"אפשר למגר את העוני הקיצוני בתוך דור"
הבנק העולמי וקרן המטבע הבינלאומית הסכימו על מתווה לצמצום שיעור האנשים שמשתכרים פחות מ־1.25 דולרים ליום מ־21% ל־3% עד שנת 2030
ועדת הפיתוח המשותפת של קרן המטבע הבינלאומית והבנק העולמי החליטה בסוף השבוע לאמץ מתווה למיגור העוני הקיצוני בעולם עד 2030.
"אין לי ספק שהעולם יכול למגר את העוני הקיצוני בתוך דור, אך זה לא מובן מאליו ואיננו יכולים לעשות זאת לבד", אמר ג'ים יונג קים, נשיא הבנק העולמי, שהציע את היוזמה.
המתווה שאישרה הוועדה שם לו למטרה להפחית את שיעור האנשים שחיים על פחות מ־1.25 דולרים ביום ל־3% עד 2030, ובמקביל להעלות את ההכנסה של ארבעת העשירונים העניים ביותר בכל מדינה. שיעור העוני הקיצוני נפל ב־25 השנים האחרונות מ־43% מאוכלוסיית העולם ל־21%, בין השאר בשל הצמיחה הכלכלית בסין.
הוועדה, שכינתה את ההחלטה "הזדמנות היסטורית", אמרה כי הפחתת שיעור העוני הקיצוני תחייב צמיחה כלכלית חזקה במדינות המתפתחות, ותרגום הצמיחה הזו לצמצום עוני בהיקף שטרם נראה במדינות העניות. יישום התוכנית יצריך גם התגברות על אתגרים כמו מכשולים שמציבים מוסדות וממשלות והשקעה בתשתיות ובפיתוח החקלאות.
הוועדה, שמונה 25 חברים ונפגשת פעמיים בשנה במקביל לפגישות מוסדות האם שלה, הבהירה שהמדינות נדרשות להשיג את המטרות מבלי לפגוע בסביבה, מבלי להגדיל את החוב הכלכלי שלהן ומבלי לפגוע באוכלוסיות מוחלשות.
מחקר חדש שפרסם הבנק העולמי בשבוע שעבר חשף שכיום ישנם ברחבי העולם 1.2 מיליארד אנשים שחיים בתנאי עוני קיצוני, ועל אף השיפור שחל באחרונה, באפריקה מדרום לסהרה עדיין חיים למעלה משליש מהעניים בעולם.
ועדת ההיגוי של 188 המדינות החברות בקרן המטבע פרסמה הודעה שקראה לגבש מדיניות החלטית לעידוד הצמיחה, אולם הכלכלות הגדולות עדיין חלוקות ביניהן בסוגיה מהי הדרך הנכונה לעשות זאת.