תלונות על שופטים לא עוזרות לאף אחד
רוב ההחלטות שהשופטים מקבלים במשחק כדורגל הן נכונות. הגיע הזמן שמאמנים ומועדונים יבינו שהם לא עוזרים לאף אחד כשהם מתלוננים על השיפוט
אלון יפת ויגאל פריד, שופטי כדורגל קיבלו השבוע הודעות נאצה ואיומים על חייהם בעקבות החלטות שעשו במשחק בין בית"ר ירושלים להפועל באר שבע. הם הונחו לפנות למשטרה ולהגיש תלונות בנידון וספק אם יקרה משהו עם זה. לצערנו, שופטים רגילים לדברים הללו. לצערנו, שום דבר לא באמת יקרה עד שיקרה אסון. האיומים על חיי השופטים מגיעים אחרי תלונות חריפות של אנשי בית"ר ירושלים כנגד השיפוט. אולי האיומים היו מגיעים אל מכשירי הסלולר של השופטים בכל מקרה, אבל בטוח שדברים שאמרו במועדון לא עזרו להרגיע את הרוחות.
- בית"ר ירושלים החליטה לסגור את היציע המזרחי
- מנכ"ל בית"ר ירושלים החדש: מוני ברוש
- בית"ר ירושלים מבקשת להוסיף לשמה את המילה "טראמפ"
עכשיו, תלונות נגד שופטים הן חלק ממשחק הכדורגל. השופטים הם מטרה קלה. זה נכון בישראל וזה נכון בכל העולם. הרי מדובר בחבורה של מזוכיסטים שמתחילים את הטיפוס שלהם לליגות הגדולות בליגות הנמוכות, שם הם לעיתים עומדים בפני כפר או עיירה שלמה ששונאת אותם. גם ברמות הכי גבוהות מקללים אותם, יורקים עליהם, זורקים עליהם מטבעות, פלאפונים, בקבוקים, מה שבא ליד. מכבדים אותם רק "אם לא מרגישים אותם במשחק".
ההתנהגות של אנשי בית"ר ירושלים לאחר שהם הרגישו שהשופטים קיפחו אותם במשחק נגד הפועל באר שבע, לא שונה מהתנהגות של מועדונים אחרים בעולם. אולי זאת היתה מחאה מעט פחות מעודנת וטיפה יותר "מזרח-תיכונית" מזו של ז'וזה מוריניו או יורגן קלופ אבל בסופו של דבר שלחה את אותו מסר: "אנחנו לא אחראים להתפרקות שלנו. השופט אשם".
אז ככה. קודם כל, צריך להבהיר משהו בקשר לשופטים. אם הם לא פושעים - ואין שום סיבה להאמין שהם פושעים, אז רוב ההחלטות שהם מקבלים הן נכונות. זה מוכח.
במחקר שערכו בבית הספר לניהול ופיננסים בפרנקפורט בדקו אלפי משחקים וגילו שמבחינת שערים, 97.5% מההחלטות לאשר את שער היו נכונות (או החלטה נתונת וויכוח גם אחרי בדיקת וידאו) ורק 2.42% מהשערים אושרו בגלל טעות שופט. מבחינת שערים שלא אושרו (בגלל החלטה על אופסייד שלא היה), כ-80% מההחלטות היו נכונות וכ-20% מההחלטות היו לא נכונות. מבחינת פנדלים, 91% מהפנדלים שניתנו היו מוצדקים ובערך כ-9% היו טעויות שיפוט. מבחינת פנדלים שלא ניתנו, 77% היו החלטות נכונות וכ-15% היו טעויות. אגב, בסביבות 98% מההחלטות השוטפות (אאוט, פאול לא ברחבה וכו') נכונות. כלומר, גם כשהם טועים או גרועים, רוב ההחלטות של השופטים נכונות - על פני אלפי משחקים. וה-VAR, סיוע הווידאו, אמור לצמצם את מרחב הטעות למינימום האפשרי וגם אז לא יהיו החלטות שהם 100% - בטון בסלע.
בכל מקרה, השופטים הם חלק מהמשחק. זה ברור. וצריך גם לקחת בחשבון שהם בני אדם ויעשו טעויות. וגם זה קורה. ושוב, חשוב להבין: הטעויות החריפות ביותר הן נדירות ולאורך זמן לא אמורות להשפיע על התוצאה. גם כשמסתכלים על נקודות שהושגו בזכות טעויות שיפוט, אז רואים שהמקסימום ששופטים מוסיפים או גורעים מקבוצה זה בערך 2% מהנקודות.
זה אומר, שכבר כאשר מאמן מאשים את השופט בהפסד או ברצף הפסדים, יש בזה המון מן השקר.
דבר שני - וזה כבר עניין שבכלל לא קשור לשופטים, שהם לעיתים רק קורבן לספין של מאמן או מנהל קבוצה. "הבעיה של מאמנים היא שהאשמת השופט יוצרת מסך עשן שמסתיר את האמת", כתב במאמר לפני מספר שנים ד"ר מרטין פרי, פסיכולוג ספורט בריטי שמתמחה בסיוע למאמנים . "זאת תגובה קלה שמונעת מהקבוצה לקחת אחריות על עצמה. במקום להאשים את השופט, המאמן צריך לסייע לשחקניו באופן מקצועי על ידי הבלטת הטעויות שלהם ומתן דרכים לתקן אותן. האשמת השופט מונעת מהשחקנים להבין את האחריות שלהם למצב הקבוצה, בעוד התעלמות מהשופט והחלטותיו השגויות יכולה לגרום למאמן ולקבוצה להגיע לדיאגנוזה ברורה יותר לגבי מצבם המקצועי".
ד"ר פרי מאמין גם ש"בסופו של דבר מאמנים שמתלוננים על שופטים, אפילו לגבי החלטות שעשו עימם עוול, מאבדים בטווח הארוך את האמינות שלהם ויוצרים לחץ תת-קרקעי שמשפיע על כל פעולה שלהם לרעה. היכולת להתעלם מהחלטה שיפוטית ולהתמקד רק בשאלה 'למה לא הצלחנו לנצח למרות החלטת השופט' תעזור בטווח הארוך בהבנה של הבעיות של הקבוצה".
ייתכן שהניתוח של ד"ר פרי לא רלבנטי לכדורגל הישראלי, כי צמד המילים ל"טווח הארוך" לא קיים בראש של המאמנים. אבל בבית"ר ירושלים צריכים להבין שכל הבכי הזה על שופטים ש"דופקים" אותם לא עוזר לקבוצה בטווח הארוך. לא עוזר למועדון ולא עוזר לכדורגל הישראלי. אם בית"ר ירושלים לא תגיע לפלייאוף העליון זה לא בגלל השופטים. זה שבית"ר ירושלים לא הצליחה לנצח את הפועל באר שבע, זה לא בגלל השופטים. מישהו במועדון צריך להבין את זה ולהבין שכל תלונה על שיפוט מונעת מהקבוצה לתקן את מה שצריך לתקן. ויש הרבה לתקן. אז הדבר הכי חשוב שבית"ר ירושלים, משה חוגג ובכלל כל עסקן ומאמן ישראלי, צריכים לעשות זה להביט קדימה מעבר לטעות שיפוט אחת, או שתיים, או עשרים ושתיים ולקחת אחריות על מה שהם יכולים.