ראשי ה-G8 סיכמו על צעדים משותפים נגד התחמקות ממס
בסיום פסגת שמונה הכלכלות הגדולות חתמו המנהיגים על "הצהרת לוך ארן", שנועדה "לשים קץ לנגע ההתחמקות ממס" של תאגידים בינ"ל
"הצהרת לוך ארן היא ציון דרך אדיר בדרך לשקיפות בתחום המסים. הנושא זוכה פה לתמיכה נלהבת מצד העולם המפותח והמתפתח כאחד", כך צייץ שר האוצר הבריטי דיוויד אוסבורן בחשבון הטוויטר שלו מוועידת מנהיגי ה־G8 שננעלה היום בצפון אירלנד.
- הנושא החם בפסגת ה־G8: "הסוף לחברות הסודיות"
- בנק HSBC נכנע ללחץ הציבורי: "נצמצם את השימוש במקלטי מס"
- מדינות אירופה מאחדות כוחות במאבק נגד המתחמקות ממס
בהצהרה משותפת שפרסמו מנהיגי שמונה הכלכלות הגדולות בעולם, שנועדו במלון לוך ארן, נכתב כי יוקם מנגנון אוטומטי לשיתוף מידע בנוגע למסים כדי "להילחם בנגע ההתחמקות ממס", להקשות על חברות "להעביר את רווחיהן לחו"ל כדי להימנע מתשלום מסים", ולהיאבק בפעילויות לא חוקיות כמו העלמות מס והלבנות כספים.
כחלק מהתוכנית המשותפת, שעליה ימשיכו לעבוד בפסגת ה־G20 שתתקיים בהמשך השנה, חברות רב־לאומיות יהיו חייבות להצהיר בדיוק מהו שיעור המס שהן משלמות בכל מדינה שבה הן פועלות. כמו כן, חברות קש, שלרוב משמשות לניצול פרצות בחוקי המיסוי ולהשקעת כספים אנונימית, יצהירו על זהות הבעלים שלהן. הממשלות גם הסכימו להעניק זו לזו גישה אוטומטית למידע על גביית מסים.
ההצהרה המשותפת, שעליה חתומים בין היתר נשיא ארה"ב ברק אובמה, קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל, משקפת את הזעם העולמי ההולך וגובר על שלל תרגילי המיסוי שעושות חברות ענק בינלאומיות, שמתעלות את רווחיהן למקלטי מס. בחודשים האחרונים נחשפים עוד ועוד נתונים על האופן שבו חברות כמו גוגל, אפל, סטארבקס ואמזון הצליחו למזער באופן קיצוני את שיעור המס שהן משלמות במדינות שונות. הזעם גדול במיוחד על רקע מאבקן של מדינות מוכות משבר להבריא את המאזנים תוך כדי יישום מדיניות צנע קיצונית שפוגעת קשות בתנאי חייהם של האזרחים. על פי הערכות, 32 טריליון דולר מאוחסנים כיום במקלטי מס.
לפני החתימה הסופית על ההסכם טען אוסבורן בראיון כי ההתקדמות שרשמו מנהיגי ה־G8 בתוך 24 שעות בדרך לביעור תופעת ההתחמקות ממס והחשאיות סביב תשלומי מס, גדולה מההתקדמות שנעשתה בתחום ב־24 השנים האחרונות. אוסבורן טען כי מערכת המיסוי הבינלאומית, שגובשה בשנות העשרים של המאה הקודמת, לא עודכנה בהתאם לשינויים בעולם וכניסתו של האינטרנט.