כלכלת יפן ממשיכה להתכווץ - התוצר המקומי צנח ב-3.5%
כלכלתה של יפן התכווצה ברבעון שהסתיים בספטמבר כתוצאה מההאטה בכלכלה העולמית והמחאה נגד יפן בסין הפוגעת בייצוא היפני בעוד רמת הצריכה במדינה נותרת נמוכה
09:5712.11.12
התוצר המקומי הגולמי ביפן צנח ב-3.5% לעומת שנה שעברה. בהשוואה לרבעון הקודם, התכווצה הכלכלה ב-0.9%. לאור הנתונים החלשים, עשויה הממשלה היפנית להרחיב את תוכנית התמריצים שלה במטרה לעודד את הצמיחה הכלכלית.
כלכלתה של יפן – השלישית בגודלה בעולם – עדיין מנסה להתאושש מרעידת האדמה והצונאמי שפקדו אותה בשנה שעברה וגרמו להרס רב ברחבי המדינה.
בורסת טוקיו צילום: בלומברג
ואולם קצב התאוששותה של הכלכלה היפנית איטי בשל מספר גורמים: ההאטה בשווקי מפתח כמו ארה"ב וגוש היורו פגעו בדרישה למוצרי ייצוא – אחד ממנועי הצמיחה העיקריים של יפן.
צמיחה איטית והפגנות נגד יפן בסין – שותפתה למסחר הגדולה ביותר של יפן – פוגעים אף הם בייצוא היפני.
וכאילו לא די בכך, משבר החוב בגוש היורו וההתאוששות האיטית בארה"ב הביאו רבים לשים את מבטחם ואת כספם בין היפני וכתוצאה מכך התחזק המטבע היפני כנגד הדולר האמריקאי והיורו – מאז מרץ התחזק הין ב-5% נגד הדולר וב-8.5% נגד יורו – ובשל כך התייקרו המוצרים היפניים בארה"ב ובאירופה והכנסותיהם של היצואנים יפנים צנחו.
בנוסף, מאמציה של ממשלת יפן לעודד את הביקוש המקומי אינם אפקטיביים ביותר והצריכה הפרטית צנחה במחצית האחוז ברבעון שהסתיים בספטמבר לעומת הרבעון הקודם.
אנליסטים טוענים שלאור נתונים אלו סביר שהכלכלה תתכווץ עוד יותר ברבעון הנוכחי וטכנית, תיכנס למיתון.
יאסו יאמאמוטו, כלכלן בכיר במכון מיזוהו למחקר בטוקיו אמר, "הירידה ברמת הייצוא חדה ביותר. רמות הצריכה וההוצאה הכספית היו חלשים גם כן מה שמצביע על רמות נמוכות של ביקוש הן מבית והן מחו"ל. הנתונים הכלכליים נמצאים בירידה חדה מאז ספטמבר ומשמעות הדבר שיפן כבר נמצאת במיתון הלכה למעשה".