פורטוגל תיאלץ לגבש תוכנית צנע חדשה
ביהמ"ש פסל ארבע מתוך תשע הצעות הקיצוץ בתקציב 2013, וראש הממשלה חושש כי ההחלטה תפגע בחבילת החילוץ של המדינה
- ביהמ"ש מגן על העובדים: בוטלו קיצוצים בתשלומים ובפנסיות בפורטוגל
- כלכלת יוון התכווצה ב-6.4% ב-2012
- בעקבות צעדי הממשלה: קרן המטבע תעביר מיליארד יורו לקפריסין
קואליו חושש שהחלטת בית המשפט תסכן את חבילת החילוץ הבינלאומית בהיקף 78 מיליארד יורו שהועברה לפורטוגל כדי למנוע ממנה להידרדר לחדלות פירעון.
ראש הממשלה הבהיר כי הקיצוצים יהיו בעיקר בתחומי החינוך, הבריאות, הביטחון והפרויקטים הציבוריים. "אנחנו לא יכולים להכחיש את העובדה שלהחלטת בית המשפט יהיו השלכות חמורת ביותר על המדינה", אמר בנאום בטלוויזיה, אך הדגיש כי הממשלה מחויבת ליעדים שהוצבו לה כתנאי לקבלת חבילת החילוץ.
האיחוד האירופי מעוניין שפורטוגל, שנחשבה עד כה ל"בן הממושמע" ביותר באיחוד בכל הנוגע ליישום קיצוצים ומדיניות צנע, לא תסטה מהמסלול, למרות המכשול שהציבה בפניה החלטת בית המשפט. הנציבות האירופית איימה כי "התרחקות מהתוכנית המקורית רק תגביר את הקשיים. היישום המוקפד והעקבי של הקיצוצים והרפורמות הוא הדרך הטובה ביותר להשיב את הצמיחה הכלכלית ולשפר את ההזדמנויות התעסוקתיות בפורטוגל", נכתב בהצהרה שפרסמה היום הנציבות האירופית.
בית המשפט קבע ביום שישי כי הקיצוצים במשכורות ובקצבאות הפנסיה של עובדי המגזר הציבורי הם צעד מפלה שנוגד את החוקה מפני שאינם תקפים לכל מקבלי המשכורות. השופטים פסלו גם תוכנית להטלת מס על דמי אבטלה ועל חופשות מחלה. ביטול הסעיפים יצר בור של 1.3 מיליארד יורו בתקציב - כשליש מההכנסות הצפויות מהשינויים.
בשנתיים שבהן פורטוגל מיישמת את תוכנית הצנע היא הצליחה לשקם את אמון השווקים בה בזכות ההקפדה העיקשת של הממשלה למלא אחר כל התנאים שהוצבו לה. למעשה, היא נחשבת לדוגמה המובהקת ביותר להצלחה של מודל חבילות החילוץ האירופי.
אולם פורטוגל שילמה על כך מחיר כבד ולמעשה לא הצליחה לצאת ממעגל המיתון והאבטלה שבו היא שרויה כבר שלוש שנים. בשנים 2011–2013 צנח התמ"ג הפורטוגלי ב־7% בעקבות הירידה החדה בצריכה והביקושים הפנימיים, ההעלאה החדה של המסים והקיצוצים המסיביים במגזר הציבורי, שאליו משתייכת חמישית מכוח העבודה.
הטרויקה - קרן המטבע הבינלאומית, האיחוד האירופי והבנק האירופי המרכזי שהם נושיה של פורטוגל - כבר ריככה את תנאי החילוץ פעמיים מיוזמתה בשל המצב הכלכלי הקשה במדינה, אולם התוצאות המצופות עדיין רחוקות מלהיראות באופק.