$
כלכלה ומדיניות

בצל המשבר הכלכלי החריף: האיחוד האירופי זכה בפרס נובל לשלום

60 שנה אחרי היווסדה של קהילת הפחם והפלדה, שהייתה הבסיס לאיחוד, זכה גוש המדינות האירופי בפרס היוקרתי בתבל. ברקע ההחלטה: המשבר הכלכלי החריף ביותר שפקד את האיחוד על גלגוליו השונים. האיחוד, שהוקם ב-1992, מונה כיום 27 מדינות

סוכנויות הידיעות 10:4212.10.12

גוש המדינות שקם ב-1992 והפך לאחד המשפיעים בעולם הוא שזכה בפרס היוקרתי בתבל: היום (ה') הכריז יו"ר ועדת פרס נובל לשלום כי הזוכה בפרס לשנת 2012 הוא האיחוד האירופי, שמונה כיום 27 מדינות. כבר שעה לפני ההכרזה דיווחה רשות השידור הנורבגית מפי מקורות מהימנים כי הזוכה הוא האיחוד

האירופי. ברקע ההחלטה: המשבר הכלכלי החריף ביותר שפקד את האיחוד על גלגוליו השונים.

 

חמשת חברי ועדת הפרס הנורבגית שבראשה עומד טורבג'ורן ג'אגלנד בחרו פה אחד באיחוד האירופי מבין 231 אישים וארגונים שהוצגו בפניהם. פרשנים רבים צפו כי האיחוד האירופי יזכה בתואר וזאת במלאות 60 שנה להיווסדה של קהילת הפחם והפלדה שהייתה הבסיס לאיחוד.

 

הידוק קשרים בין המדינות

 

האיחוד האירופי, ארגון גג של מדינות רבות באירופה, הוא יורש הקהילייה האירופית שהוקמה ב-1967, עם מיזוגן של הקהילייה הכלכלית האירופית ("השוק האירופי המשותף"), הקהילייה האירופית לפחם ולפלדה והקהילייה האירופית לאנרגיה גרעינית; לימים צורפו אליו עוד גופים.

 

איחוד האירופי התקדם בשורה ארוכה של צעדים, כלכליים בתחילה ומדיניים בהמשך הדרך, שהידקו עוד ועוד את הקשרים בין חברותיו. יש לצפות שצעדים מעין אלה יימשכו גם בעתיד, ואולי יביאו בעתיד הלא-רחוק להקמתה של "מדינת אירופה" אחת ומאוחדת.

 

המדינות החברות באיחוד האירופי הן: בריטניה, צרפת, גרמניה, בלגיה, הולנד, לוקסמבורג, איטליה, יוון, אוסטריה, פינלנד, אירלנד, פורטוגל, ספרד, שבדיה, דנמרק, קפריסין, צ'כיה, אסטוניה, הונגריה, לטביה, ליטא, מלטה, פולין, סלובקיה רומניה, בולגריה וסלובניה.

 

בשנה שעברה זכו בפרס נשיאת ליבריה אלן ג'ונסון-סירליף ביחד עם ליימה גבואי ותוואקול קרמן – פעילות שלום מליבריה ותימן. הנשים חילקו ביניהן את הפרס שעמד על 1.48 מיליון דולר. ג'ונסון סירליף הפכה לפני שש שנים לנשיאה האפריקנית הראשונה. היא ניצחה בבחירות את הליברי המפורסם

 

בעולם, כדורגלן העבר ג'ורג' וואה, למרות הפופולריות העצומה שלו. היא לא חששה להתמודד לפני כן בבחירות ב-1997 מול הרודן צ'רלס טיילור, שהציג את התמודדותה כבגידה והעמיד אותה לדין במשפט ראווה.

 

קרמן, בת 32 ואם ל-3, עומדת בראש ארגון "עיתונאיות ללא אזיקים", הקורא לחופש הביטוי ונגד המשטר בתימן. קרמן שישבה בכלא מספר פעמים, אמרה לאחר ההכרזה על זכייתה כי "העם התימני שמח בעקבות הפרס. נמשיך להיאבק עד שנשיג תימן מודרנית ודמוקרטית עם זכויות שוות לכולם". גבואי פעילת שלום מליבריה, עומדת מאחורי הקמת ארגון של נשים מוסלמיות ונוצריות שפעל להפסקת מלחמת האזרחים בארצה. בפעילותה סללה גבואי את דרכה של ג'ונסון סירליף לנשיאות.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x