S&P הורידה את דירוג האשראי הארוך טווח של יוון
סוכנות הדירוג הורידה את הדירוג לרמה של CCC; הודיעה כי ההצעה להקלת תנאי התשלומים של החוב הממשלתי של המדינה פירושה שתיקלע לחדלות פירעון
סוכנות דירוג האשראי S&P הורידה פעם נוספת את דירוג האשראי הארוך טווח של יוון, בין השאר בשל מה שהיא מכנה התגברות הסיכונים לכך שהמדינה תצטרך לערוך פריסה לחובות הסקטור הפרטי.
הסוכנות הורידה את הדירוג של יוון לרמה של CCC מ-B, והודיעה כי תחשיב פריסת חובות כחדלות
S&P הודיעה כי ההצעה להקלת תנאי התשלומים של החוב הממשלתי של יוון פירושה על פי קריטריוני החברה שהמדינה תיקלע לחדלות פירעון, זאת בניגוד למאמצים הבינלאומיים לארגון חבילת חילוץ שנייה שתשמור על המדינה מפשיטת רגל.
בכירים באיחוד האירופי מסרו לוול סטריט ג'ורנל כי הממשלות בגוש היורו בוחנות דרכים לגרום לנושים הפרטיים של החוב היווני לגלגל את האג"ח שברשותם, גם אם סוכנויות דירוג האשראי יקבעו כי מהלך זה מקביל לחדלות פירעון. שרי האוצר של גוש היורו, שנפגשו בשבוע שעבר על מנת לסכם את העברת התשלום הבא מחבילת החילוץ שהוקמה בשנה שעברה, הדגישו את הצורך להימנע מדירוג חדלות פירעון על החוב של המדינה בכל עסקת חילוץ חדשה שתוקם. כמו כן, בעקבות האזהרה, הבנק המרכזי האירופי יכול להחליט לא לקבל אג"ח יווניות כערבות, ובכך ייפגע חבל ההצלה שהעניק לבנקים של המדינה.
הוול סטריט ג'ורנל מדווח שהודעת S&P היא התגובה הראשונה של סוכנות דירוג לתכנית שהציעו בשבוע שעבר הבנקים הצרפתיים, שהם המחזיקים הזרים הגדולים ביותר של חוב יווני.
ההצעה של התאחדות הבנקים של צרפת (FBF) שזכתה לתמיכה בקרב שרי האוצר של גוש היורו כדרך לעזור ליוון להשתלט על בעיותיה הפיננסיות. כוללת שתי אפשרויות לגלגול החוב היווני, כולל תכנית לפיה מחזיקי האג"ח ישקיעו מחדש חצי מההחזר על האג"ח שהבשיל באג"ח חדשות ל-30 שנה, ישמרו על 30% וישקיעו את 20% הנותרים בכלי השקעות שרוכש אג"ח בדירוג אשראי אופטימלי של AAA.
אולם סוכנות הדירוג S&P תופסת סוגים מסוימים של המרת אג"ח ופריסת חובות כמקבילים לחדלות פירעון על התשלומים. שניים מהקריטריונים לחדלות פירעון כוללים עסקה המתרחשת תחת נסיבות "מצוקה" והמרה שמותירה את המשקיעים עם שווי מופחת מאשר תחת האג"ח המקוריות.
"בקצרה, על פי תפיסתנו שתי האפשרויות הפיננסיות שהציעו הבנקים הצרפתיים קרוב לוודאי יסתכמו בחדלות פירעון על פי הקריטריונים שלנו", נכתב בהצהרה של סוכנות הדירוג, שהסבירה כי אינה מחשיבה את האפשרויות הנדונות כ"המרת" חוב בלבד, אלא שתיהן ייחשבו כ"פריסת חובות."
"על פי הערכות שלנו, המבוססות על הצהרות ציבוריות אחרונות של קובעי המדיניות בגוש היורו - מטרת אופציות המימון היא להפחית את הסיכון לחדלות פירעון בטווח הקצר או פריסת חובות עם תספורות שיעניקו לממשלה היוונית זמן נוסף לנקוט בצעדי קונסולידציה פיסקאלית ורפורמה במדיניות".
בשבוע שעבר, הפרלמנט היווני אישר תכנית צנע מחמירה שנועדה להבטיח קבלת סיוע פיננסי מהאיחוד האירופי וקרן המטבע הבינלאומית. עם זאת, הולכת וגוברת התחושה שפריסת חובות היא בלתי נמנעת.
בנקים גרמניים וצרפתיים כבר הביעו הסכמה עקרונית להאריך את מועד פירעון ההלוואות ליוון על מנת להעניק למדינה זמן נוסף לשלם את חובותיה. פירוש הדבר, שככל הנראה ישקיעו מחדש את ההחזרים מהאג"ח שברשותם באג"ח חדשות.
בסוף השבוע האחרון, שרי האוצר של גוש היורו אישרו את העברת התשלום האחרון בסיוע החירום לכלכלה היוונית. בשבועיים הקרובים יוון תקבל 12 מיליארד יורו (17.4 מיליארד דולר) על מנת לעזור למדינה לעמוד בהתחייבויות ההוצאות ולהימנע מחדלות פירעון על החובות העצומים שלה.