ספרד שוקעת: קטלוניה תבקש סיוע; בנקייה ייאלץ למכור נכסים
קטלוניה, האוטונומיה העשירה בספרד, מתקשה בהחזר חובותיה ותובעת מהממשלה לסייע לה להשיג קווי אשראי; יו"ר בנקייה אמר כי הבנק ימכור פורטפוליו נדל"ן גדול וכן "מספר גדול" של אחזקות בחברות, ובהן בריטיש איירווייס, כחלק ממאמציו לצאת מהבוץ
בנקייה, הבנק הרביעי בגודלו בספרד, ימכור שורה ארוכה של נכסים כדי לעמוד בדרישות האיחוד האירופי, זאת לאחר שבסוף השבוע אישרה ממשלת ספרד כי תזרים 19 מיליארד יורו לחילוצו. בנקייה, שהוקם ב־2010 כתוצאה ממיזוג 10 בנקים קטנים, נקלע לקשיים פיננסיים והולאם חלקית לפני שבועיים. לקראת ההודעה על הזרמת הסיוע הופסק המסחר במניות הבנק.
יו"ר בנקייה, חוסה איגנאסיו גויריגולסארי, ניסה להרגיע את החששות באשר לעתידו של בנקייה, ואמר כי הבנק לא יזדקק לסיוע נוסף. גיורגולסארי אמר כי הבנק ימכור פורטפוליו נדל"ן גדול וכן "מספר גדול" של אחזקות בחברות, ובהן בריטיש איירווייס, כחלק ממאמציו לצאת מהבוץ.
החילוץ שביקשה מממשלת ספרד החברה־האם של בנקייה, BFA, היה גבוה מהצפוי, בייחוד מאחר שבנקייה כבר קיבל ב־2010 סיוע ממשלתי בהיקף 4.5 מיליארד יורו כדי לכסות הפסדים אפשריים משלל נכסי נדל"ן רעילים והלוואות והשקעות שאין ביכולתו לממן.
בעקבות ההתפתחויות האחרונות, בנקייה עדכן את דו"חותיו לשנת 2011, והציג הפסד נקי של כ־3 מיליארד יורו, זאת לאחר שמוקדם יותר דיווח על רווח נקי של כ־300 מיליון יורו.
החשיפה הגבוהה של הבנקים הספרדיים למגזר הנדל"ן המתפורר במדינה, נמצאת במוקד החשש מכך שספרד תזדקק לסיוע חיצוני ותעלה את משבר החובות של גוש היורו לשלב חדש ומסוכן. מקור בממשלת ספרד אמר לסוכנות הידיעות "רויטרס" כי החילוץ של בנקייה ישפיע על גובה החוב והגירעון הלאומיים של ספרד.
הממשלה בראשות מריאנו ראחוי, שפועלת במרץ כדי להרגיע את חששות המשקיעים באשר למצבו של המגזר הבנקאי, אמדה בעבר את הסיוע שתידרש להעביר לבנקים ב־15 מיליארד יורו. ראחוי מקווה שהמהלך האחרון יפתור את הבעיה במערכת הבנקאית כך שספרד לא תידרש לסיוע מהאיחוד האירופי, אף שהיא שקועה כיום במיתון ושיעור האבטלה בה עומד על 24.4%.
החילוץ הגדול בתולדות ספרד של בנק ישאיר 90% מבנקייה בידי ממשלת ספרד. הממשלה הודיעה כי תספק את כל האמצעים הדרושים לייצוב הבנק ולא תאפשר את קריסתו. על פי החוק הספרדי, על הממשלה למכור את בנקייה בתוך שלוש שנים. הרגולטורים של האיחוד האירופי אמורים לחתום על תוכנית החילוץ באמצע יוני.
על רקע המצב הכלכלי המחריף בספרד, סוכנות S&P חתכה בסוף השבוע את דירוג האשראי של לא פחות מחמישה בנקים ספרדיים לדרגת "אג"ח זבל", ובהם בנקייה ובאנקו פופולר.
החילוץ של בנקייה מתבצע כאשר ברקע האיחוד האירופי עורך בדיקה מקיפה של מגזר הבנקאות הספרדי, שעל פי הערכות הממשלה מחזיק בנכסים רעילים בהיקף 184 מיליארד יורו, וכן הלוואות רעילות בעקבות בועת הנדל"ן שהתנפחה במשך עשור והתפוצצה ב־2007–2008.
ואם לא די בכך, הלחץ שבו נתונה ממשלת ספרד בימים האחרונים רק גבר, לאחר שראש ממשלת קטלוניה, האוטונומיה העשירה ביותר בספרד, קרא ביום שישי לממשל המרכזי לסייע לקטלוניה להשיג קווי אשראי, מחשש שתתקשה להשיג מימון לחובותיה.
ממשלת קטלוניה נדרשת ליטול השנה הלוואות בהיקף של 13 מיליארד יורו כדי לממן מחדש הלוואות, סכום שאינו כולל הוצאות הקשורות לכיסוי הגירעון בתקציב ממשלת קטלוניה. "לא אכפת לי איך הם יעשו זאת, אבל אנחנו צריכים להעביר תשלומים בסוף החודש", אמר ארתור מאס, "הכלכלה לא תוכל להתאושש אם לא נוכל לעמוד בהוצאות".
הבנק המרכזי באירופה, שהוציא יותר מטריליון יורו להגבלת הריביות בספרד ובאיטליה, הודיע כי לא נותר לו הרבה מה לעשות לבלימת המשבר עד שהממשלות יפעלו.