$
ספורט ישראלי

האדם שבאדום ינצח: 6 הערות על משחק העונה בליגת העל

היתרון הגדול של הפועל באר שבע על מכבי תל אביב הוא ההרכב האנושי בחדר ההלבשה שלה. לפעמיים זה כל מה שצריך בשביל לזכות באליפות

אוריאל דסקל 23:4701.04.17
1. עם כל הסטטיסטיקות, הניתוחים, הצ'יפים והמיפים - החשובים בהחלט - בסופו של דבר, כדורגל הוא הרבה פעמים עניין של איך אנשים מאותה הקבוצה מסתדרים אחד עם השני על המגרש. עניין פשוט של איזה הרכב אנושי טוב יותר על המגרש.

 

זה הדברים הקטנים, שלא בהכרח קשורים בטקטיקה או אסטרטגיה, אלא ביחסי האמון בין האנשים על המגרש: האם המגן הימני יודע שהקשר תמיד יעזור לו להתמודד מול התוקף? האם הקשר ההגנתי יכול להרגיש בטוח לצאת קדימה כי הקשר תמיד יחפה עליו? האם הקשר ההתקפי יודע שיהיה לו למי למסור מסירה נוחה במקרה שהוא ייכנס לצרה מול המגן שלו? האם הבלם יכול להיות רגוע שלא יפקירו אותו על בסיס קבוע? והאם שחקן, כל שחקן, יכול להיות בטוח שכאשר בלם היריבה יצמד לו לפנים ויאיים עליו, חבריו לקבוצה יבואו להגן עליו? אלו דברים, שקשורים לעבודת צוות. אלו דברים שזוכים בזכותם באליפויות.

 

2. בתקופתו של ברק בכר, בהפועל באר שבע מייחסים לדברים הללו חשיבות רבה. קבוצה של בכר צריכה להתנהל כלהקה. כמשפחה. כחבורה של חברים שנאבקים זה לצד זה עבור מטרה משותפת. ובקבוצה עובדים על חיזוק התחושה הזו יום-יום.

 

בקבוצה מתייחסים לכך בכל הרצינות ולא רק ברמת הסיסמאות. זה ברמת מאמן מנטלי צמוד לקבוצה, זה עניין של דגשים מנטליים בזמן משחק, זה לעלות את הכל על פני השטח בשיחות קבוצתיות. זה נראה בכנות לא מתפשרת - כל אחד עם עצמו, וכל אחד עם חברו לקבוצה.

 

לא רק על מצבים נייחים צריך להדגיש זמן באימונים. על גיבוש טוב צריך לעבוד קשה גם כן.

 

3. המשחק בין מכבי תל אביב להפועל באר שבע היום בא אחרי ששתי הקבוצות שיחקו 50-55 משחקים מתחילת הקיץ. העייפות המצטברת היא בטוח פקטור בכל משחק. ופעמים רבות במקרים הללו, האיכויות האנושיות קובעות מי תחצה את קו הסיום ראשונה. ולהפועל באר שבע יש יתרון בתחום הזה. הם הוכיחו זאת בעונה שעברה ונראה שהם בדרך להוכיח זאת עונה שניה ברציפות.

 

לפני כמה שבועות הפועל באר שבע איבדה מעט מהיתרון האנושי הזה. "מחלת היותר", ו"מחלת האני" השפיעו על ההרכב האנושי המובחר יותר של באר שבע. בקבוצה היו מודעים לכך וטיפלו בבעיה. הבעיה נפתרה. הפועל באר שבע חזרה לפסגה עם יתרון מבטיח.

  

4. מנהל ספורטיבי שיושב על הספסל ונותן עצות ואפילו הוראות למאמן שלו, במיוחד מאמן שכאן פחות מחודשיים, זה יותר מלגיטימי. זה אפילו רצוי. לא מובן מדוע עשו מזה שערורייה בשידור. זה רק הגיוני.

 

 

ברק בכר ברק בכר צילום: ראובן שוורץ

 

5. פנדל שנוי במחלוקת? ייתכן. אם היה שופט וידאו, היתה מתקבלת החלטה טובה יותר. הגיע הזמן שלא ידברו רק על זה בתום משחק עונה. כמו כן, לא בגלל זה מכבי תל אביב הפסידה את המשחק. הקבוצה הפסידה את המשחק כי הפועל באר שבע היתה טובה יותר.

 

6. פרופ' יונה ברגר מאוניברסיטת פנסילבניה ערך ניסוי שהראה כי אנשים שמרגישים שהם "קצת מאחוריי" מישהו בתחרות - הם בעלי סיכוי רב יותר לנצח מאשר הם "קצת לפני" מישהו.

 

בניסוי שערך, ברגר אמר לאנשים שהם מתחרים נגד אדם בחדר אחר בתחרות הקלדה מהירה. המנצח, על פי ברגר, יזכה בפרס כספי כלשהו. אחרי סיבוב אחד של "תחרות" הוא אמר למשתתפים בניסוי שהם בתיקו עם "היריב", קצת לפניו או קצת אחריו. מה שברגר ראה זה שרק האנשים שהיו "קצת אחריי" המתחרה שלהם הגבירו את קצב ההקלדה שלהם בצורה משמעותית. אלו שהיו "קצת לפני" הקלידו הרבה יותר לאט מאשר אלו שהיו "קצת אחרי". אלו שהיו בתיקו לא הראו שיפור משמעותי.

 

תופעה דומה חוזרת על עצמה ב-60,000 משחקי כדורסל שנבדקו. על פי הסטטיסטיקות על כל נקודה שקבוצה מובילה במחצית, סיכוייה לנצח עולים ב-7%. כלומר, אם קבוצה מובילה במחצית ב-3 נקודות, יש לה 7% יותר סיכויים לנצח מאשר קבוצה שמובילה בשתי נקודות. עם זאת, קבוצות שהיו בפיגור נקודה אחת במחצית - היו בעלות סיכוי גדול יותר לנצח מאשר הקבוצות שהובילו בנקודה. "אנשים שמרגישים שהם רק קצת מאחוריי מישהו עובדים קשה יותר מאנשים אחרים", אומר ברגר. "זה עניין אנושי. הגענו למסקנה שאנשים מתאמצים יותר אם הם רואים שהם יכולים לעקוף מישהו שנמצא קצת לפניהם".

 

הפועל באר שבע הגיעה למשחק מול מכבי תל אביב "קצת לפניה". ועדיין שיחקה כמו קבוצה שנמצאת "קצת אחרי". למה? הכנה מנטלית. הם רציניים שם בדרום.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x