$
כלכלה ומדיניות

רשות ני"ע בארה"ב: "חשפנו את פרשת הסחר במידע פנים הרווחית אי פעם"

לפי הרשויות, מתיו מרטומה, לשעבר מנהל תיקים בקרן הגידור SAC, מכר מניות של חברות שפיתחו תרופה לאלצהיימר לאחר שהודלף לו שהניסוי נכשל, וגרף רווח של 276 מיליון דולר. הערכות: סטיבן כהן, הבעלים של SAC, היה מעורב ישירות בהונאה

ענת ציפקין 20:1721.11.12

ד"ר סיד גילמן (80) האמריקאי עובד בימים כתיקונם כנוירולוג בכיר באוניברסיטת מישיגן, אולם בימים האחרונים מחפשות אחריו הרשויות האמריקאיות מסיבה אחרת לגמרי. הוא חשוד כי הדליף מידע סודי על ניסוי תרופתי שעזר לקרן הגידור SAC Capital Advisors LP להרוויח באופן לא חוקי 276 מיליון דולר באמצעות סחר במידע פנים. לטענת הרשויות, מדובר ב"הונאת הסחר במידע פנים הרווחית בכל הזמנים".

 

גילמן, יו"ר ועדת הבטיחות שערכה את הניסוי הקליני של חברות התרופות Wyeth האמריקאית ו־Elan האירית, היה אמור לקבוע אם התרופה Bapineuzumab (או בקיצור Bapi) בטוחה לשימוש בקרב חולים הסובלים ממחלת האלצהיימר.

מתברר שגילמן סיפק את חוות דעתו על הניסויים הקליניים בתשלום לחבר, שהוא אחד ממנהלי התיקים לשעבר של SAC, במשך לא פחות מ־18 חודשים.

 

מסיבת העיתונאים שבה הוכרז על חשיפת הפרשה, שלשום בניו יורק מסיבת העיתונאים שבה הוכרז על חשיפת הפרשה, שלשום בניו יורק צילום: רויטרס

 

על פי כתב האישום שהגישו משרד המשפטים ורשות ניירות ערך האמריקאית (SEC) נגד מתיו מרטומה (38), מנהל התיקים, לאחר תקופה ארוכה שבה לא היתה אינדיקציה לכישלון אפשרי, הודיע גילמן למרטומה ב־17 ביולי 2008 כי הניסוי הקליני האחרון נכשל. התרופה, התברר, לא עוזרת למטופלים בה. בין 17 ל־28 ביולי, SAC ובית השקעות נוסף שעמו היא עובדת מכרו ניירות ערך בשווי של 960 מיליון דולר. באופן לא מפתיע, בדיוק יום אחד לאחר מכן, ב־29 ביולי, הכריזו שני התאגידים כי הניסוי נכשל.

 

מרטומה נעצר שלשום ובינתיים שוחרר בערבות. כפי הנראה הפרשה עדיין נמצאת בחיתוליה, והאדם הנוסף שאליו מנסות הרשויות האמריקאיות להגיע הוא סטיבן כהן (56), הבעלים של SAC, דמות מוכרת בוול סטריט. על פי כתב האישום, מרטומה וכהן רכשו מניות של שתי חברות התרופות, ולאחר שהבינו שהניסוי עומד להיכשל, מכרו את אחזקותיהם ופתחו פוזיציה אחרת של הימור נגדן. בסך הכל גרפו מהמהלך רווח של 276 מיליון דולר. לא מפתיע, אם כן, שלאחר שכישלון הניסוי התפרסם, מניות Wyeth ו־Elan צנחו ב־12% ו־42% בהתאמה.

 

סטיבן כהן, הבעלים של SAC. מחזיק אוסף אמנות נדיר סטיבן כהן, הבעלים של SAC. מחזיק אוסף אמנות נדיר צילום: בלומברג

 

אולם החלק המעניין בסיפור ההונאה הפיקנטי הזה הוא שאולי רק כעת יצליחו רשויות החוק לשים את ידיהן על כהן. ב"וול סטריט ג'ורנל" כותבים כי זו אינה הפעם הראשונה שבה נחשד כהן בסחר במידע פנים, אולם עד עתה לא הבשילו ההאשמות נגדו לכדי כתב אישום. כהן ידוע כאחד ממנהלי קרנות הגידור המוכשרים בעולם. בבעלותו אוסף אמנות נדיר הכולל יצירות מקוריות של ואן גוך, וורהול וליכטנשטיין.

 

בכתב האישום מעריכים חוקרי ה־SEC כי ב־2008 קיבל מרטומה מכהן בונוס בהיקף של 9.8 מיליון דולר, עקב פעולות המסחר המוצלחות שלו בניירות ערך. ב־2010 מרטומה פוטר. ב"וול סטריט ג'ורנל" מציינים כי כהן בעצמו גורף כ־75% מרווחי הפירמה שבבעלותו.

 

כפי הנראה, בסיכומו של דבר נגד גילמן לא תוגש תביעה פלילית, והוא יזכה לחסינות בתמורה לעדותו בנושא. על פי הערכות, הוא ייקנס ב־181 אלף דולר בלבד.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x