הריבית על החוב הספרדי עלתה ב-80% מאז תחילת המשבר
על פי נתוני מבקר המדינה הספרדי, הריבית על חוב המינהל הציבורי במדינה מגיעה כיום להיקף שנתי של 30.8 מיליארד יורו. במקביל, למרות העלאות המסים הרבות, הכנסות משרדי הממשלה רק יורדות
הריבית על החובות של המינהל הציבורי בספרד עלתה ב-80.6% מאז פרוץ משבר החובות במדינה לפני חמש שנים, כך עולה מדו"ח שפרסם מבקר המדינה הספרדי.
- ברוח הזמן: המילה "משבר" כיכבה בנאום החג של מלך ספרד
- הגרלת הלוטו הגדולה בעולם: 2.5 מיליארד יורו חולקו בספרד
- ריאל מדריד תמכור אג"ח ב-250 מיליון יורו כדי לממן את שיפוץ הברנבאו
בהופעותיו הציבוריות, ראש הממשלה מריאנו ראחוי נוהג להשתמש במשפט "חובות צריך לשלם" כדי להצדיק את הקיצוצים והרפורמות המסיביות שגזר על אזרחי המדינה. אולם נראה שמדיניות הצנע הזו משרתת כיום בעיקר את הנושים של ספרד, ובראשם הבנקים הבינלאומיים הגדולים, שמגישים לה חשבונית גבוהה במיוחד.
תשלומי החובות של המינהל הציבורי הגיעו ב־2012 ל־30.8 מיליארד יורו, בעוד שלפני המשבר הם הסתכמו ב־13.5 מיליארד יורו. בשנה הקרובה הם צפויים להמשיך לשבור שיאים ולהגיע ל־38.6 מיליארד יורו. מדובר בסכום הגבוה יותר מכל משכורות עובדי המגזר הציבורי במדינה.
תשלומי החוב מהווים כיום 2.81% מהתמ"ג הספרדי, זאת לעומת פחות מ־1.5% בתקופה שקדמה להתפוצצות בועת הנדל"ן בספרד לפני חמש שנים, שזעזעה את המערכת הפיננסית באופן שלא נראה כמותו במדינה מאז המשבר הגדול.
הבור שיצר המשבר במצבו הפיננסי של המגזר הציבורי של ספרד כוסה עד כה על ידי הנפקת אג"ח ממשלתיות, ולכן כיום החובות של משרדי הממשלה מגיעים לשיאים היסטוריים. בספטמבר שעבר הם הסתכמו ב־817.2 מיליארד יורו, יותר מכפול בהשוואה לסוף 2007, אז הם הסתכמו ב־382.3 מיליארד יורו.
המצב הכלכלי הירוד הביא לכך שממשלת ספרד נאלצת כיום להשקיע יותר מאי פעם בקצבאות סוציאליות, בייחוד לנוכח שיעור האבטלה המאמיר, שעומד כיום על יותר מ־25%. על פי נתוני מבקר המדינה, התקציבים המוקצים לדמי אבטלה עלו בחמש השנים האחרונות ב־80.2%.
עובדה נוספת שמקשה על המגזר הציבורי לשלם את חובותיו התופחים בתקופה שבה המשק שקוע במיתון היא שבמקביל הכנסותיו רושמות ירידה חריפה. נתוני הדו"ח מראים כי אף שהממשלות השונות גזרו בשנים האחרונות העלאות מסים רבות, הן לא הצליחו לעצור את ההידרדרות המהירה בהכנסות המגזר הציבורי. בחמש השנים האחרונות, הלחץ הפיסקאלי (היחס בין היקף המסים שגובה הממשלה לבין הקצבאות שהיא משלמת כאחוז מהתמ"ג) ירד מתחת ל־30%.
עם זאת, יש לציין כי למרות המתח הרב ששורר בשוקי האג"ח בשנתיים האחרונות, התשואות על האג"ח הספרדיות דווקא ירדו השנה לממוצע של 4.12%, לעומת 4.53% לפני חמש שנים.