השנה הקשה של המיליארדרים באסיה: מאות מיליארדי דולרים נמחקו
הונם של המיליארדרים הסינים והיפנים צנח ב-365 מיליארד דולר בתוך כשנה. בהודו, 485 עשירי-על נאלצו להיפרד מתוארם. בארה"ב, לעומת זאת, ההון של עשירי העל גדל ב-3.3%
שנה לא ברוכה עברה על המיליארדרים בסין. מחקר חדש מראה כי הם הפסידו כמעט שליש מהונם המצרפי בשנה החולפת; עשירי-העל של אסיה רשמו את הצניחה הגדולה ביותר בשווי נקי לעומת עשירי העולם - כך מדווחת CNBC.
הונם של המיליארדרים הסינים הצטמק ב-160 מיליארד דולר בין 1 באוגוסט 2011 לבין 31 ביולי 2012 - כך לפי מחקר שנתי שפרסמה היום (ב') חברת וולת'-איקס. הצניחה הזו נרשמה בעיקר בשל ביצועים חלשים בשוק ההון בסין, כאשר מדד שנגחאי קומפוזיט צנח ב-20% בתקופה האמורה.
אוכלוסיית עשירי-העל של סין, בעלי הון אישי של 30 מיליון דולר ומעלה, התכווצה ב-2.3% בשנה החולפת, בעוד עושרם המצרפי ירד בכמעט 7% ל-1.6 טריליון דולר. זאת לעומת עלייה של 3.3% בהון המצרפי של עשירי-העל בארה"ב, אשר הגיע בשנה החולפת לכמעט 8.3 טריליון דולרים.
בראיון לרשת CNBC אמר מיקולס רמבוס, מנכ"ל וולת'-איקס, כי הפגיעה החזקה ביותר נרשמה אצל עשירי סין שבבעלותם נדל"ן ומפעלי ייצור בערי החוף, זאת בעקבות מעבר הייצור לערים מרכזיות יותר. "אם בוחנים אזור כמו גואנגדונג, עדיין יש שם כמה עשירי-על המחזיקים במפעלים, נכסים, חומרי גלם, ומתמודדים כולם עם צניחה בביקושים ולעתים גם מפעלים ריקים", הסביר.
בחישוב כולל, הונם של עשירי אסיה צנח בכמעט 7% ל-6.3 טריליון דולר בשנה החולפת, בעיקר בשל היחלשות שלוש הכלכלות הגדולות ביבשת: סין, יפן והודו, המהוות 75% מאוכלוסיית עשירי-העל באסיה.
מקרב עשירי הודו, 485 נאלצו להיפרד בשנה החולפת מהתואר עשירי-על. "שוקי ההון בהודו, שמשפיעים מאוד על עשירי העל במדינה, צנחו ב-8% בשנה החולפת בעוד הרופי ההודי נפל ב-25%", נאמר בדו"ח.
רומבוס מציין עם זאת כי הממצאים הללו אינם מצביעים על עלייה בשיעור פושטי הרגל מקרב עשירי העל, כי אם רק בירידה בשווי. "העתיד אינו מזהיר עבורם ושווי נכסיהם צנח כתוצאה ממה שמתרחש בשווקים", אמר.
ביפן, ביתם של מרבית עשירי-העל באסיה - 12,830 במספר - נרשמה הירידה הגדולה ביותר של הון מצרפי בחישוב עולמי, של 195 מיליארד דולר. זאת בעיקר בשל הצניחות בשוקי ההון וההיחלשות במגזרי הייצור והנדל"ן שנאלצו להתמודד עם השלכות רעידת האדמה והצונאמי שפקדו את יפן במרס 2011, נאמר בדו"ח.
בעוד הנתונים מצביעים על האטה בצמיחת העושר באסיה, רומבוס שומר על אופטימיות לגבי האזור, אשר לדבריו עובר עתה "ירידה זמנית". "באסיה עדיין נוצר עושר רב", ציין. "אין ספק כי מדובר בהאטה זמנית בשווקים".