$
כלכלה ומדיניות

ארה"ב מזהירה את יפן: נעקוב אחר מניפולציות במטבע

שר האוצר של ארה"ב בכנס ה-G7: "ניסיונותיה של יפן להמריץ את הכלכלה חייבים להישאר בגבולות הסכמים"; הין נפל אתמול לשפל של ארבע שנים מול הדולר

סוכנויות הידיעות 12:1511.05.13
ארצות הברית הזהירה את יפן כי תעקוב אם ישנם סימנים לכך שהמדינה עורכת מניפולציות להפחתת שווי המטבע שלה - הין - אולם מטוקיו נמסר כי לא נתקלה בשום התנגדות למדיניותה במהלך כינוס שרי האוצר של מדינות ה-G7 שיסתיים בהמשך היום (שבת).

 

 

 

 

נושא נוסף שעלה לדיון אתמול בפגישת שרי האוצר ונגידי הבנקים המרכזיים של ארצות הברית, גרמניה, יפן, בריטניה, איטליה, קנדה וצרפת, לא הרחק ללונדון, היה השאלה האם להעדיף מדיניות לקיצוץ חובות או לקידום צמיחה כלכלית.

 

 

הין נמצא בשפל היסטורי הין נמצא בשפל היסטורי צילום: בלומברג

 

בנושא היפני, שר האוצר האמריקאי ג'ק לו טען כי ליפן יש "בעיות בצמיחה" שיש לפתור אותן, אולם ניסיונותיה להמריץ את הכלכלה חייבים להישאר בגבולות ההסכמים הבינלאומיים, וזאת על מנת למנוע פיחות במטבע כדי להשיג יתרון תחרותי. "אני רק מציין את כללי היסוד ואת העובדה שהבהרנו כי נעקוב אחר ההתרחשות", אמר בראיון ל-CNBC. הין נפל ביום שישי לשפל של יותר מארבע שנים מול הדולר (101.5 ין לדולר) - מעבר לרף הפסיכולוגי של 100 ין. במקביל, המטבע היפני נסחר בשפל של שלוש שנים מול היורו (131.8 ין ליורו). אחת הסיבות לכך היא המעבר של משקיעים יפניים לאג"ח זרות, בעקבות תכנית התמריצים שחשף הבנק המרכזי בינואר.

 

מנגד, בטוקיו התעקשו כי היחלשותו של הין לא הייתה נושא מרכזי בכינוס. "יפן נקטה בפעולה פיסקאלית ומוניטארית נועזת, שנועדה להביא לסיומה תקופה ארוכה של דיפלציה, במסגרתה הממשלה והבנק המרכזי עבדו בשיתוף פעולה", מסר שר האוצר היפני טארו אסו לאחר פגישה ארוכה של שרי האוצר ונגידי הבנקים של מדינות ה-G7. לדבריו, "לא הייתה למשתתפים בעיה ספציפית...להערכתי, עמדתה של יפן זוכה להבנה".

 

שר האוצר הגרמני, וולפגנג שוויבלה הוסיף כי שערי המט"ח עמדו על סדר היום, אך יפן הבטיחה לנקוט בגישה זהירה בנושא.

 

נושא נוסף שעלה לדיון היה הצורך להפחית את מאמצי הצנע, תפיסה שגרמניה, בריטניה וקנדה מתנגדות לה, בעוד שצרפת ואיטליה מצדדות בה. "התאוששות עולמית אינה יכולה להיות מונהגת על ידי ארה"ב לבדה...יש מדינות באירופה שנהנות ממרחב פיסקאלי שמאפשר להן ליצור ביקוש כלכלי", ציין לו. אולי רהן, נציב האיחוד האירופי לעניינים מוניטאריי,ם הוסיף כי יש מקום ל"נתיב חלק יותר של התאמות פיסקאליות באירופה, כל עוד מגבירים את ביצוע הרפורמות המבניות".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x