$
כלכלה ומדיניות

ארה"ב: הרפובליקנים זוממים על הרפורמה הפיננסית

הרוב הדחוק שעליו הצליח ברק אובמה לשמור בסנאט לא יעזור לו מול הניצחון הסוחף של הרפובליקנים בבית התחתון ובכיסאות המושלים. כעת חוששים בארה"ב מעצירה מוחלטת או מדילול הרפורמות המקיפות שקידם הממשל עד היום

תמר טוניק וארז רומס 10:2304.11.10

חששותיהם של המפלגה הדמוקרטית ושל ברק אובמה התממשו, והם הפסידו נתח מכריע מהרוב שממנו נהנו בקונגרס ובמרכזי החקיקה והשלטון ברחבי המדינות המרכיבות את ארה"ב - כך עולה מתוצאות בחירות המחצית, שהחלו לזרום עם סגירת הקלפיות וספירת הקולות. לפי דיווח של "הוול סטריט ג'ורנל", מדובר בניצחון הסוחף ביותר לרפובליקנים מאז 1948.

 

כמו כן, כמעט כל כלי התקשורת המקומיים שדיווחו מארה"ב הגדירו את תוצאות הבחירות כהצבעת מחאה מצד הציבור האמריקאי, שבחר להפנות כלפי הממשל את תסכולו מההוצאות הממשלתיות המתפיחות את החוב הלאומי, כמו גם ממצב התעסוקה והנדל"ן, שנדמה כי מסרבים להציג נתוני התאוששות ברורים.

 

לפי הנתונים העדכניים ביותר, נכון לאמש כבשו הרפובליקנים 60 מושבים בבית התחתון של הקונגרס (בית הנבחרים), 21 מושבים יותר מאלה שהיו נחוצים להם כדי להשיג רוב בבית. לפיכך, מחזיקים כעת הרפובליקנים ב־239 מושבים לעומת 185 מושבים דמוקרטיים. מהבית העליון (הסנאט) טרם התקבלו נתונים סופיים, אולם ההערכות הן שהדמוקרטים הצליחו לשמור על רוב דחוק בו. נכון לכתיבת שורות אלה, הגדילו הרפובליקנים את כוחם בחמישה מושבים ל־46, מה שמותיר את הדמוקרטים עם רוב של שלושה מושבים בלבד.

 

עם זרימת התוצאות לבחירות לקונגרס התקשר ברק אובמה למי ששימש עד כה כדובר המיעוט הרפובליקני, ג'ון בונר, ועומד להימנות ככל הנראה ליו"ר בית הנבחרים הבא, ובירך אותו על הישגי מפלגתו. לפי דיווח של "הוול סטריט ג'ורנל", השניים דנו באפשרויות שיתוף הפעולה העתידיות ביניהם. מהבית הלבן נמסר כי אובמה אמר לבונר כי הוא מעוניין שהם ימצאו "קרקע משותפת שעליה ניתן יהיה להצעיד את המדינה קדימה ולהגיע להישגים למען העם האמריקאי".

 

גם בחזית מושלי המדינות נחלו הרפובליקנים הפסד, כפי שחזו הסקרים. אף כי טרם התקבלו תוצאות סופיות, נראה כי שלושה מושלים רפובליקנים חדשים יחליפו בתפקידם את יריביהם מהמפלגה הדמוקרטית, ל־27 לעומת 15 דמוקרטים. משבע מדינות טרם התקבלו תוצאות, אך בכל מקרה ברור כי הדמוקרטים איבדו גם את רוב כיסאות המושל שבהם החזיקו עד כה, מקרב המדינות שבהן התקיימו הבחירות. במסגרת הבחירות הצביעו הבוחרים גם ב־160 משאלי עם שונים, שהתקיימו ברחבי המדינה ונגעו למגוון נושאים, ובהם ההצעה ללגליזציה של מריחואנה, שנדחתה במדינת קליפורניה.

 

 

מדובר במערכת הבחירות הלא־נשיאותית היקרה ביותר בהיסטוריה האמריקאית, כאשר כמעט 4 מיליארד דולר הוצאו בידי המועמדים, המפלגות עצמן ותומכיהן החיצוניים. כעת, עם התברר התמונה הפוליטית החדשה בארה"ב, מתרכזים הפרשנים וכלי התקשורת בשאלה: "מה יהיה ביום שאחרי". וכיוון שברור לכל שהבחירות הללו משקפות את דעותיו של הציבור ביחס לכלכלה, הרי שהנושא הכלכלי ישחק את התפקיד המרכזי במדיניות שינקוט אובמה במחצית הקדנציה השנייה שלו. סוכנות בלומברג ריכזה את הסעיפים המרכזיים שעשויים לעבור שינוי עם השתלטותם של הרפובליקנים על הקונגרס.

 

הרפובליקנים יעמדו מעתה בראש ועדת השירותים הפיננסיים של בית הנבחרים אשר התנהלה מאז 2007 בראשותו של הדמוקרט ברני פרנק, מבקר חריף של וול סטריט. בשיתוף עם הסנטור הדמוקרט כריסטופר דוד, הפורש עתה לגמלאות, פרנק כתב את חוק הרפורמה הפיננסית המייצגת את המהפך הדרמטי ביותר ברגולציה הפיננסית בארה"ב זה יותר משבעה עשורים. הכוח החדש של הרפובליקנים מעניק להם עתה את היכולת לנסח למעלה מ־240 תקנות אשר יידרשו כדי ליישם את חוק דוד־פרנק, כולל רגולציות הקובעות את המדיניות ואת מידת העצמאות של משרד חדש להגנה פיננסית על הצרכן. כמו כן, הרפובליקנים יהיו מופקדים על תיקון תקנות נציבות הסחר בסחורות עתידיות ושאר סוכנויות בכל הנוגע לנגזרים, הלימות הון ומסחר בנוסטרו (תיק השקעות מכספי המוסד).

 

מי שעשויים להרוויח מכך הם המוסדות הפיננסיים הגדולים, בהם גולדמן זאקס ובנק אוף אמריקה, אשר כולם ניהלו לובינג חריף נגד חוק דוד־פרנק בטענה כי יפגע ברווחיהם. בנושא הדיור הרפובליקנים אומרים כי הם מעוניינים לנקוט גישת שוק חופשי שתחליש את התמיכה הפדרלית בפאני מיי ובפרדי מאק, ענקיות המשכנתאות הפדרליות.

 

בריאות: חברות הביטוח ירוויחו

 

שרה פיילין. "נילחם למען מיסים נמוכים יותר ונתחיל להצמיח את הכלכלה במקום את הממשלה" שרה פיילין. "נילחם למען מיסים נמוכים יותר ונתחיל להצמיח את הכלכלה במקום את הממשלה" צילום: בלומברג

רפובליקנים בסנאט ובבית הנבחרים ניסחו 30 הצעות חוק לפחות היוצאות נגד סעיפים ברפורמת הבריאות של אובמה. מהתחזקותם עתה עשויות להרוויח חברות ביטוח בריאות, בהן וולפוינט, אשר יוכלו לחמוק מרגולציה על הנתח שיוציאו על כל חולה. במקביל, יצרניות של ציוד רפואי, בהן בוסטון סיינטיפיק, עשויות להינצל מהעלאות מס בהיקף 20 מיליארד דולר במהלך העשור הקרוב. "אפשר בפירוש לפתוח את החוק ולהניח את האצבע על עמוד אקראי ולומר, 'הנה משהו שאנחנו צריכים לשנות'", אומר מייקל ברגס, חבר קונגרס רפובליקני מטקסס המכהן בתת־ועדה לענייני אנרגיה וסחר. "הכל רע שם", הדגיש. "התעצמות הרפובליקנים תאלץ את הדמוקרטים לקיים הצבעה לגבי החלקים השנויים ביותר במחלוקת ברפורמה, כמו הדרישה כי לכל אמריקאי יהיה ביטוח בריאות", אומר טום סקאלי, לשעבר יו"ר תוכנית הבריאות תחת הנשיא ג'ורג' בוש.

 

הגנה: הקיצוץ בתקציב יושהה

 

הרפובליקנים בבית הנבחרים התחייבו לקצץ 100 מיליארד דולר מתקציב ביטחון הפנים, אף כי לפי הערכות ככל הנראה לא ימהרו לעשות זאת. על רקע התגברות החששות מפני עליית כוחה הצבאי של סין, הרפובליקנים צפויים להפגין אגרסיביות רבה יותר בכל הקשור להעברת משאבים לאפיקים העשויים לספק הגנה לארה"ב, כמו היכולות הימיות, טילים בליסטיים וכוח אווירי, גם אם תקציב הביטחון הכולל לא יגדל. "האיומים מחוץ יחייבו את המחוקקים להקצות סכומים גדולים יותר לרווחת תוכניות נשק שייטיבו עם יצרני מערכות הגנה ימיות ואוויריות, כמו לוקהיד מרטין ורייתיאון", אומרת לורן תומפסון, אנליסטית הגנה מטעם מכון לקסינגטון בארלינגטון, וירג'יניה. מי שעוד ירוויחו מכך יהיו יצרניות הספינות והצוללות נורתרופ גרמאן וג'נרל דיינמיקס, אומר ג'יימס מק'אליסי, יועץ לחברות ביטחוניות.

 

אנרגיה: סכנה לחוק הפחמן

 

הרפובליקנים ישאפו ראשית כל לעצור את תוכנית סוכנות הגנת הסביבה להגבלת פליטות פחמן. דמוקרטים בקונגרס המגיעים ממדינות יצרניות פחם הצטרפו לרפובליקנים בניסיון לעצור או לדחות את הרגולציה של הסוכנות להגבלת פליטות פחמן ממפעלים ותחנות כוח. מנהלת הסוכנות, ליסה ג'קסון, הודיעה כי אובמה "יטיל וטו על כל ניסיון השתלטות". אם לא יצליח להעביר את חוק הגבלת פליטות הפחמן, אובמה ייאלץ לנקוט צעדים מצומצמים יותר לעיצוב מחדש של מדיניות האנרגיה האמריקאית. "בסופו של דבר ייתכן שניאלץ לעשות זאת בשלבים במקום באמצעות כלי גורף אחד", אמר הנשיא בראיון שפורסם בחודש שעבר במגזין "רולינג סטון", בהתייחסו לתקנות להגבלת זיהום. הניסיונות להגיע לפשרה לגבי חוק האנרגיה עשויים להתמקד בהחלת תקנות לשימוש באנרגיות מתחדשות נקיות. יצרניות חשמל כמו NRG עשויות להרוויח מעליית הרפובליקנים, שכנראה יקראו להכללת אנרגיה גרעינית בנישת האנרגיות הנקיות, ביחד עם טורבינות רוח ופאנלים סולאריים המועדפים על ידי פעילי איכות סביבה - כך לפי דיוויד קריין, מנכ"ל החברה, שבסיסה בניו ג'רזי.

 

תעבורה: רווח לחברות התעופה

 

חברות תעופה כמו יונייטד קונטיננטל ודלתא איירליינס עשויות להרוויח מניצחון הרפובליקנים בשל התנגדות המפלגה להצעות להגביל מיקור חוץ של עבודות תחזוקה במטוסים מחוץ לגבולות ארה"ב ולהכפיף בריתות תעופה גלובליות לרגולציות של הגבלים עסקיים. "הקונגרס הנוכחי היה אנטי חברות תעופה", אומר וויליאם סוולבאר, מהנדס מחקר המתמחה בתעבורה אווירית ב־MIT. "עכשיו יהיה מי שיקשיב לתעשייה", הוסיף. התחזקות הרפובליקנים עשויה להיטיב עם תאגיד פדקס, מפעיל חברת המטען האווירית הגדולה בעולם, כאשר יביא לסופם את מאמצי הדמוקרטים להקל על התאגדות עובדים בחטיבת האקספרס של החברה. יצרניות מכוניות כמו טויוטה היפנית, אשר ביצעה ריקול של 8 מיליון מכוניות בשנה החולפת, עשויות ליהנות מהקלות עם העברת שרביט ניהול ועדת האנרגיה והסחר לידי רפובליקנים, בהם מייקל סטנטון, נשיא איגוד יצרני המכוניות הבינלאומי. יו"ר הוועדה הנוכחי הוא הדמוקרט הנרי וקסמן מקליפורניה, שניהל את השימוע בפרשת הריקולים של טויוטה.

 

מוחמד אל עריאן, מנכ"ל פימקו וושינטון פוסט. "הכלכלה זקוקה לתעוזה פוליטית שתקדם פתרונות לטווח רחוק במגוון נושאים" מוחמד אל עריאן, מנכ"ל פימקו וושינטון פוסט. "הכלכלה זקוקה לתעוזה פוליטית שתקדם פתרונות לטווח רחוק במגוון נושאים" צילום: בלומברג
סחר: עם הפנים למזרח

 

רוב רפובליקני בבית הנבחרים עשוי לקדם עיגונם בחוק של הסכמי סחר חופשי עם דרום קוריאה, קולומביה ופנמה אשר אושרו על ידי הנשיא בוש ב־2007. אובמה נמנע מכך עד כה בשל האבטלה הגואה והתנגדותם של איגודי עובדים ועמיתים דמוקרטים. עבור חברות כמו קטרפילר, בואינג, סיטיגרופ ו־UPS, אישור סופי של ההסכמים ירחיב את הגישה לשווקים בחו"ל. השוק הדרום קוריאני לבדו עשוי לתמרץ את היצוא האמריקאי ב־10.9 מיליארד דולר בשנה - כך לפי נציבות הסחר הבינלאומית של ארה"ב. "תחת מנהיגות הרפובליקנים, אם הנשיא רציני בנוגע לקידום הסחר, יהיו לו שותפים רציניים בגבעת הקפיטול", אומר הרפובליקני קווין בריידי, מועמד מוביל לכהן כיו"ר תת־ועדת סחר בנושאי מדיניות. "אנו מאמינים כי שלושת ההסכמים הללו הם קריטיים".

 

מסים: תאגידי הענק מרוצים

 

יבמ, מיקרוסופט, בלאקסטון ואוקסידנטל פטרוליאום מנהלות כולן לובינג נגד הצעותיו של אובמה להגדיל את המסים על רווחים מעבר לים. ניצחון הרפובליקנים מקנה להם כמה בני ברית חשובים. "הרפובליקנים פחות או יותר כבר סתמו את הגולל על העלאות מסים", אומר ג'ון פיהרי, ששימש יועץ ליו"ר בית הנבחרים לשעבר דניס הסטרט, הרפובליקני האחרון שהחזיק בתפקיד הבכיר. "לרפובליקנים אכפת יותר מההשפעה הפיננסית של המסים הללו על משרות", ציין. שליטה רפובליקנית בבית הנבחרים ככל הנראה לא תאפשר לאובמה להצליח בניסיונו להעלות את המיסוי על רווחי חברות מעבר לים. הניצחון הרפובליקני עשוי גם לאפשר לחברות השקעה פרטיות, כמו קרן בלאקסטון, לחסל ניסיון של הדמוקרטים הנמשך כבר ארבע שנים להעלות מסים על תמריצים שמקבלים המנכ"לים. "עסקים יפסיקו לשמש כמאגר מזומנים שמותר לקונגרס לשדוד", אומר קרטיס דאביי, אנליסט בכיר למדיניות מס במכון המחקר הריטג', בוושינגטון, המצדד בדרך כלל ברפובליקנים בנושאי מיסוי.

 

תעסוקה: ועדי העובדים ייפגעו

 

גם ועדי העובדים צפויים למצוא את עצמם בצד הנפגע עם התחזקות המפלגה הרפובליקנית בבית הנבחרים. חוקים שקידמו הדמוקרטים בנוגע להקלות בתחום ההתארגנות לוועדים, הגדלת ימי חופשה ומחלה בתשלום וקנסות למפרי תקני בטיחות במקומות העבודה, צפויים עתה להיתקע. עם זאת, רוב דמוקרטי בסנאט יספיק ככל הנראה לחקיקת חוקים נגד קיומם של ועדים שאותם מקדמים הרפובליקנים. בוועדי העובדים סומכים על הנשיא אובמה והשפעתו בתחום כדי שימנע חקיקה של חוקים בנושא. "בנושאי עבודה, זה הולך להיות קשה מאוד להזיז את הכדור בכל כיוון", אומר גלן ספנסר, דובר מטעם לשכת הסחר. "לא משנה כמה הרפובליקנים ינסו, קשה להאמין שחוקים הפוגעים בזכויות העובדים יגיעו לבית הלבן", מסייג ביל סמואל, הלוביסט הראשי של פדרציית העובדים CIO־AFL. "ואם כן יגיעו, אני לא יכול להאמין שהנשיא ברק אובמה יחתום עליהם", הוסיף.

 

הגירה: מכסות ההגירה בסכנה

 

בנושא חוקי ההגירה, הרוב הרפובליקני בקונגרס עלול לפגוע בתאגידים גדולים, בהם אינטל ואימפריית המלונאות הילטון המעוניינים להעלות את מכסות מהגרי העבודה. הרפובליקנים מתכוונים להתרכז בבעיית הביטחון בגבולות ולפעול לצמצום מספר מהגרי עבודה. סטיב קינג, נציג מדינת אייווה העתיד לכהן כיו"ר ועדת ההגירה בקונגרס, הוא מהמתנגדים הבולטים להקצאת אשרות עבודה לזרים. לטענתו, מהגרי העבודה גורמים להפחתת שכרם של האמריקאים. חברות טכנולוגיה כמו אינטל, eBay ואחרות מעוניינות, לעומת זאת, בכוח עבודה זול אך מיומן מחו"ל וקוראות להעלות את מכסת העובדים הזרים, העומדת עתה על 65 אלף עובדים לעומת 195 אלף בשנים 2001–2003. כ־6.5% מעובדי אינטל הם מהגרי עבודה המתגוררים בארה"ב על בסיס אשרות זמניות.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x