הסופה נחלשה, BP ממשיכה בעבודות בבאר הנפט הדולפת במפרץ מקסיקו
ה"פייננשל טיימס": BP מתחילה בקידוחים בחופי לוב, זאת בשעה שוועדת יחסי החוץ של הסנאט האמריקני חוקרת את החשד שבריטניה שיחררה את המחבל מלוקרבי אל-מגרהי, כחלק מעסקת נפט בה הייתה מעורבת ענקית הנפט
ספינות של ענקית הנפט BP החלו לחזור לפני שעה קלה אל אזור באר הנפט הדולפת שבמפרץ מקסיקו, בעקבות היחלשות הסופה הטרופית "בוני". קודם לכן היום הפסיקה החברה את עבודותיה בבאר, עקב הסופה המתקרבת.
לפני שבוע הצליחה BP להתקין שסתום בבאר הדולפת. מאז, החברה מבצעת בדיקות לחצים
בתוך כך, ה"פייננשל טיימס" דיווח היום כי BP תתחיל לקדוח נפט בחופי לוב בשבועות הקרובים. הקידוחים, שיתבצעו במים עמוקים, יהיו במפרץ סרת. זאת, בזמן מחלוקת סביב קשריה של ענקית הנפט למדינה הצפון-אפריקאית. ובזמן שהיא עומדת בפני חקירה נוקבת של רכישת הזכויות לשדה נפט וגז ענקי ב-2007.
ועדת קשרי החוץ של הסנאט האמריקאי צפויה לבדוק אם BP מילאה תפקיד כלשהו בהחלטת ממשלת סקוטלנד בשנה שעברה לשחרר "מטעמים הומניים" את המחבל מלוקרבי עבד אל-באסט אל-מגרהי. אל-מגרהי הוא היחיד שהורשע בפיצוץ מטוס מעל דרום סקוטלנד ב-1988, שבו נהרגו 270 איש, רובם אזרחי ארה"ב. הוא עדיין בחיים והוא מתגורר בלוב.
חלק מהמחוקקים בארה"ב טוענים ש-BP, שנתונה לביקורת קשה בארה"ב על טיפולה בדליפת הנפט במפרץ מקסיקו, קידמה את שחרורו של אל-מגרהי כדי להקל על סגירת העסקה.
BP מסרה כי היא אכן דחקה בממשלת בריטניה לאשר הסכם העברת אסירים עם לוב. עם זאת נטען כי אל-מגרהי שוחרר על ידי ממשלת סקוטלנד מטעמים הומניים ולא במסגרת ההסכם. BP מסרה כי לא הייתה מעורבת בדיונים עם הרשויות הרלוונטיות בנוגע לשחרורו.
סטרו: לא אעיד בפני הסנאט בוושינגטון
שר המשפטים הבריטי לשעבר, ג'ק סטרו, דחה הזמנה להעיד בפני ועדת יחסי החוץ בסנאט האמריקני, הדנה בחשדות לפיהן בריטניה שחררה את המחבל האחראי לפיצוץ מטוס פאן-אם מעל לוקרבי במסגרת עסקת נפט עם לוב. "אינני רואה כיצד אוכל לסייע לוועדה", כתב סטרו בתגובה להזמנה.
קודם לכן, אתמול בבוקר, דווח כי השר לשעבר יעיד בפני הוועדה ביום חמישי הקרוב. סטרו הודה בשבוע שעבר, בראיון ל"דייל טלגרף", כי היה קשר בין עסקת הנפט לשחרורו של המחבל עבד אל-באסט אל-מגרהי, שהוצג בתחילה כמחווה הומניטרית, כדי שהמחבל הגוסס מסרטן הערמונית יוכל להעביר את ימיו האחרונים בלוב מולדתו.
עם זאת, במכתב ששיגר לסנאטור רוברט מננדז, יושב ראש הוועדה, שינה סטרו את גרסתו - וטען כי לא היה מעורב בהחלטה לשחרר את המחבל הלובי ולא ייעץ למקבלי ההחלטות בנושא. "לכן, אינני רואה אופן בו אוכל לסייע לוועדה שלך לברר שאלות שאינן ברורות בעניין ההחלטה", כתב סטרו. "אנא סלח לי אם איאלץ לדחות את הזמנתך", חתם את המכתב בנימוס בריטי.
גם מנכ"ל BP, טוני הייווארד, נקרא לוושינגטון כדי להעיד בפני הוועדה, החוקרת את הקשר בין חוזה בשווי 590 מיליון ליש"ט שנחתם בין לוב לחברה הבריטית, ימים ספורים לאחר נחיתתו של המחבל בטריפולי. המחוקקים האמריקנים מעוניינים במיוחד במידע מ-BP על עסקאות שנעשו במעורבות בכירים לובים ובריטים לפני שחרור המחבל, שהורשע ב-2001 באחריות לפיצוץ המטוס מעל העיירה לוקרבי ב-1988. 270 נוסעי המטוס נהרגו, בהם 189 אמריקנים.
ראש ממשלת סקוטלנד, אלכס סלמונד, אמר של-BP אין כל קשר להחלטת הממשל שלו לשחרר את הלובי שהורשע בפיצוץ טיסה מס' 103 של פאן-אם ב-1988, כך דיווח שלשום ה"דיילי טלגרף".
במכתב שנכתב לסנאט ביום ד', סלמונד ניסה לפזר את הביקורת התקשורתית מבית ובארה"ב במכתב שנשלח לסנאטור ג'ון קרי, יו"ר ועדת הסנאט ליחסי חוץ. עותק שלו נשלח גם למזכירת המדינה הילרי קלינטון.
סלמונד הוא ראש הממשלה בסקוטלנד, האחראית על החוק והסדר ומקבלת החלטות בנוגע לאסירים.
סלמונד הכחיש שממשלת סקוטלנד הייתה נתונה ללובי של BP: "אני יכול לומר חד משמעית שממשלת סקוטלנד מעולם, באף נקודה, לא קיבלה פניות מ-BP ביחס לאלמקרחי... לא היו פניות או לובי מכל סוג מטעם BP, בעל פה או בכתב.
דיוויד קמרון, ראש הממשלה הבריטי, שלא היה בשלטון בעת שחרורו של אל-מגרהי והתנגד לשחרורו בבית הנבחרים, אמר בראשית השבוע בעת ביקורו בארה"ב, כי השחרור היה "מוטעה לחלוטין".