$
בשולי החדשות

5 המדינות העשירות בעולם

המיתון העולמי הביא לירידה באיכות החיים של מרבית המדינות, אבל מסתבר שישנן עדיין מדינות שתושביהן יצאו מחוזקים ועשירים מאי פעם

סוכנויות הידיעות 13:1221.05.13

המיתון העולמי השפיע לרעה על הכלכלות ברחבי העולם החל מהורדת איכות החיים ועד להעלאת שיעורי האבטלה לשיאים חדשים. עם זאת, ישנן מדינות שתושביהן יצאו מהמשבר חזקים ועשירים יותר מאי פעם. כך שלא נותר אלא לשאול האם אפשר לזהות מגמה משותפת בקרב המדינות העשירות, והאם המשקיעים יכולים להרוויח מההון של כלכלות אלו?

 

אתר http://www.fool.com אסף נתונים מתחזיות קרן המטבע הבינלאומית ל-2013, כדי לגבש רשימה של חמש המדינות העשירות ביותר בעולם בקרב 50 הכלכלות הגדולות ביותר. הדירוג נקבע לפי נתוני התמ"ג לנפש והותאם לפי כוח רכישה.

 

5. שוויץ: 46,474 דולר לנפש

שוויץ שסוגרת את החמישייה הראשונה היא המדינה השנייה העשירה ביותר באירופה. הכלכלה השוויצרית רשמה ביצועים מרשימים למדי על אף קרבתה הפיזית למדינות מוכות המיתון האירופיות. התמ"ג השוויצרי צמח ב-3% ב-2010 ובשיעור מוערך של 0.9% ב-2012. אמנם לא מדובר בנתונים מעוררי השתאות, אך בהשוואה להתכווצות בכלכלה האירופית כולה, מדובר במנת יציבות מרשימה. תושבי שוויץ הרוויחו מהמוניטין של שוויץ כמקלט מס, והצעדים המתוכננים של המדינה כמו הסכם ראשוני לסחר חופשי עם סין, צפויים להטיב אף יותר עם הכלכלה בשנים הקרובות. בקרן המטבע מעריכים כי התמ"ג לנפש יצמח ליתר מ- 54 אלף דולר עד 2018.

 

שוויץ. המדינה השנייה העשירה ביותר באירופה שוויץ. המדינה השנייה העשירה ביותר באירופה צילום: cc by sebbasman

 

4. האמירויות: 49,883 דולר לנפש

מספר מדינות במזרח התיכון הרוויחו במידה רבה מהנפט הרב שבאזור, אולם רק מעטות עשו זאת בצורה כל כך מוצלחת ופומבית כמו האמירויות. דובאי, האמירות הגדולה ביותר המרכיבה את המדינה, הפכה למטרופולין מדברי שהתושבים שלה נהנים מעלייה מרשימה באיכות החיים. המדינה עדיין בשלבי התפתחות ולתיירות יש תפקיד חשוב בצמיחה הכלכלית. השקעות זרות מעניקות גם כן תמיכה חשובה לכלכלה של המדינה, כשב-2011 נכנסו למדינה למעלה מ-10 מיליארד דולר בהשקעות זרות. במקביל, התחזיות של קרן המטבע משדרות אופטימיות – בארגון מעריכים כי התמ"ג לנפש באמירויות יצמח ליותר מ-57 אלף דולר עד 2018.

 

דובאי. התושבים נהנים מעלייה באיכות החיים דובאי. התושבים נהנים מעלייה באיכות החיים

 

3. ארצות הברית: 51,248 דולר לנפש

על אף שלל המכות שניחתו על הכלכלה האמריקאית לאורך ההתאוששות שלה מהמיתון העמוק, האזרח האמריקאי הממוצע עדיין נהנה מאורח חיים עשיר למדי. הירידה בשיעור האבטלה, שנפל בחודשים האחרונים ל-7.5%, וההתאוששות בסקטור הדיור סייעו לאמריקה להיחלץ מהשפל הכלכלי. בקרן המטבע מעריכים כי השנים הקרובות יטיבו עם המדינה, וההערכה היא שהתמ"ג לנפש יעמוד על למעלה מ-63 אלף דולר עד 2018. אמנם אתגרים נוספים עוד עומדים בדרכה של ארה"ב, אך התמ"ג ממשיך לטפס, על אף העלאות המס האחרונות וכניסתם לתוקף של הקיצוצים הממשלתיים.

 

2. נורבגיה: 56,663 דולר לנפש

נורבגיה מוגדרת כמדינה העשירה ביותר באירופה. בדומה לשוויץ, הכלכלה שלה שמרה על יציבות מרשימה לאורך משבר החובות האירופי. התמ"ג במדינה צמח בשיעור של 0.7% ברבעון הראשון של 2013, בזכות עתודות הנפט בהן התברכה. אמנם חלק מהמומחים מזהירים כי התלות בנפט ובאנרגיה עשויה לפגוע בנורבגיה בעתיד, בשלב זה המדינה ממשיכה לרשום ביצועים טובים. על פי ההערכות, הכלכלה תצמח השנה ב-2.75%. בקרן המטבע מחזיקים בדעה שורית לגבי הביצועים העתידיים, וההערכה היא שהתמ"ג לנפש יטפס לשיעור הקרוב ל-66 אלף דולר עד ב-2018, שיעזור לה לשמור על היתרון שלה על פני ארה"ב.

 

נורבגיה. העשירה ביותר באירופה נורבגיה. העשירה ביותר באירופה צילום: shutterstock

 

1. סינגפור: 61,567 דולר לנפש

המדינה העשירה ביותר מתוך 50 הכלכלות המובילות בעולם נחשבת לאחד מסיפורי הצמיחה המוצלחים ביותר של השנים האחרונות. התפתחותה של סינגפור כמרכז עסקי ומקלט מס באה לידי ביטוי בעלייה באיכות החיים של התושבים. השקעות זרות זורמות למדינה, והופכות את סינגפור לכלכלה המובילה בדרום מזרח אסיה. הכלכלה צפויה להמשיך ולצמוח בשנים הקרובות ובקרן המטבע מעריכים כי התמ"ג לנפש יעלה לשיעור מרשים של 77 אלף דולר עד 2018.

 

ומה איתנו?

 

על אף השיח הכלכלי המדכדך משהו בחודשים האחרונים והגזירות החדשות שצפויות להיכנס לתוקף בקרוב, במבט השוואתי מצבה של ישראל דווקא טוב. ישראל התברגה במקום כלל לא רע בעשירייה השלישית של רשימת המדינות לפי התוצר לנפש, רק מעט אחרי מדינות כגון צרפת, גרמניה ויפן. את איטליה וספרד אפילו כבר הותרנו מאחור.

 

ולמספרים: ב-2013, על פי תחזית קרן המטבע יגיע התוצר בישראל ל-33.3 אלף דולר לנפש וב-2018 אנחנו צפויים להגיע לתוצר של כמעט 40 אלף דולר. לשם השוואה, בצרפת מסתכם התוצר לנפש כיום ב-36 אלף דולר וב-2018 יהנו הצרפתים מ-42 אלף דולר לנפש.

 

המספרים דומים מאוד גם בממלכה המאוחדת שנהנית כבר מאות שנים מתואר, או כנראה תדמית, של אחת המדינות העשירות בעולם. אם נתאמץ מאוד, נוכל להתקרב גם למודלים לחיקוי כמו בלגיה ודנמרק שצפויות להגיע ל-38 אלף דולר לנפש השנה ול-43 ו-45 אלף דולר בהתאמה בעוד חמש שנים.

 

ואולם המודל האמיתי לחיקוי עבורינו, לפחות בכל הקשור לתחזיות צמיחה, צריכה להיות קוריאה הדרומית. את 2013 היא אמורה לסיים עם תוצר לנפש של 33.6 אלף דולר, כלומר כמעט זהה לזה של ישראל, ואולם ב-2018 היא צפויה לצמוח ל-44.2 אלף דולר, בעוד אנחנו נסתפק, כאמור, ב-40 אלף דולר לנפש.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x