"קואופרטיב בנק הונה משקיעים פנסיונרים"
הבנק הבריטי צפוי לפגוע פגיעה קשה בכספי בעלי האג"ח הקשישים לאחר שנקלע לגירעון. "הפנסיונרים קיבלו הודעות הרגעה מטעות"
קואופרטיב בנק הבריטי, שהפך בקיץ שעבר לבנק השישי בגודלו בבריטניה אחרי שרכש 632 מסניפי לוידס תמורת 350 מיליון ליש"ט, מתמודד כעת עם גירעון של 1.5 מיליארד ליש"ט.
ה"סאנדיי טלגרף" הבריטי דיווח כי בחודש מאי, שלושה ימים אחרי שסוכנות מודי'ס חתכה את הדירוג שלו ל"זבל", הרגיע הבנק את הפנסיונרים המחזיקים באג"ח שלו ודאגו לגורל השקעתם. תכתובת מיילים שהגיעה לידי העיתון חושפת כי בכיר בקואופרטיב בנק טען בפני פנסיונר מודאג שהתעניין בנוגע לאג"ח שלו כי "אין סיבה לדאגה" וכי השקעתו, שגובהה 50 אלף ליש"ט, בטוחה.
לפי העיתון, עבור חלק גדול מהפנסיונרים תשלומי הריבית על האג"ח מהווים כ־50% מההכנסה החודשית, והריבית נעה בין 5.55% ל־13%. בחודש שעבר עיכב הבנק את תשלומי הריבית על האג"ח לפנסיונרים והודיע למשקיעים כי הם צפויים לספוג הפסדים של כ־40% לכל הפחות מחסכונותיהם.
מסר הדואר האלקטרוני נשלח לאותו פנסיונר ב־13 במאי, שלושה ימים אחרי שמוד'יס חתכה את דירוג הבנק. בחודש יוני נחשף כי קואופרטיב בנק יזדקק להזרמת הון של כ־1.5 מיליארד ליש"ט, כש־500 מיליון ליש"ט מתוך סכום זה יגיעו מתספורות לבעלי האג"ח. בעלי האג"ח של קואופרטיב בנק מחזיקים בחוב כולל של 1.3 מיליארד ליש"ט, 65 מיליון ליש"ט מהם בידי 15 אלף פנסיונרים וחוסכים קטנים.ביום שישי שעבר הבטיח הבנק לבעלי האג"ח כי יקבלו את תשלומי הריבית שלהם - אם תוכנית ההצלה שלו תעלה יפה.
לפי גורמים בבנק, אם בעלי האג"ח יסרבו לקבל את התוכנית, הוא ייקלע לחדלות פירעון. זוהי מכה קשה לבנק, שחלק גדול מהצלחתו נזקף לזכות התנועה החברתית "העבירו את הכסף" שקראה ב־2012 ללקוחות הבנקים הגדולים למשוך את כספם מהם בשל חלקם של המוסדות הפיננסיים במשבר הכלכלי ובשל הבונוסים השמנים שמקבלים בכיריהם למרות המשבר.
למרות שמו, קואופרטיב בנק איננו קואופרטיב, אלא שייך לחברת אחזקות שהיא עצמה קואופרטיב, הנקראת קואופרטיב גרופ. הקבוצה מחזיקה ברשת המרכולים החמישית בגודלה בבריטניה ובמשרדי נסיעות, בחנויות מוצרי חשמל, בחברת ביטוח ובחברה לארגון הלוויות.