$
רכישות

האם הפלישה הסינית לכדורגל האירופי הגיעה לסיומה?

הקבינט הסיני הוסיף השבוע באופן רשמי מועדוני ספורט לרשימת התעשיות שחברות מקומיות אינן מורשות להשקיע בהן מחוץ למדינה - כדי למנוע זרימת הון ממנה

שירות כלכליסט 10:5724.08.17
סוף עידן? ייתכן שהפלישה הסינית לכדורגל האירופי הגיעה לסיומה.

 

 

 

 

אוהד כדורגל סיני. רוצים להשאיר את ההון בסין אוהד כדורגל סיני. רוצים להשאיר את ההון בסין צילום: איי אף פי

 

הקבינט הסיני הוסיף השבוע באופן רשמי מועדוני ספורט לרשימת התעשיות שחברות מקומיות אינן מורשות להשקיע בהן מחוץ למדינה. המהלך מבוסס על ניסיון של הממשלה שהחל כבר בשנה שעברה במטרה לבלום את תזרימי ההון היוצאים מהמדינה, כולל ביקורת ממשלתית נגד "השקעות לא רציונאליות" שאמורות היו להגן על היואן מייסוף נוסף.

 

הסימנים למהלך צצו בחודשים האחרונים, אך ההודעה הראשונית מהווה את המסר הברור ביותר עד כה שהממשלה רצינית בנוגע לבלימת משיכת ההון מסין, שזרם בארבע השנים האחרונות למספר מוערך של 29 מועדוני כדורגל זרים, ביניהם מילאן ומנצ'סטר סיטי.

 

"רבים מהם יהיו מעוניינים למכור (את אחזקותיהם)", מעריך אלכסנדר ג'רוויס, יו"ר חברת הייעוץ הבריטית לעסקאות כדורגל, בלאקברידג' קרוס בורדר. בנוגע לחברות הסיניות והאנשים הפרטיים שהשקיעו בקבוצות אירופיות. עסקאות עתידיות קרוב לוודאי שלא ייצאו לפועל בשל ההגבלות, אף שג'רוויס מעריך שיהיו מי שידעו לעקוף אותן.

 

עם זאת, מאחורי העלייה שנרשמה בהשקעות סיניות בכדורגל עמדה למעשה הממשלה עצמה. ב-2015 הנשיא שי ג'ינפינג, אוהד כדורגל ידוע, חשף תכנית להפוך את המדינה למובילה עולמית בכדורגל.

 

כתוצאה מכך, הקבוצות המובילות בסין החלו להוציא מיליוני דולרים על החתמת כוכבים זרים כמו החלוץ הברזילאי האלק והכוכב הארגנטינאי קרלוס טבס, זאת בתקווה שהעלאת איכות המשחק תחלחל גם לנבחרת הלאומית ותסייע לבנות במהירות ליגות ברמה עולמית. בעוד שהמועדונים הסינים הוציאו סכום מכובדים של כסף על שחקנים, וניפחו את השוק כולו, הממשלה החלה מאז תחילת השנה לפעול נגד הרכישות היקרות של שחקנים זרים.

 

ומה בעניין רכישת הקבוצות? סאות'המפטון נרכשה לאחרונה על ידי הטייקון גאו ג'ישנג, והצטרפה בכך לווסט ברום ואסטון וילה ברשימה ההולכת וגדלה של קבוצות בריטיות תחת בעלות סינית. בספרד, דליאן וונדה מחזיקה ב-20% מאתלטיקו מדריד. העיתון הסנדיי טיימס דיווח מוקדם יותר החודש שמיליארדר סיני אלמוני פנה לכמה מבעלי המניות הגדולות ביותר של מנצ'סטר יונייטד לבחון את נכונותם למכור.

 

אולם, כעת שהשתנתה האווירה, חברות כמו פוסון, שרכשה את וולברהמפטון בשנה שעברה, מצייתות לגישה הממשלתית כלפי השקעות בקבוצות ספורט זרות.

 

"אם לא יינקטו פעולות מסוימות, הזרים יתפסו אותנו כאנשים טיפשים עם הרבה כסף", כתב יו"ר פוסון גואו גואנגצ'אנג. "ההגבלות האחרונות על השקעות מחוץ למדינה ואי סדרים פיננסיים היא נחוצה ויכולה למגר השקעות לא רציונאליות רבות".

 

בעוד שהחוקים החדשים מהווים מכשול, הם לא הרמטיים. בעבר, ניתן היה לעקוף איסורים על רכישות באמצעות שימוש במימון מחוץ למדינה, הסביר מארק דרייר, מייסד אתר China Sports Insider. לדבריו, עסקת רכישת סאות'המפטון מומנה באמצעות הלוואות מבנק בהונג קונג בערבות נכסים מחוץ לסין. "אני נזהר לא לצאת בתחזיות מקיפות על כך שהסתיים עידן", אמר.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x