נתקלנו במספיק דוגמאות שבהן אם הרופא היה יכול לצפות בווידיאו הוא היה עשוי להחליט לא להחזיר את השחקן לדשא", הוסיף ברוד. עם זאת, הילוכים חוזרים שיבדקו לצרכים רפואיים לא ישמשו בשלב זה לשיפוט."אנחנו רוצים לוודא שקטעי הווידיאו ישמשו רק לצרכים רפואיים", הגיב מנכ"ל התאחדות הכדורגל הסקוטית, סטיוארט ריגן, שהוא גם חבר ב-IFAB.
ההחלטה האם לאשר את השימוש בסיוע טכנולוגי מצד מאמנים, כולל שימוש בטאבלטים המשדרים את המשחק והילוכים חוזרים, עשויה להתקבל בשלב מאוחר יותר ולא במרץ הקרוב. אם כי ב-IFAB מודעים לכך שקשה לבלום את השימוש בטכנולוגיה ניידת. "יש עוד חשש מהבחינה הזו שאין לדעת לאן זה יוביל אותנו", אומר ריגן, "כולם מבינים שהנוכחות של הטכנולוגיה גדלה בכדורגל, ויותר ויותר מאמנים משתמשים בה – האייפד מחליף במקרים רבים פנקסים וניירות. הבעיה היא שלא יודעים אם לאותו אייפד יש חיבור לאינטרנט והוא משמש להעברת צילומים של המשחק. אם ישתמשו באותם צילומים כדי להפעיל לחץ על השופט הרביעי, אז מדובר בכיוון שאנחנו לא מעוניינים בו. אנחנו עדיין בודקים את הנושא".
במשחק ידידות שנארך במאי בין נבחרות אנגליה וטורקיה, הורה השופט הרביעי למאמן טורקיה להפסיק את השימוש בטלפון הנייד. המאמן פתיח טרים פנה לשופט לאחר שחלוץ אנגליה הארי קיין הבקיע ממה שנראה כמצב נבדל. "כולם משתמשים בטלפונים ובטאבלטים, אך תפקידו של השופט הרביעי אינו לבדוק כל הזמן מה קורה בזירה הטכנולוגית. כרגע זה בניגוד לחוק", הוסיף ברוד, "אנחנו לא רוצים ליצור מצבים שבהם השחקנים והמאמנים נשלחים ליציע בשל שימוש בטלפון סלולרי. לכן אם מאמן שיש לו גישה להילוכים חוזרים פונה לשופט הרביעי וטוען שהשחקן היה בנבדל אז המאמן הוא זה שייענש".