חמש שנים אחרי ההסדרים: מיליוני נפגעי משכנתא בארה"ב מחכים לפיצויים
ההחלטה לפצות את הלווים התקבלה לאחר שהרגולטורים קבעו כי בנקים הפלו לרעה מיעוטים ונתנו להם הלוואות בריבית גבוהה יותר
בנקים בארה"ב שילמו פחות ממחצית מסכום הפיצויים בגובה 5.7 מיליארד דולר שהם אמורים להעביר לבעלי בתים שנקלעו לחדלות פירעון, זאת חמש שנים לאחר שההסדר בתיווך פדרלי, יצא לדרך - על כך מדווח "הוושינגטון פוסט".
- בנק אוף אמריקה הסתיר מידע ויפצה את בעלי המניות ב-2.4 מיליארד דולר
- ג'יי פי מורגן עקף את וולס פארגו והוא הבנק הגדול בארה"ב במונחי שווי שוק
- ממשל ארה"ב תובע את בנק וולס פארגו על הונאת משכנתאות
נכון ל־14 במאי שולמו 2.6 מיליארד דולר מתוך הסכום הכולל. עיכוב העברת הכספים מונע הגשת סיוע למיליוני בעלי משכנתאות שנפלו קורבן לאפליה על רקע גזעי ולנוהלי הלוואות פסולים שנמצאים בלבו של משבר הדיור האמריקאי. כך לפי ניתוח שביצע "הוושינגטון פוסט" בנתוני הממשל הפדרלי.
העיתון מדגיש כי כאשר פורסם דבר ההסכמים שנחתמו עם בעלי הבתים, הציגו אותם גורמים רשמיים בממשל, בגאווה רבה, כתיקון עיוות היסטורי שפשה במערכת הפיננסית בארה"ב. ההחלטה על פיצוי הלווים התקבלה לאחר שרגולטורים גילו כי בנקים העניקו להם משכנתאות שאותן לא היו מסוגלים לפרוע והפלו לרעה מיעוטים כשנתנו להם ריבית גבוהה במסגרת הלוואה מסוג סאב־פריים, גם כשהיו זכאים להלוואה בריבית נמוכה. נגד כמה בנקים אף הופנו האשמות כי הטילו על עובדיהם לחתום על הוראות עיקול מבלי שקראו את התיקים כראוי ומבלי שנאספו כל המסמכים הנחוצים.
ב־2011 הסכים בנק וולס פארגו לפצות עד 10,000 לווים אחרי שהבנק הפדרלי המרכזי גילה כי הבנק מכוון אותם להלוואות סאב־פריים מסוכנות, גם אם היו זכאים למשכנתאות בתנאים טובים יותר. עם זאת, אף אחד מהלווים הללו לא קיבל עדיין את כספו.
ב־2012, בנק אוף אמריקה הסכים לפצות לווים בסכומים שנעים בין 1,000 דולר ל־5,000 דולר על אפליה לרעה בתנאי המשכנתא, אך הם טרם קיבלו את כספם. כתוצאה מהעיכוב בפיצוי הלקוחות, התובע המרכזי של ניו יורק איים באחרונה כי ינקוט הליכים משפטיים נגד וולס פארגו ובנק אוף אמריקה.
במסגרת ההסדרים קיבלו בחודש אפריל האחרון 29 אלף בעלי משכנתאות בבנק סאן־טראסט הודעה מהבנק כי הם זכאים לנתח מהסדר בגובה 21 מיליון דולר שאליו הגיע הבנק עם משרד המשפטים. זאת לאחר שלטענת התביעה, בין 2005 ל־2009 גבה הבנק ממיעוטים ריביות ועמלות גבוהות יותר לעומת הלקוחות הלבנים.
עם זאת, הסכומים המגוחכים שאמורים חלק מהלווים לקבל, הנעים בין 300 ל־1,000 דולר, לא יסייעו להם לצאת מהבוץ הכלכלי לאחר ששווי ביתם צנח במקרים מסוימים בכ־40%.