ענקי הבנקאות של וול סטריט נערכים לפירוק גוש היורו
בשעה שמנהיגי אירופה מתרוצצים בניסיון להרגיע את חששות המשקיעים, בארה"ב החלו הבנקים להקטין את חשיפתם למדינות הבעייתיות בגוש היורו ולהיערך ליציאתן מהאיחוד המוניטרי. במקביל, בחלק מקרנות הגידור הפסיקו לסחור עם יוון
ענקי בנקאות במגזר הפיננסי האמריקאי בוול סטריט מנחים את עמיתיהם ואת שוק הלווים שלהם לארגן מחדש את חוזיהם או למצוא בנק אחר; זאת בשעה שהם נערכים לפרישה אפשרית של אחת החברות בגוש היורו מהאיחוד המוניטרי האירופי.
לפי דיווח של ה"פייננשל טיימס", הבנקים משתמשים בשיטות גידור כגון אג"ח החלף על חדלות פירעון (CDS) כדי להפחית את החשיפה נטו שלהם לחלק ממדינות גוש היורו, בזמן שמאחורי הקלעים הם מנסים למצוא דרכים להיערך למקרה שבו הם יצטרכו לקבל החזרים על ההשקעות שלהם בדמות דרכמה יוונית או פזטה ספרדית בערך מופחת. ההערכות הן שהמשבר המתמשך בגוש היורו הוא הגורם המרכזי המדאיג את המערכת הפיננסית האמריקאית, בעיקר לנוכח היחלשות מגמת ההתאוששות בארה"ב.
עיון במסמכים שהגישו בנקים אמריקאיים גדולים לרשות ני"ע מלמד כי אף שמדובר במגמה לא אחידה, הבנקים הפחיתו את חשיפתם לכמה מהמדינות בגוש היורו הסובלות מחובות מעמיקים, ובהן יוון, איטליה, ספרד, אירלנד ופורטוגל.
בכיר באחד הבנקים, שביקש להישאר בעילום שם, סיפר ל"פייננשל טיימס" שהוא מתמודד עם עמיתיו בשוק הנגזרים באופן הבא: "יש לי חוזה והוא ביורו. האם במקרה שספרד תחזור למטבע הלאומי שלה נהפוך ליריבים סביב החוזה הזה, או שמא אנחנו יכולים להסכים שהוא ביורו וכזה הוא יישאר?". בתעשייה אף מעריכים כי סוחרים בשוק הנגזרים ידרשו ממדינות באירופה להמשיך לשלם את חובותיהן התלויים ביורו, גם במקרה שהן יעזבו את גוש היורו.
נוסף על כך, המשקיעים מתמודדים לא רק עם הכנותיהם של הבנקים לפירוק או שינוי אפשרי בגוש היורו, אלא הם גם עושים כמה הכנות משלהם. חלק מקרנות הגידור בארה"ב הפסיקו למשל לקיים קשרי מסחר עם עמיתיהן ביוון.
מבין הבנקים האמריקאיים, מורגן סטנלי היה חשוף יותר מכל לזעזועים שנגרמו בעקבות המשבר באירופה. בשנה שעברה פרסם בלוג כי חשיפתו לצרפת עומדת על 39 מיליארד דולר, בדיוק בתקופה שבה החששות סביב צרפת הגיעו לשיאם. הבנק בתגובה פרסם את חשיפתו למדינות גוש היורו וגילה כי היא גדולה אף יותר ממה שסברו. במקביל הגיש בקשה לממשלת איטליה לפרוע מיידית חוב שלה אליו בשוק הנגזרים בשווי 2.57 מיליארד יורו.
בתוך כך התייחס שלשום ראש ממשלת איטליה מריו מונטי למשבר האמון המתמשך בגוש היורו. בראיון ל"דר שפיגל" הגרמני הזהיר כי המתחים בגוש בשנים האחרונות "גורמים להתפוררות פסיכולוגית של אירופה" וכי יש לפעול לעצירת התופעה.