רה"מ החדש של יפן מתעקש: רק הגרעין יציל את הכלכלה
יושיהיקו נודה, שנכנס לתפקיד לפני ימים ספורים, נחוש בדעתו לשכנע את הציבור היפני שטרם התאושש מהאסון הגרעיני בפוקושימה, כי ניתן להשיב את הכורים לפעילות בטוחה לאחר סדרה של מבחני לחץ. חברות גדולות איימו להעביר ייצור לחו"ל
ראש ממשלתה הטרי של יפן יושיהיקו נודה מנצל את ימיו הראשונים בתפקיד כדי להעביר מסר קשה לציבור, שחלקו הגדול טרם התאושש מהאסון בכור הגרעיני בפוקושימה: יפן זקוקה לאנרגיה אטומית כדי להציל את הכלכלה.
האנרגיה הגרעינית סיפקה כ־30% מהחשמל בכלכלה השלישית בגודלה בעולם, לפני רעש האדמה והצונאמי שתקפו אותה ב־11 במרץ והביאו לאסון הגרעיני הקשה ביותר מאז הדליפה בצ'רנוביל לפני 25 שנה. כיום, כ־80% מתוך 54 הכורים ביפן מושבתים, וכמה נוספים יושבתו זמנית בקרוב לצורך פעולות תחזוקה.
מאחר שהסקרים מראים כי הציבור היפני מתנגד לשימוש באנרגיה אטומית, נודה נחוש לשכנע את בוחריו כי "מבחני הלחץ" שנערכים לכורים מאז יולי מספקים ודאות לכך שיהיה ניתן להשיבם לפעולה בצורה בטוחה יותר. כמה חברות גדולות איימו להעביר את הייצור לחו"ל אם אספקת החשמל תמשיך להיות בלתי יציבה, מהלך שמהווה איום רציני על הכלכלה. התמ"ג היפני התכווץ בשיעור שנתי של 1.3% ברבעון השני של השנה והשלים שלושה רבעונים רצופים של ירידות.
קודמו של נודה בתפקיד, נאוטו קאן, קרא לשים קץ לתלות של יפן באנרגיה אטומית לאחר אסון הטבע במרץ האחרון. בשל החשש הציבורי כורים רבים נסגרו לצורך פעולות תחזוקה אך לא הורשו להיפתח בהמשך, מצב שאילץ את ממשלת יפן לכפות צעדי חיסכון מקיפים בחשמל לראשונה מאז שנות השבעים.
נראה כי ראש הממשלה החדש מסכים עם קודמו על כך שעיקר האנרגיה בעתיד צריך להגיע ממקורות אנרגיה חלופיים; אולם לתפיסתו, כדי לדאוג לצמיחה בעתיד הקרוב, חייבים להשתמש באנרגיה גרעינית. "הצעד המציאותי ביותר הוא להשתמש בכורים הקיימים בהיקף מסוים, וכן להמשיך לפתח אנרגיה גרעינית לפחות עד 2030, ובמקביל להפחית את התלות שלנו באנרגיה אטומית", כתב נודה במאמר שהתפרסם במגזין "בונגישונג'ו" בחודש שעבר.
"נבנה מסגרת שתאפשר להשיב לפעולה את הכורים שהושבתו לצורך תחזוקה אחרי שווידאנו שהם תקינים", אמר נודה בסוף השבוע, לאחר שמינה את ממשלתו. יומיים לפני כן אמר נודה כי יקים סוכנות לבטיחות גרעינית שתפקח על תחנות הכוח.
לדברי יוגו נקמורה, אנליסט בבלומברג, "יהיה מעט חשמל עודף לשעות צריכת השיא בחורף ובקיץ אם קצב התפקוד של הכורים ימשיך לרדת".