שר האוצר של קפריסין: "נסיר מגבלות מהבנקים בתוך כמה ימים"
חריס גיאורגיאדס הודיע על הגבהת תקרת העברות הכספים במדינה ל־300 אלף יורו והבטיח שההקלות יוחלו גם על בנקים זרים. בעוד שרי האוצר של האיחוד אישרו בסוף השבוע את מתווה החילוץ, בבנק המרכזי של קפריסין פרצה מלחמת האשמות
שר האוצר הקפריסאי הטרי, חריס גיאורגיאדס, מתכוון להגביה את תקרת העברות כספים בתוך המדינה ל־300 אלף יורו, כך מדווח "הוול סטריט ג'ורנל". לדברי גיאורגיאדס, ההקלה תאפשר תנועה חופשית יותר של הון במדינה. בנוסף הצהיר שר האוצר כי בימים הקרובים יוחלו ההקלות גם על בנקים זרים. "הצעד הבא שלנו הוא להסיר מגבלות מהמגזר הבנקאי הבינלאומי כדי להקל גם עליהם. אנחנו נעשה זאת תוך ימים ספורים", אמר השר.
- "האיחוד האירופי הפך את קפריסין לשפן הניסיונות שלו"
- שר האוצר של קפריסין התפטר על רקע החקירה על הברחת כספים
- קפריסין ניצלה, אך אירופה שברה טאבו מסוכן
עוד נמסר בדיווח כי פורום שרי האוצר של האיחוד האירופי אישר אתמול בדבלין, בירת אירלנד, את תנאי חבילת החילוץ לקפריסין.
אישור התנאים לתוכנית החילוץ ליבה את המחלוקות בין הבנק המרכזי הקפריסאי לממשלת קפריסין. שני חברי הנהלת הבנק, הנחשבים כמקורבים למפלגת השלטון במדינה, "האסיפה הדמוקרטית", התפטרו מתפקידם אתמול. שני חברי ההנהלה המתפטרים, אנריאס מטסיס וחארלמבוס אכיניוטיס, נימקו את המהלך ב"בעיות ארוכות טווח בתפקוד ההנהלה".
התפטרותם של השניים באה ימים ספורים לאחר שנשיא קפריסין, ניקוס אנסטסיאדס, פיטר את סגן נגיד הבנק, וכשעל הפרק עומדת פתיחת חקירה בחשד שדימיטריאדס הוליך שולל את הפרלמנט הקפריסאי באשר להתרחשויות סביב המשבר.
נשיא הבנק המרכזי האירופי, מריו דראגי, אמר ביום שישי כי כל מהלך של ממשלת קפריסין שעלול לחתור תחת עצמאות הבנק המרכזי שלה, יוביל לנקיטת צעדים משפטיים נגדה בבית הדין הגבוה לצדק של האיחוד האירופי. מדובר באזהרה השנייה של דראגי לממשלת קפריסין בימים האחרונים. בתחילת השבוע ציטט "הוול סטריט ג'ורנל" מכתב שבו הזהיר דראגי את אנסטסיאדס מפני כל מהלך ש"יסכן את עצמאותו המעוגנת בחוק של דימיטריאדס".
החודש הסכימה קפריסין לקבל את תוכנית החילוץ של האיחוד האירופי, בסך 10 מיליארד יורו (קרוב ל־14 מיליארד דולר). כתנאי לקבלת כספי החילוץ התחייבה קפריסין לבצע קיצוצים של 13 מיליארד יורו (17 מיליון דולר) בתקציבה. לנוכח מחירה הגבוה של תוכנית החילוץ הואשם דימיטריאדס, שמונה לתפקידו על ידי הנשיא הקודם, דימיטריס קריסטופיאס, בכך שלא עשה די כדי למנוע את המשבר בענף הבנקאות במדינה. למרות המתח בין הבנק המרכזי לממשלה, הסיכוי שדימיטריאדס ייאלץ לוותר על תפקידו הוא נמוך. "מדובר במשחקי כוח פוליטיים", אמר ל"וול סטריט ג'ורנל" פרופ' הוברט פאוסטמן, מומחה למדע המדינה מאוניברסיטת ניקוסיה, "ייתכן שדימיטריאדס לא עשה עבודה טובה, אבל הוא לא עבר על החוק ואי אפשר לאלץ אותו להתפטר".