המשבר האירופי דומם את מנועי חברות ההובלה הימיות
קריסתה של החברה הוותיקה בעולם להובלה ימית, סטיבנסון קלארק שיפינג הבריטית, מציפה את המשבר העמוק שאליו נקלע הענף כולו. אנליסטים: "המצב בשוק הוא הקשה ביותר שידענו. ההתאוששות תתחיל לא לפני 2014"
קריסתה החודש של חברת ההובלה הימית הבריטית סטיבנסון קלארק שיפינג - הוותיקה בעולם - חשפה את עומק המשבר שבו שקוע ענף ההובלות הימיות ואת ההשפעות חובקות העולם של משבר החובות האירופי.
ההאטה בכלכלה הגלובלית, הירידה בתפוקה התעשייתית ואי־הוודאות הכללית - כל אלה הקטינו בשיעור ניכר את הביקושים לשירותי הובלה ימית והכניסו את הענף כולו לטלטלה. בלטיק דריי אינדקס, מדד העוקב אחר המחירים בענף הובלות הסחורות היבשות (דוגמת פחם, חיטה ומתכות), נמצא בירידה מאז 2008 והגיע כיום לשפל של 25 שנה. מתחילת השנה איבד 55% מערכו ובחודש האחרון לא ידע אף לא יום אחד של עליות.
סטיבנסון קלארק, שאותה הקימו ב־1730 האחים ראלף ורוברט קלארק, התמחתה בהובלת מתכות, פחם, מכונות, דשנים, חיטה וסחורות אחרות, וספינותיה עגנו לחופיהן של מדינות צפון אירופה. בתקופת הפריחה באמצע שנות התשעים היא החזיקה ב־12 ספינות וערב הסגירה הועסקו בחברה תשעה עובדים בלבד. אף כי מעולם לא נמנתה עם ענקיות ההובלות הימיות, היא היתה לחברת הדגל של הענף וכעת לנייר לקמוס המעיד על מצבו.
תחזית אופטימית מדי
בחודש האחרון נמכרה האחרונה מבין שש הספינות של סטיבנסון קלארק. בהודעה הרשמית של החברה, שנולדה בימי המלך ג'ורג' השני אל תוך המהפכה התעשייתית, שרדה שתי מלחמות עולם, את השפל הגדול ולא מעט משברים כלכליים אחרים, נכתב: "אמנם עמדנו במשברים קודמים, אבל המצב בשוק כיום הפך להתנסות הקשה ביותר שידענו מימינו. התחזיות מדברות על 12–18 חודשים של הפסדים".
דגפין לונדה מ־DVB בנק, הנחשב למומחה הבכיר בעולם לכלכלת ההובלות הימיות, מעריך שתחזית זו של סטיבנסון קלארק אופטימית מדי. בראיון ל"ביזנס אינסיידר" הוא מעריך כי היקף ההובלות הימיות ימשיך לרדת וכי התאוששות תתחיל לא לפני 2014. עם זאת, הוא מציין שחברות המתמחות בשינוע נפט וגפ"מ יסבלו פחות מהמשבר.
מפרק החברה אלן קלי מחברת ראיית החשבון טייט וולקר, אמר בראיון ל"פייננשל טיימס" כי משבר החובות האירופי השפיע בצורה קיצונית על שוק ההובלות הימיות שממילא סבל מתשואות נמוכות.
סיימון בנט, העומד בראש התאחדות חברות ההובלה הימית הבינלאומית, אמר בראיון ל"גלוב אנד מייל" כי הענף לא התאושש מאז פרוץ המשבר הגלובלי של 2008. בהודעה רשמית שהפיצה ההתאחדות בעקבות הדיווח על סגירת החברה נכתב כי "סטיבנסון קלארק ממחישה עד כמה המצב בענף הספנות קשה. מדובר בחברה היסטורית והצטערנו מאוד לקבל את הידיעה".
הוא עצמו מוסיף כי "מדובר בתקופה הקשה ביותר לשוק ההובלות הבינלאומי", ומסביר שהביקושים לשירותי ההובלה הם פועל יוצא מהפעילות העסקית בכלכלה הבינלאומית. בנט מציין כי ההאטה במגזר התעשייתי של מדינות שונות משפיעה באופן מיידי על חברות ההובלה. לדבריו, ערב פרוץ המשבר הפעילות הבינלאומית בתחום היתה בשיא, וחברות רבות השקיעו הון עתק בהזמנת ספינות חדשות.
"במבט לאחור זו היתה שטות גמורה", הוא מוסיף. בינתיים חברות רבות שהזמינו מכליות מבקשות להסב אותן לצורכי הובלה אחרים. מומחים נוספים בענף אומרים כי גם להאטה בפעילות העסקית של סין ישנה השפעה על הענף. בשנים 2008–2009 שררה התחושה כי סין תצמח בקצב גובר והולך, וכי במקביל תגדל הדרישה לחומרי גלם ולסחורות שדורשות הובלה ימית. אך תרחיש זה התבדה. לדברי בנט, חברות ספנות רבות ברחבי העולם נמצאות בקשיים פיננסיים, אך הבנקים לא ממהרים לנקוט הליכים משפטיים ועיקולים. הסיבה כנראה נעוצה בעובדה שכיום קיים בשוק עודף של מכליות, והבנקים מבינים כי הניסיון לממש נכסים אלה לא יניב להם רווחים. בינתיים הם מצמצמים את האשראי המוענק לחברות ההובלה.
כך, קומרצבנק הגרמני הודיע לאחרונה כי הוא מפסיק להלוות לחברות מהענף, וזאת על רקע העובדה ששני שלישים מחברות ההובלה הימית הגרמניות נמצאות בקשיים פיננסיים בשנתיים האחרונות - כך על פי העיתון הגרמני "הנדלסבלאט". על פי העיתון, מי שמצליחות להישאר על פני המים הן דווקא חברות הספנות היווניות. מדינה זו, שהתבססה במידה רבה על עסקי הימאות, פטרה את חברות ההובלה הימית שלה ממסים, מה שאפשר להן לשגשג גם במהלך המשבר.
מרק פאצ'ט, אנליסט בחברת ACM שיפינג, חברת ההובלות השלישית בגודלה בעולם, אומר בראיון לבלומברג כי "בשל מספר המכליות הקטן יחסית שהיה לסטיבנסון קלארק קריסתה לא תשפיע הרבה על הענף, אבל היא בהחלט סממן למשבר העמוק שבו הוא נמצא ומצביעה על עודף ספינות בשוק". ואילו ריצ'רד פולפורד סמית', מנכ"ל סוכנות הספינות פלאטו, הוסיף שמדובר בתקופה קשה לענף וכי ותיקות התחום הבריטיות הנוספות דוגמת Cunard ו־P&O ניצלו רק בזכות גיוס הון זר.
ג'ון פרדריקסן הנורבגי, בעל צי מכליות הנפט הגדול בעולם, נאלץ להזרים לאחרונה 500 מיליון דולר מהונו האישי (הנאמד ב־10 מיליארד דולר) כדי לשמור על חברת המכליות שלו פרונטליין על פני המים.
ספינות חסכוניות בדלק
עם השחקנים הגדולים שמוכנים לדבר על המשבר אפשר למנות את חברת המכליות הגדולה בעולם, מרסק הדנית. בראיון ל"וול סטריט ג'ורנל" ביולי, מנהל המכירות של החברה ג'רארד מוריסון ציין שדמי ההובלה צנחו לשפל חסר תקדים המסב הפסדים לכל החברות והם כבר אינם בני קיימא. לדבריו, החברה מפסידה 217 דולר על כל מכלית שהיא מובילה בין אוסטרליה לסין. "המחירים השוטפים לא מכסים את ההוצאות שלנו ואנחנו לא יכולים לעמוד בהפסדים", הוא אומר, ומזכיר שרמת הרווחיות הממוצעת בענף צנחה ב־2011 ל־2% בלבד לעומת שיא של כ־10%.
במסגרת צעדי התייעלות על רקע המשביר המסלים, מרסק תשיק צי של 20 ספינות חדשניות, הראשונות בעולם בעלות חרטום עגול, במקום צורת V כמקובל עתה. הצורה החדשה תאפשר חיסכון בדלק, שמחירו זינק ב־40% בשנתיים האחרונות. "הספינות הללו יהיו הפריוס של הימים", אמר לי יי וון, אנליסט בטוגיאנג סקריוריטיז, בהתייחסו למכונית ההיברידית של טויוטה. "הן חסכוניות בדלק וידידותיות לסביבה".