$
כלכלה ומדיניות

הנושאים הבאים שבוערים לאובמה: הצוק הראשון מאחורינו, אבל יש עוד שלושה

ארה"ב אמנם נחלצה ברגע האחרון מנפילה מצוק, אך מבט קרוב יותר בהסכם מגלה כי אין בהסכם כדי לפתור את כל הבעיות העומדות על הפרק ואשר מאיימות על התאוששות הכלכלה האמריקאית

סוכנויות הידיעות 19:5001.01.13

ארה"ב אמנם נחלצה ברגע האחרון מנפילה מצוק, אך מבט קרוב יותר בהסכם שגיבשו סגן הנשיא ג'ו ביידן ומנהיג המיעוט בסנאט מיטש מקונל, מגלה כי אין בהסכם כדי לפתור את כל הבעיות העומדות על הפרק ואשר מאיימות על התאוששות הכלכלה האמריקאית. רשת CNN דיווחה כי בשלושת החודשים הקרובים, המחוקקים והציבור האמריקאי ייאלצו להתמודד עם שלוש סוגיות בוערות אשר ההסכם שהושג אור ליום אתמול אינו מתייחס אליהן, או לכל היותר רק דוחה את הטיפול בהן.

 

1. תקרת החוב סוף פברואר

 

שר האוצר טימותי גייתנר הודיע כי נכון לאתמול, ארה"ב הגיעה לתקרת החוב, שעומדת על 16.394 טריליון דולר. כרגע משרד האוצר נוקט אמצעים חריגים כדי לדחות חדלות פירעון, ולכן הקונגרס יהיה חייב לפעול במהירות.

 

על פי ההודעה שמסר גייתנר לקונגרס, נכנסה לתוקף תקופת "דחיית הנפקת חובות" שתימשך עד 28 בפברואר, ותאפשר למשרד האוצר לנקוט שורה של צעדים חד־פעמיים שישחררו 29 מיליארד דולר שיעניקו מרחב תמרון מסוים מתחת לתקרת החוב. אולם גייתנר הזהיר כי צעדים אלו כוללים הקפאה זמנית של ההשקעות בקרנות הפנסיה של עובדי המדינה.

 

אובמה וביינר אובמה וביינר צילום: איי פי

 

על פי הערכות, הכסף הנוסף אמור להספיק לחודשיים, אך בשל חוסר הוודאות הרב קשה לקבוע במדויק. בכל מקרה, הקונגרס יהיה חייב להעלות שוב את תקרת החוב לפני תחילת מרץ. הסיכונים: בשנה שעברה המחלוקת בין המחוקקים סביב העלאת תקרת החוב הובילה להורדת דירוג האשראי של ארה"ב ולטלטלה בשוקי המניות.

 

2. קיצוצים בעוד חודשיים

 

במסגרת ההסכם בין הדמוקרטים לרפובליקנים הוחלט על דחייה בחודשיים של ההחלטה מה לעשות עם שורת קיצוצים אוטומטיים בהוצאות הפדרליות, שהיקפן 110 מיליארד דולר. קיצוצים אלה, שיכווצו את תקציביהם של מרבית המשרדים הממשלתיים (בעיקר תקציב הביטחון) ב־8%–10%, היו אחד מסלעי המחלוקת המרכזיים בין הבית הלבן לרפובליקנים. במקור הדמוקרטים דרשו דחייה של שנה - דרישה שהרפובליקנים דחו על הסף.

 

 צילומים: בלומברג

 

הקיצוצים נקבעו ב־2011, אחרי מאבק דרמטי במיוחד בין שתי המפלגות סביב העלאת גובה תקרת החוב. הרעיון היה ליצור "טריגר" שידרבן את שני הצדדים לחשוב על דרך חכמה יותר לצמצום הגירעון.

 

הסיכונים: הקיצוצים, כפי שנקבעו ב־2011, ישפיעו על אלפי תוכניות ממשלתיות, ומשרד התקציב האמריקאי טען בספטמבר שיהיו להם "השלכות הרסניות", אם מדובר בתוכנית הקשורה לתקציב הביטחון ואם לא.

 

3. קביעת תקציב סוף מרץ

 

הממשל הפדרלי אמור לגבש תקציב עבור שנת הכספים שמתחילה ב־1 באוקטובר. בפועל, בשנים האחרונות התקציב מעולם לא היה מוכן בזמן. התהליך שעומד מאחורי הרכבת התקציב הוא ארוך, ובמסגרתו ועדות הקונגרס מקיימות שימועים שבהם מעידים מומחים ובעלי אינטרסים בנוגע להצעות השונות. לאחר מכן המחוקקים דנים בנוגע לרמות ההוצאות המתאימות עבור כל רשות פדרלית, ומגבשים את התקציב בהתאם.

 

בפועל, הקונגרס כמעט לעולם לא מקיים את התהליך עד סופו, אלא מאשר "החלטות מתמשכות" לטווח הקצר, כלומר מעדיף לפעול בשיטת ה"פלסטר". מועד אחרון: תוקף ההחלטות המתמשכות הנוכחיות פג ב־27 במרץ. הסיכונים: הקונגרס יידרש לאשר החלטה מתמשכת נוספת כדי להימנע מהשבתה זמנית של חלק ממשרדי הממשלה וביטול של תוכניות ממשלתיות.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x