ממשלת פורטוגל חשפה תקציב צנע חסר תקדים ל־2013
אחרי שהתנגדה לצנע שכפה עליה האיחוד, נכנעה ממשלת המרכז־ימין בליסבון והציגה היום תקציב המכיל העלאות מסים וקיצוצים חסרי תקדים. התקציב יובא לאישור בסוף החודש, ובאופוזיציה כבר הודיעו כי יטרפדו את אישורו
ממשלת המרכז־ימין של פורטוגל הציגה היום את התקציב שלה לשנת 2013, המכיל את שורת הקיצוצים העמוקים ביותר שהעבירה אי פעם. צעד זה מסיים למעשה
לפי דיווח של סוכנות רויטרס, התקציב צפוי להיתקל בהתנגדות מיידית מצד העם הפורטוגלי, שהפגין בשבוע האחרון נגד הממשלה שהכניסה לטענת המפגינים את המדינה למיתון הגרוע ביותר מאז שנות השבעים.
הצעד הבולט ביותר שנחשף אתמול במסגרת התקציב היה העלאה חדה במס ההכנסה, שעבור עובדים במשכורת ממוצעת מסתכם בחודשיים עד שלושה חודשי שכר. שר האוצר הפורטוגלי ויטור גספאר הגדיר את העלאות המסים הללו "אדירות".
בין הצעדים הנוספים שנחשפו אתמול ניתן למנות קיצוצים בפנסיות של המגזר הציבורי, הטלת מס על עסקאות פיננסיות והעלאת מסי הרכוש. כלכלנים חוששים שהצעדים הללו רק יעמיקו את המשבר במדינה ויכניסו אותה למצב דומה לזה השורר כיום ביוון.
אפילו הנשיא הפורטוגלי אניבל קאבקו סילבה, הידוע בדעותיו השמרניות בתחום הכלכלה, ביקר את הצעדים. הוא כתב בעמוד הפייסבוק שלו: "בנסיבות הנוכחיות פשוט לא נכון לדרוש ממדינה שנמצאת בעיצומו של ארגון מחודש של הפיננסים שלה לעמוד ביעדי הגירעון שלה בכל מחיר שיידרש".
לפני ספטמבר הביעו הגורמים המרכזיים בשלטון הפורטוגלי תמיכה כמעט מלאה בצורך לקצץ. אולם בחודש וחצי האחרונים נשחקה התמיכה הזאת, וכעת איימה מפלגת האופוזיציה המרכזית, המפלגה הסוציאליסטית, להצביע נגד התקציב לכשיובא לאישור הפרלמנט בסוף החודש. עד כה היו רוב ההפגנות בפורטוגל שלוות יחסית, וראשי המשק כבר הודיעו כי הם מתכננים שביתת מחאה כללית ב־14 בנובמבר.
לפי דיווחים של התקשורת המקומית, הממשלה הפורטוגלית ממשיכה להתאמץ למצוא קיצוצים חלופיים במקום חלק מהעלאות המסים החדות. כל אלה מגיעים על רקע הערכות שכלכלת המדינה צפויה להתכווץ ב־3% השנה וב־1% בלבד בשנה הבאה — הערכות שהתקבלו בביטול על ידי כלכלנים, שמעריכים שהמספרים יהיו גרועים בהרבה.
עד כה נהנתה מפלגת המרכז־ימין השולטת במדינה מרוב נוח בפרלמנט, לצד שותפיה הימנים במפלגת CDS. אולם לפי דיווח של "הדיילי טלגרף", מפלגה זאת ידועה כמי שנוהגת להתנגד לכל ממד של הטלת מסים על הציבור, ואנליסטים מעריכים שלא ניתן עוד לסמוך על ההסכמה האוטומטית שלה עם הממשלה, בעיקר אם הכלכלה תמשיך להידרדר.