$
אירועי ספורט

סופרבול 2019: על בעלים וקבוצות

סטן קרונקי ורוברט קראפט רכשו את הראמס והפטריוטס בערך באותה השנה. העשורים שלהם כבעלי קבוצות ספורט מלמדים רבות על מי הוא בעלים טוב של קבוצה ומי בעלים רע. הם יפגשו בסופרבול הקרוב

אוריאל דסקל 13:5629.01.19

סטן קרונקי, הבעלים של לוס אנג'לס ראמס וקבוצות ספורט רבות אחרות, ביניהן ארסנל מהפרמיירליג, גדל במורה, מיזורי - עיירה עם אוכלוסייה של פחות מ-50 איש, שככמעט כולם עבדו בחברה בבעלות של אביו של סטן, "חברת העץ של מורה".

 

 

סטן קרונקי (במרכז) עם שון מקויי (מימין). חייב הצלחה להצלחה מסחרית אבל זה לא משהו לטווח הארוך סטן קרונקי (במרכז) עם שון מקויי (מימין). חייב הצלחה להצלחה מסחרית אבל זה לא משהו לטווח הארוך צילום: רויטרס

 

העבודה הראשונה שלו היתה בגיל 7. הוא ניקה את הרצפה בחצר של המפעל. בגיל 10 כבר עבד בחברה כסוג של רואה חשבון. בראיון ל"טלגראף", קרונקי אמר שתמיד היה לו "מזל גדול" כי גדל בקרב משפחה וחברים קרובים שלימדו וחינכו אותו לעבודה קשה. בתיכון רץ בקבוצת האתלטיקה, שיחק בייסבול וגם כדורסל.

 

על פי הודאתו, הוא תמיד אהב בייסבול יותר מכל ענף אחר. זה עשוי להסביר מדוע הוא בעלים של קבוצת כדורגל, פוטבול, כדורסל, הוקי קרח ולקרוס, אבל אף פעם לא קנה קבוצת בייסבול. נראה שהוא לא נותן לשום רגש להשתלט על הליך קבלת ההחלטות שלו.

 

קרונקי הלך לקולג' והמשיך לסייע למשפחה אבל אז זכה ל"מזל גדול" באמת כאשר בטיול לאספן, קולורדו נפגש עם אן וולטון - היורשת של וולמארט, החברה הקמעונאית הגדולה בעולם והחברה המסחרית השנייה בגודלה בעולם. קרונקי התחתן עם וולטון ונכנס לחיק המשפחה העשירה בעולם שווה יותר מ-130 מיליארד דולר. קרונקי הרוויח מהנישואים הלללו הרבה מאוד כסף (מה שלא מונע ממנו להציג את עצמו כ-Self Made). הוא התחיל לעסוק בנדל"ן לפני שנפגש עם אן אבל רק אחרי החתונה החל לפתח נכסי נדל"ן בסמוך לנכסים של וול מארט. חברת הנדל"ן שלו, THF Realty, היא אחת ממפתחות הנדל"ן הגדולות באזור סנט לואיס ומיזורי ולפחות חצי מההון שלה קשור לנכסים של וולמארט.

 

קרונקי גם למד כמה דברים ממשפחת וולטון. למשל, שהממשלה היא שותף טוב לעסקים - כל עוד היא לא מתעקשת על מיסים. הוולטונים תומכים בעשרות מיליונים למפלגה הרפובליקנית ולפוליטיקאים רפובליקנים ונלחמים במשך שנים נגד העלאת שכר המינימום ולמען ביטול מס הירושה. לפי חברת המחקר Demos, וולמרט הוציאה יותר מ-80 מיליון דולר בין השנים 2000 ל-2014 בהעברת כספים לרפובליקנים. קרונקי תרם רבות גם כן לאורך השנים (ואפילו תרם לדונלד טראמפ ולהילארי קלינטון במירוץ הנשיאות האחרון). התרומה הזו שווה הרבה מאוד כסף. וולמרט משלמת סכום כל כך נמוך ל-1.4 מיליון עובדיה, שרבים מהם צריכים סיוע מהרשויות כדי לסיים את החודש בכבוד. לפי עמותת Americans for Tax Fairness, עובדי משפחת וולמרט קיבלו סיוע של יותר מ-6.2 מיליארד דולר מהממשלה האמריקאית - כלומר, יוצא שמשלמי המיסים מממנים חלק ניכר מעובדי התאגיד הפרטי, שגם זוכה. וזה מבלי לחשב הנחות במס בשווי 6.5 מיליארד דולר שמשפחת וולמרט השיגה ב-16 השנים האחרונות (לפי דיווח מאוקטובר 2018).

 

קרונקי, שבילה מספר שנים בדירקטריון של וולמרט ומחזיק באחוזים בחברה, נהנה בעצמו מהטבות מס עצומות מעיירות מקומיות באזור מיזורי. לפי תחקירים שנעשו על עסקי THF (קיצור ל-To Have Fun) עסקיו זכו להטבות מס בשווי 117 מיליון דולר בין השנים 1994 ל-2006.

 

וולמרט ב-NFL

 

ב-1995 קרונקי נכנס לעולם הספורט והביא עימו את סט הערכים וההתנהגויות מוולמרט ל-NFL. הוא רכש 40% מלוס אנג'לס ראמס והיה משמעותי מאוד במעבר של הקבוצה לסנט לואיס למבנה חדש ונוצץ Trans World Dome, שנבנה ב-280 מיליון דולר מכספי משלמי המיסים. 15 שנה לאחר מכן, זכה המבנה לשיפוץ בשווי 30 מיליון דולר - גם כן, על חשבון משלם המיסים במיזורי. "נולדתי וגדלי במיזורי" אמר קרונקי בזמנו לסנט לואיס פוסט-דיספאץ' כשהחל בהליכים לרכישת 60% האחרים של הקבוצה ב-2010. "אני בן של מיזורי כבר 60 שנה. אנשים במדינה מכירים אותי. יודעים שאפשר לסמוך עליי. יודעים שאני בחור עם כבוד". אבל אז כל הטון הזה השתנה כאשר קרונקי החליט להעביר את הקבוצה לשוק גדול יותר, לוס אנג'לס, למרות שקברניטי העיר הכינו תוכנית לבניית אצטדיון חדש כחלק משיקום אזור ביותר ממיליארד דולר.

 

בינואר 2016, 30 מתוך 32 בעלים אישרו לראמס לחזור ללוס אנג'לס. במיזורי וסנט לואיס זעמו. "ה-NFL פשוט התעלמו מהעובדות" אמר ראש העיר פרנסיס סליי. האוהדים, בין הנאמנים ביותר ב-NFL, נותרו המומים ושבורי לב.  "קהילות של אוהדים ננטשו בגלל שהם לא מתאימות יותר לתוכניות של הליגה" אמר סליי, שנתקע עם עלויות תחזוקה ומיסים של 12 מיליון דולר בשנה לאצטדיון שאין לו קבוצה שתמלא אותו. ההסכם העירוני על האצטדיון הוא ל-30 שנה ויסתיים ב-2021 - מה שאומר שקרונקי עזב את סנט לואיס והשאיר חשבון של 129 מיליון דולר לפחות.

 

מה בער לקרונקי, "בן מיזורי גאה" לעבור ללוס אנג'לס? זה די "פשוט". המעבר ללוס אנג'לס הקפיץ את השווי של הראמס מ-1.45 מיליארד דולר ב-2015 ל-3.2 מיליארד דולר ב-2018. הקבוצה נהפכה מאחת מהקבוצות הכי פחות שוות בליגה לאחר מחמש הקבוצות הכי שוות בליגה. יותר מזה, קרונקי אמנם מפתח ויבנה אצטדיון חדש בלוס אנג'לס במימון פרטי אך יזכה להטבת מס בשווי 100 מיליון דולר לפחות, כאשר המורים בעיר יצאו לשביתה לאחרונה בגלל מחסור של כ-100 מיליון דולר.

 

כמה נחוש היה קרונקי לעזוב? בזמנו, שלוש קבוצות הגישו מועמדות למעבר לאל.איי: סן דייגו צ'ארג'רס, אוקלנד ריידרס והראמס. ה-NFL ביצעה בדיקה עם הערים סן דייגו, אוקלנד וסנט לואיס כדי לראות כמה הן מוכנות לשלם בשביל להשאיר את המועדונים אצלן. סן דייגו ואוקלנד ממש לא הראו מאמץ להשאיר את הקבוצות שלהן בעיר. ההיפך, הדו"ח שהוציאו היה מספיק בקושי. סנט לואיס, לעומת זאת, הגישה הצעה בת 500 עמודים בנוגע להשארת ראמס בעיר ולהפוך אותה לקבוצה עשירה יותר - כולל תוכנית להשקיע 400 מיליון דולר ציבוריים בבניית אצטדיון חדש ומודרני. זו היתה ההצעה הטובה ביותר שה-NFL קיבלה. מה קרונקי עשה עם ההצעה? הוא תבע את העיר וטען שהיא תביא ל"חורבן כלכלי" של הראמס.

 

המטרה היתה לשרוף את הגשר עם אנשי סנט לואיס כדי להצדיק את המעבר ללוס אנג'לס. הוא גם איים על הבעלים האחרים ב-NFL שיתבע אותם על פגיעה בעסקיו אם לא יצביעו בעד המעבר של הראמס לאל.איי. בעלי הקבוצות הצביעו בסופו של דבר בעד המעבר של הראמס והצ'ארג'רס ללוס אנג'לס (ריידרס יעברו ללאס וגאס). סנט לואיס, העיר, תבעה את ה-NFL ואת סטן קרונקי. אבל למיליארדר זה לא משנה. הקבוצה שלו הכפילה את השווי שלה ליותר מ-3 מיליארד דולר וכעת נמצאת באחד מהשווקים הגדולים בעולם. קרונקי ראה את האופציה להגדיל את ההון שלו וההכנסות שלו וביטל כל חיבור רגשי או קהילתי של הקבוצה לעיר.

 

ישנן, כעת, שלוש תביעות נגד הראמס. אחת על עתיד מגרש האימונים של הראמס, השנייה של אוהדים שקנו כרטיסים ומרצ'נדייז של סנט לואיס ראמס ולא יגיעו למשחקים מאחר שהם כבר לא בסנט לואיס. השלישית היא של אוהדים שרכשו רישיון לרכישת מנויים (PSL - personal seat license), מבחינתם ליותר מ-21 עונות. כאמור, לקרונקי זה לא משנה.

 

לקרונקי באמת שלא איכפת מהשנאה כלפיו - כל עוד הוא מרוויח כסף. והשנאה כלפיו עצומה. "לך להזדיין, סטן קרונקי. עם הפיאה שרכבת תחתיה לכאן" היתה הכותרת של טור המערכת בשבועון המקומי בסנט לואיס, Riverfront Times. "אתה שווה 7.7 מיליארד דולר. אתה כל כך עשיר שקנית קבוצת לקרוס מקצועית... ותקעת אותנו עם הוצאה של 12 מיליון דולר לשנה. תהנה מלספור את הסנטים שהרווחת. זה ברור שזה מה שעושה לך טוב בחיים. זה ולקנות קבוצות ספורט טובות ולהרוס אותן - קבוצות כמו קולורדו אבאלנץ' (NHL) וארסנל. אתה שנוא בשתי יבשות. לפחות אתה מקבל על זה כסף".

 

קרונקי אכן מקבל כסף על כך שהוא בעלים שנוא. מלבד הכסף הציבורי שהוא מרוויח, קרונקי פשוט לא מאמין שניצחונות חשובים למודל הכלכלי של הקבוצות שלו. "אם אתה רוצה לזכות באליפויות, אתה לא צריך להיות מעורב" אמר במפגש האנליסטים השנתי בוועידת סלואן שב-MIT. קרונקי מכיר את כל החוקים שמאפשרים לו למקסם רווחים מקבוצותיו, להעלות את השווי שלהן ולהשתמש בהן כנכסים שלו למינוף לרכישת נכסים אחרים. הוא ממש לא מתעניין במה שהאוהדים חושבים או רוצים (קבוצות שמנצחות). קבוצתו ב-NBA כמעט מדי שנה נהנית מתשלומי מס היוקרה של הקבוצות האחרות (ולאורך השנים עשתה טריידים על הכוכבים הגדולים והיקרים), קבוצתו בפרמיירליג רושמת רווחים כבר 16 שנים ברצף והיא היחידה בליגה שלא זכתה להשקעה מצד הבעלים שלה בעשור האחרון וקבוצתו בפוטבול, הראמס... ובכן, היא בסופרבול אחרי השקעה גדולה בהחתמת כוכבים גדולים. יש לה את אחד מהמאמנים המוכשרים ביותר בליגה, שון מקוויי בן ה-33, שמתארים אותו כ"ביל ביליצ'ק הבא".

 

 

רוברט קראפט. בעלים טוב יותר ואמין יותר רוברט קראפט. בעלים טוב יותר ואמין יותר צילום: רויטרס

 

אצטדיון חדש

 

אז מה קרה באל.איי? למה לקרונקי חשוב לנצח בפוטבול? ב-2020 נפתח אצטדיון ענק כחלק ממתחם ספורט ענקי באינגלווד, צפונית להוליווד פארק. ב-2011 קרונקי רכש את השטח מוולמרט בכ-100 מיליון דולר (שהוא כמובן 'מקבל' חזרה כהטבת מס). במתחם הזה יבנה מתחם בשווי 4.3 מיליארד דולר. ב-NFL, אגב, אמרו בזמנו שאין שום רצון להעביר לשם את הראמס. אז אמרו.

 

האצטדיון, המבנה המרכזי במתחם עם 70 אלף מקומות, יארח את משחקי הראמס ומשחקי הצ'ארג'רס. למתחם עשויה להצטרף גם קבוצת הכדורסל לוס אנג'לס קליפרס. אבל בשביל למלא את האצטדיון, הקבוצה צריכה להיות טובה. מאוד טובה. האוהדים בלוס אנג'לס לא יסתפקו בקבוצה שהיא פחות מהכי טובה בליגה וקרונקי יודע זאת. למזלו, תקרת השכר הקשיחה ב-NFL לא מאפשרת להשקיע יותר מאשר קבוצות אחרות. אז, ככל הנראה הראמס צפויים להישאר קבוצה טובה לאורך זמן. לפחות עד שהרישיונות לרכישת מנויים יימכרו.

 

אין שום דבר רומנטי בהצלחה של הראמס ובארה"ב חלוקים לגבי מי הקבוצה שהכי פחות רוצים שתזכה בסופרבול הקרוב. מצד אחד ראמס השנואים של קרונקי, שמסמל את כל מה שרע בקפיטליזם הדורסני בספורט ובכלל. מצד שני, השושלת השנואה של רוברט קראפט, ביל ביליצ'ק וטום בריידי. ואולם, כשמסתכלים על הערכים שמובילים את הפטריוטס, אין בכלל מה להשוות בין הקבוצות.

 

משפחת קראפט אוהדת את הפאטס עוד לפני שרכשה את הקבוצה. היא מאזור בוסטון ולפני 25 שנה בדיוק (שנה לפני שקרונקי נכנס ל-NFL) רכשו את הקבוצה כאשר היתה אחת מקבוצות הספורט הגרועות בארה"ב עבור סכום שיא (בזמנו) של 172 מיליון דולר. מאז, המשפחה דחתה הצעה להעביר את הקבוצה לג'קסונוויל, קנזס וקונטיקט. קראפט הכריז שהוא רכש את הקבוצה כדי לסייע לה לזכות באליפות - באזור בוסטון. הוא השקיע מעל ומעבר בקבוצה. את שיפוץ האצטדיון הישן בפוקסבורו עשה ללא כסף ציבורי (יותר מ-325 מיליון דולר), את כל ההחלטות המקצועיות הוא מאפשר לאנשי מקצוע לעשות ואת הקבוצה, שהיתה קבוצת הספורט הגרועה ביותר בבוסטון, הפך לבת המועדפת של העיר. אגב, השווי של הקבוצה הוא השני הכי גדול בליגה ואחד מעשרת הגדולים בעולם הספורט.

 

קראפט, שחלק מעסקי המשפחה זה עסקי הפילנתרופיה, הוא ההפך הגמור מקרונקי. כבעלים של קבוצת ספורט, כאיש עסקים וכדמות ציבורית. הוא מראה שאפשר לנצח ולהרוויח כסף. מראה שאפשר להרוויח כסף ולהישאר בן אדם.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x