$
כלכלה ומדיניות

עשירי צרפת עושים רילוקיישן ללונדון כדי להימלט מהמסים

בעקבות החלטת הנשיא להעלות ל־75% את המס למשתכרים מעל מיליון יורו לשנה, ישנה עלייה חדה במספר המשפחות הצרפתיות האמידות שמחליטות להגר לבירת בריטניה הידידותית למיליונרים. ראש ממשלת בריטניה פורס בפניהן שטיח אדום

יואב בורנשטיין, לונדון 08:1622.10.12

המרחק בין לונדון לפריז יתקצר בחודשים הקרובים עוד יותר. התקציב החדש של נשיא צרפת פרנסואה הולנד לשנת 2013 כולל, בין היתר, שיעור מס הכנסה יוצא דופן - ויש שיאמרו פופוליסטי - של 75% על המרוויחים יותר ממיליון יורו בשנה. על פי חלק מהנתונים, שיעור המס הגבוה כבר מעודד הגירה של עשירים מפריז ללונדון. 

לפי ראש ממשלת צרפת, ז'אן־מארק איירו, רק אחד מכל עשרה צרפתים ישלם יותר מס. נטל המס יגדל רק על מי שיכולים להרשות לעצמם לשאת את המעמסה. שליש מהתקציב מורכב מהעלאות מסים, והשליש הנותר מקיצוצים.

למרות הכוונות הטובות, האפקטיביות של המהלך של הולנד מוטלת בספק. הכלכלה הגלובלית מאפשרת לעשירים לנצל את תקנות המס במקומות שונים בעולם, כדי לשלם מס מופחת, או לא לשלם מס בכלל. כך שלמעשה, העשירון העליון יכול לבחור בעצמו אם להיענות לקריאתו של הולנד. ובמקרה של צרפת, הפתרון לאלה שיבחרו שלא להירתם ל"שעת החירום הלאומית" נמצא במרחק שעתיים נסיעה - מעבר לים.

 

לונדון. הצרפתים באים לונדון. הצרפתים באים צילום: שאטרסטוק

 

בחודש יוני האחרון, בפסגת ה־G20, הזמין ראש ממשלת בריטניה דיוויד קמרון את עשירי צרפת להגר לבריטניה: "אם צרפת תוציא לפועל את המס בגובה 75%, אנחנו נפרוס את השטיח האדום ונקבל יותר עסקים צרפתיים בבריטניה. הם ישלמו מסים בבריטניה וזה יממן את שירותי הבריאות שלנו, את בתי הספר שלנו ואת כל הדברים האחרים".

תקנות המס בבריטניה מאפשרות לזרים לא לשלם מס על הכנסותיהם מחוץ למדינה, ולכן היא נחשבת מקלט מס. בכל מקרה, שיעור מס ההכנסה המקסימלי בבריטניה הוא 45% למרוויחים מעל 150 אלף ליש"ט בשנה, לאחר שהממשלה הורידה אותו מ־50%.

 

מתווכי הנדל"ן באזורים הפופולריים בקרב קהל צרפתי במערב לונדון, כמו דרום קנזינגטון, צ'לסי ופולהאם, מדווחים בשבועות האחרונים על עלייה בביקוש והתעניינות מוגברת של אזרחים צרפתים ברכישת נכסים. חלק מהמתווכים מעסיקים דוברי צרפתית בציפייה לגל הגירה מפריז לבירה הבריטית.

 

האיחוד נותן חופש מלא

 

"אנחנו עדים לעלייה משמעותית ברכישה וגם בשכירה של נכסים על ידי אזרחים צרפתים, ובאופן ספציפי, בפלחים הגבוהים והבינוניים של השוק", אומר ל"כלכליסט" דיוויד מאמבי, מנהל הסניף של סוכנות הנדל"ן נייט פרנק בדרום קנזינגטון. "הספקנו לעבוד כבר עם כמה אזרחים צרפתים מהפלח העליון של השוק שעשו רילוקיישן ללונדון, כתגובה לשינוי במדיניות המסים הצרפתית".

 

כולם אמרו לך מפורשות שזו הסיבה שבגללה הם עברו ללונדון?

"בהחלט. הם אמרו שהם עוברים בגלל מדיניות המס הלא אטרקטיבית".

 

מבחינת מספר הצרפתים החיים בה, לונדון היא כבר היום העיר הצרפתית השישית בגודלה, ועשויה להפוך בקרוב לחמישית. בבירה הבריטית מתגוררים יותר צרפתים מאשר בשטרסבורג או בבורדו. הקונסוליה הצרפתית בלונדון מעריכה את מספרם של האזרחים הצרפתים בלונדון ב־300 אלף עד 400 אלף. המהגרים הצרפתים הראשונים הגיעו ללונדון במאה ה־17, והיו נוצרים פרוטסטנטים שברחו מרדיפה בצרפת הקתולית, התיישבו במזרח העיר והקימו שם תעשיית אריגה.

 

המלך צ'ארלס השני קיבל אותם בזרועות פתוחות. היום צרפתים באים ללונדון כדי להצליח בגדול: רבים מהם עובדים במגזר הפיננסי ובתחומי העיצוב והפרסום. הם באים כי הם רוצים לעבוד עם לקוחות בינלאומיים ולדבר באנגלית, וגם כדי להימלט מהבירוקרטיה הצרפתית.

 

חוקי האיחוד האירופי מאפשרים לצרפתים לגור ולעבוד בלונדון בלי הגבלה. הנסיעה ברכבת היורוסטאר מפריז לתחנת סנט פנקראס לוקחת קצת יותר משעתיים. ברונו איקסיל, הסוחר שאחראי להפסד של מיליארדי דולרים בבנק ג'יי.פי מורגן, גר בפריז, אך נוסע לעבוד במטה הבנק בלונדון ברכבת.

 

פריז - המפסידה של 2012

 

לפי נתוני חברת סאווילס, מחירי דירות היוקרה בלונדון עלו ב־2.8% במחצית הראשונה של 2012, בעוד שבפריז נרשמה ירידה של 3.4% באותו פרק זמן. "פריז היא המפסידה הגדולה ביותר של 2012", נכתב בדו"ח שפרסמה סאווילס, אחת מסוכנויות הנדל"ן הגדולות בעולם. "ירידות מחירים נוספות הן בלתי נמנעות בבירה הצרפתית ולונדון היא מרוויחה פוטנציאלית מכך, כיוון שהכסף מחפש מפלט באירופה, אך מחוץ לגוש היורו".

 

בסוכנות הנדל"ן Sotheby's International Realty במייפייר, המשווקות נכסים יוקרתיים במרכז לונדון, מדווחים על עלייה של 50% במספר הפניות של אזרחים צרפתים מאז פרסום תוצאות הבחירות.

 

לדברי מאמבי, ברבעון הנוכחי נרשמה עלייה של 20% במספר העסקאות של אזרחים צרפתים בסניף שהוא מנהל. "דרום קנזינגטון זה הכי קרוב לצרפת שרק אפשר", הוא אומר. "לדעתי, אין כאן רחוב אחד שלא גרה בו משפחה צרפתית. התרבות הצרפתית מוטמעת כאן היטב. זה ממש חלק מהאזור. התחושה שלי היא שכאשר אנשים עוברים לגור באזור מסוים, הם רוצים להרגיש שהאינטרסים שלהם מתאימים לשכנים שלהם. לדעתי, הם נמשכים לאותו סוג תרבות שלו הם מצפים מהבית".

 

ואיך זה מתבטא במכירות?

"30% מהרכישות של נכסים בסניף שלנו הם על ידי אזרחים צרפתים".

 

75% עובדים בפיננסים

 

מה הם מחפשים בדרך כלל?

"בדרך כלל הם מחפשים מה שנקרא 'בית למשפחה ברמה גבוהה': דירות גדולות שעולות בין 3 ל־6.5 מיליון ליש"ט. בתחום ההשכרה עבדנו עם כמה מנהלי בתי אופנה מפורסמים שהגיעו מפריז ספציפית ללונדון מהסיבה הזו, כיוון שהם לא חייבים לעבוד מפריז ויכולים לעשות את אותו הדבר בלונדון. הם מוציאים בין 3,000 ל־4,000 ליש"ט על שכירות בשבוע. אלו סכומים רציניים".

 

אתם עוזרים לצרפתים להתרגל לחיים בלונדון?

"יש לנו צוות שירותים עסקיים, שמציע להם נקודת התקשרות אחת במהלך חיפוש הנכס בלונדון, ויש לנו עובדים דוברי צרפתית שמועסקים במשרדים שלנו בשכונות היוקרה במרכז לונדון. אנחנו מספקים להם ייעוץ ומקשרים אותם לבתי ספר, כמו בית הספר הצרפתי Lycée Français Charles de Gaulle בדרום קנזינגטון וכמה בתי ספר אחרים. לא מדובר רק בחיפוש בית, אלא בסגנון החיים באזור - הם יכולים להשתלב בתרבות די מהר".

 

כמה מהלקוחות שלכם עובדים בתחום הפיננסי?

"המון, בערך 75%. קל מאוד להגיע מפה לסיטי של לונדון. רק 25 דקות נסיעה". 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x