למי שייך השיר "יום הולדת שמח"? תביעה מנסה להשיב מילוני דולרים שנגבו כתגמולים
חגגתם יום הולדת בפארק? וורנר/צ'אפל, בעלת זכויות היוצרים לשיר Happy Birthday, עשויה לקנוס אתכם ב-150 אלף דולר על שימוש בו. תביעה דורשת שהשיר ישוב לבעלות הציבור
בבסיס התביעה עומדת טענת וורנר/צ'אפל, שבבעלותה זכויות היוצרים לשיר Happy Birthday בן ה-120 שנה הכולל 16 מילים, ונחשב ליצירת המוזיקה הידועה ביותר בשפה האנגלית. פירוש הדבר, שכל מי שמבצע את השיר בציבור עשוי לקבל קנס של 150 אלף דולר, אם לא יסכים לשלם תמלוגים לקבוצת המוזיקה.
החברה אמנם אינה רודפת אחר אנשים פרטיים ששרים את השיר לילדים הקטנים שלהם, אבל מבחינה טכנית יש לה את האפשרות לעשות זאת. כמו כן, היא דורשת כסף בכל פעם שמשמיעים את השיר בתכניות טלוויזיה, בסרטים או בפרסומות.
בשבוע שעבר הגישה חברת ההפקה גוד מורנינג טו יו (Good Morning To You), שמפיקה סרט תיעודי על השיר הידוע, תביעה בדרישה שהשיר ישוב לבעלות הציבור. הטענה העיקרית היא שזכויות היוצרים של השיר פקעו ב-1921, ולכן אין סיבה לאלץ אותה לשלם 1,500 דולר עבור הזכות להשתמש בשיר בסרט התיעודי.
וורנר/צ'אפל מיוזיק היא זרוע ספריית המוזיקה של וורנר מיוזיק. באתר האינטרנט שלה נטען כי בבעלותה זכויות היוצרים ליותר ממיליון שירים. על פי התביעה, השיר המדובר נכתב על ידי מילדרד ופאטי היל ונמכר ב-1891 לקלייטון סומי תמורת 10% מהמכירות הקמעונאיות של ספר התווים. לפי התביעה, החברה שסומי הקים נרכשה ב-1998 על ידי וורנר מיוזיק גרופ. הטענה היא שזכויות היוצרים שבבעלות וורנר/צ'אפל מתייחסות רק לגרסה מוגבלת על פסנתר שפורסמה ב-1935, ולא לשיר עצמו. לפיכך, החברה מנסה להפוך את התביעה לייצוגית, כך שוורנר/צ'אפל תיאלץ להחזיר את כל מיליוני הדולרים שגבתה בתמלוגים. בתביעה טוענים שהחברה גובה למעלה מ-2 מיליון דולר בשנה בזכויות יוצרים.
רוברט בראוניס, מרצה למשפטים באוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון ומומחה בנושא זכויות היוצרים של השיר, אומר כי לפי המחקר שלו זכויות היוצרים פקעו רק ב-1963, "אך בכל זאת עברו מאז שנים רבות". לדבריו וורנר/צ'אפל תוכל להמשיך ולגבות תמלוגים אם דבר לא ישתנה.
אולם, אולפני הסרטים וערוצי הטלוויזיה, שהם אלה שלמעשה משלמים עבור זכויות היוצרים של השיר, אינם מעוניינים להיכנס למלחמת זכויות עבור שיר זול יחסית, כאשר וורנר/צ'אפל יכולה בתגובה לעלות את המחיר עבור שירים אחרים, עליהם בוודאות יש לה את זכויות היוצרים.
בראוניס מסביר כי אנשים ששרים את השיר בפרטיות הבית שלהם, פטורים מהצורך לשלם על הזכויות, אך מבחינה טכנית ניתן לחייב בתשלום אדם ששר במקום ציבורי, כמו מסעדה. "מסעדה מהווה הופעה ציבורית, זה לא משנה אם משלמים למי ששר", הוסיף. למרבה המזל, לא משתלם לחברה לרדוף אחר "הופעות" מסוג זה, כך שאתם יכולים להרגיש חופשי לשיר בקולי קולות "יום הולדת שמח" במסיבה הבאה אליה תוזמנו.