ר"מ יוון: אנו ניצבים בפני גורל דומה לזה של רפובליקת ויימאר
סמארס התריע מפני השלכות המשבר הכלכלי לנוכח עליית הפאשיזם בארצו; קרא להמשך העברת הסיוע ליוון, ולא - לא תחזיק מעמד עד נובמבר
ראש הממשלה היווני, אנטוניס סמארס, מזהיר כי המשבר הכלכלי ביוון כל כך חמור שהוא מאיים על החברה, ולפיכך קרא למלווים הבינלאומיים לאשר את התשלום הבא בסיוע, לו זקוקה יוון נואשות.
- מי הן ארבע המדינות שלא הצליחו להתאושש ממשבר הסאבפריים?
- יוון מתכננת למכור את בית הקונסול בבריטניה וארמון מלכותי
- הטרויקה לאזרחי יוון: תתחילו לעבוד 6 ימים בשבוע
"הדמוקרטיה היוונית עומדת בפני האתגרים הגדולים ביותר שלה", אמר בראיון לעיתון הכלכלי הגרמני Handelsblatt. הוא ציין את התגברות כוחה של מפלגת הימין הקיצוני "השחר המוזהב", שבבחירות האחרונות הצליחה לזכות לראשונה במושבים בפרלמנט, כראייה לכך שיוון מתקרבת לתהום. סמארס הזהיר כי קיים סיכון ממשי לקריסה חברתית, זאת בשל "עליית מפלגת הימין הקיצוני, הפשיסטית והפרו-נאצית". לטענתו, יוון עומדת בפני גורל דומה לזה של רפובליקת ויימאר הגרמנית, שקריסתה בעקבות משבר כלכלי היוותה את אחד הגורמים לעליית הנאצים לשלטון בשנות ה-30.
עוד הוא הוסיף כי יוון לא תחזיק מעמד אחרי נובמבר אם לא יועבר לה התשלום הבא בחבילת הסיוע הבנילאומית, ואף טען כי ביכולתו של הבנק האירופי המרכזי לסייע למצב על ידי הקלת התנאים של האג"ח היווני שבבעלותו. "המפתח הוא נזילות. זו הסיבה לכך שהתשלום הבא הוא כל כך חשוב עבורנו", אמר סמארס, בראיון המתפרסם היום (ו'). בתשובה לשאלה כמה זמן תוכל יוון להחזיק מעמד בלי הסיוע ענה: "עד סוף נובמבר, אז קופת המזומנים תתרוקן". בנוסף לכך, הדגיש ראש הממשלה כי אין ביכולתה של יוון לבצע קיצוצים נוספים, שכן כבר עכשיו יותר ויותר אנשים נופלים מתחת לקו העוני בעוד ששיעור האבטלה רק הולך וגדל, זאת לאחר ששיעור האבטלה בקרב הצעירים טיפס ל-55.4%. "יותר ויותר אנשים נאלצים לפנות למרכזי סיוע ולארגוני צדקה כדי להשיג אוכל", אמר.
"נמשיך במאבק באומץ ובהחלטיות"
סמארס פרסם הצהרה קצרה בתקשורת המקומית: "אנחנו נמשיך במאבק שלנו באומץ ובהחלטיות לטובת המדינה. אני שמח שקנצלרית גרמניה, אנגלה מרקל, קיבלה את ההזמנה שלי. זהו סימן חיובי ואנחנו נעניק לה קבלת פנים שהולמת מנהיגה של מעצמה גדולה וחברה של יוון".
סמארס ניצל את ההזדמנות כדי לקרוא ליוונים לעבוד ביחד, הוא אמר כי מעציב אותו "לראות שמנסים לפגוע במדינה, מכל הקצוות הפוליטיים".
על אף המילים החמות של סמארס נראה כי ביקורה של מרקל, שנקבע ליום שלישי , ושיהיה הביקור הראשון שלה במדינה מאז פרץ המשבר לפני שלוש שנים, ילווה בהפגנות. "היא צריכה לצפות להפגנות. החברה היוונית תקבל את פניה במחאות המוניות", אמר לעיתון הגרדיאן הבריטי פנוס סקורלטיס, דובר מפלגת השמאל סיריזה, שהוסיף כי מנהיג המפלגה אלכסיי ציפראס לא מתכוון להיפגש עם מרקל. ואילו מפלגת העצמאות הימנית, שמתנגדת לצעדי הצנע מתכננת הפגנה מול השגרירות הגרמנית באתונה.
דבר ביקורה המתוכנן של מרקל פורסם היום בבוקר. היא צפויה להיפגש עם סמארס כדי לדון במצב ביוון ובגוש היורו כולו. "הביקור הזה כמובן נערך על רקע המצב הקשה אליו נקלעה יוון, ההתאמות העצומות והרפורמות שעיצבו את יוון בשנתיים האחרונות", מסר דוברה של מרקל סטפן זייברט. מדבריו עולה כי מרקל ככל הנראה מתכוונת לשבח את פעולותיו של אמראס ולא להטיח בו ביקורת. לדבריו, "אנחנו רואים שמאמצי הרפורמות התגברו תחת ממשלתו של סאמארס, ואנחנו רוצים לתמוך בכך".