$
כלכלה ומדיניות

המיליארדרים הרוסים נוטשים את הסחורות לטובת אנרגיה מתחדשת

האוליגרכים מתקדמים במסלולים שונים - כך למשל ויקטור וקסלברג , מקום שלישי ברשימת עשירי רוסיה, הודיע השנה כי בכוונתו להשקיע את חלקו במכירת מיזם הנפט TNK-BP באנרגיה חלופית. ומה עשו השאר?

סוכנויות הידיעות 17:5601.03.13

המיליארדרים הרוסים, שהרוויחו את הונם על ידי רכישת סחורות בשנות ה-90, מעדיפים כעת לסגת מתחום המשאבים הטבעיים על מנת לזכות בעצמאות, בעוד שאוליגרכים הזוכים לתמיכת הקרמלין תופסים את מקומם.

 

ויקטור וסקלברג, שלפי מדד המיליארדרים של בלומברג הוא האדם השלישי העשיר ביותר ברוסיה, הודיע השנה כי בכוונתו להשקיע את חלקו שעומד על 28 מיליארד דולר ממכירת מחצית ממיזם הנפט TNK-BP בטכנולוגיה, ציוד ואנרגיה חלופית, ולא במשאבים. ואילו מיכאיל פרוחורוב, המדורג חמישי ברשימת עשירי רוסיה, מכר בשבוע שעבר את אחזקתו במפיקת הזהב הגדולה במדינה, פוליוס גולד אינטרנשיונל, תמורת 3.6 מיליארד דולר, זאת כחלק ממאמציו לגוון את השקעותיו. בהתאם למגמה, מכר סרגי פופוב (מדורג 27 ברשימת עשירי רוסיה) את אחזקתו בחברת כריית הפחם SUEK, וכעת הוא אינו מחזיק יותר נכסים במשאבים.

 

ויקטור וקסלברג ויקטור וקסלברג צילום: בלומברג

 

"התחוללה מהפיכת אינטרסים בקרב עשירי רוסיה, והיא מתואמת עם המהפיכה בכלכלה הרוסית", אומר ג'יימס בידל, יועץ השקעות בסוסייטה ג'נרל במונאקו. "השקעה בתחומים אחרים מלבד סחורות תואמת לנטיית הקרמלין וכן להיגיון הכלכלי של המצב הנוכחי". הממשלה הרוסית שמה לה יעד לגוון את תחומי הכלכלה ולהפחית את התלות על נפט, גז ומתכות, שבשנה שעברה היוו 81.3% מהייצוא למדינות שאינן חברות לשעבר בגוש הסובייטי.

 

מאז מעצרו ב-2003 של מיכאיל חודרוקובסקי, הבעלים המיליארדר של חברת הנפט יוקוס, באשמה להונאת מס, האוליגרכים פועלים על פי הסכם לא כתוב, לפיו ממשלתו של ולדימיר פוטין לא תחקור עסקאות שהתבצעו לפני כניסתו לתפקיד, כל עוד הם לא יתערבו בפוליטיקה.

 

הדור הראשון של אוליגרכים רוסיים בוחר לסגת מעסקי הסחורות, זאת בעוד שהבעלות הממשלתית בסקטור בעלייה. ניהול החברות הגדולות ביותר ברוסיה של חומרים גולמיים מחייבת קשרים פוליטיים, אחרת מראש אותם מיליארדרים לא היו יכולים לזכות בבעלות על משאבים טבעיים יקרים. חברת אנרגיה לא ממשלתיות, מתקשות להתחרות בחברת גזפורם הממשלתית, שכן היא נהנית מזכויות נרחבות יותר למשאבים חדשים.

 

חלוקה מחדש ברוסיה

 

"אנחנו חווים כעת את השלב הבא של חלוקת הנכסים ברוסיה. האוליגרכים מעידן ילצין מוכרים את הנכסים שלהם לאנשי עסקים בעלי יחסים חמים יותר עם הקרמלין", מסבירה יוליה בושואבה מארבאט קפיטול במוסקבה.

 

המיליארדרים שנוטשים את עסקי הסחורות מתקדמים במסלולים שונים. דמיטרי ריבולובלב לדוגמה, שמכר את חלקו ביצרנית הפוטאש, אורלקאלי ב-2010, מתגורר כיום במונאקו. הוא רכש קבוצת כדורגל מקומית, אחזקה בבנק קפריסין ובבעלותו מספר בתי יוקרה בארצות הברית, כולל פנטהאוז בשווי 88 מיליון דולר במנהטן, שרכש עבור בנותיו. לעומתו, פרוחורוב, שניסה להתחות בשנה שעברה בבחירות לנשיאות מול פויטין, מתכונן כעת לרוץ לראשות עיריית מוסקבה.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x