$
כלכלה ומדיניות

ריכוזיות העושר בארה"ב: הגבוהה זה 100 שנה

מחקר חדש מגלה כי 22% מהכנסות האמריקאים ב־2012 עברו לכיס של ה־1% העשירים ביותר, בעיקר בזכות ההתאוששות בשוקי המניות. לעומתם, 99% הנותרים קיבלו בחזרה רק נתח זעום מההכנסות שאיבדו במהלך המשבר הכלכלי

סוכנויות הידיעות 09:0912.09.13

המשבר הכלכלי הגלובלי אמנם מחק עשרות אחוזים מהכנסתם של עשירי ארה"ב, אך מחקר חדש מראה כי נכון להיום הם כבר הצליחו להחזיר לעצמם כמעט את כולה.

 

מחקר שפרסמו הכלכלנים עמנואל סאז ותומאס פיקטי מלמד כי המאיון העליון אמנם ספג ירידה משמעותית של 36% בהכנסותיו במהלך המשבר, אבל לאחריו עלו הכנסותיו ב-31%.

 

בקרב ה־99% הנותרים, שספגו ירידה של 12% בהכנסתם במהלך המשבר, נרשמה עליה זעירה של 0.4% בהכנסות לאחריו. פירוש הדבר הוא שהמאיון העליון של ארה"ב גרף 95% מהעלייה בהכנסות מאז תום המשבר.

 

מחאה נגד בנק אוף אמריקה מחאה נגד בנק אוף אמריקה צילום: בלומברג

 

למעשה, מאז השנים שקדמו לשפל הכלכלי הגדול בארה"ב, לא נראתה ריכוזיות גדולה כל כך של הון בקרב מיעוט קטן כל כך מהציבור. יותר מ־20% מכלל ההכנסה של האמריקאים ב־2012 הלכו לכיסם של ה־1% המרכיבים את פלח בעלי ההכנסה הגבוהה ביותר - כך לפי המחקר, המבוסס בין היתר על נתוני מס הכנסה שנאספו מאז 1913.

 

העשירים נפגעו רק לרגע

 

המחקר אף חשף כי יותר ממחצית ההכנסות שצברו האמריקאים ב־2012 הגיעו לידי ה־10% של המשתכרים הגבוהים, השיעור הגבוה ביותר מאז שהחלה הממשלה באיסוף נתונים אלו לפני עשור. מהנתונים עולה כי חרף המיתון הכלכלי הגלובלי, ארה"ב עדיין שרויה בסוג של תור זהב שהתפתח לאחר השפל הגדול של שנות השלושים ומרכז את עיקר ההכנסות בקרב מספר מוגבל מאוד של בעלי הון.

 

האחוז העליון חולש עתה על 22.5% מכלל ההכנסות, לעומת 19.7% ב־2011. עלייה זו נובעת בחלקה מגורמים חד־פעמיים, ובראשם הדיון שהתלהט בקונגרס בפברואר האחרון סביב ביטול הטבות המס לעשירים.

 

אף שהקלות מס אלו נותרו על כנן, בגלל החשש לביטולן חילקו חברות רבות דיבידנדים גבוהים למשקיעים. עם זאת, עורכי המחקר מדגישים כי דיוני מס אלו אינם הסיבה היחידה להצלחה של ה־1%. "התוצאות מורות שהמיתון הגדול פגע בהכנסות המרוויחים הגדולים רק באופן זמני, ואינו צפוי לשנות את העליות הדרמטיות בהכנסותיהם השומרות על יציבות מאז שנות השבעים", כתב סאז.

 

 צילום: בלומברג

 

סיבה נוספת לצמיחה בנתח העשירים ביותר מתוך עוגת ההכנסות קשורה להתחזקות שוקי המניות: אף שכמחצית ממשקי הבית בארה"ב משקיעים במניות, אם בצורה ישירה ואם דרך כלים כמו קרנות פנסיה, העשירון העליון מחזיק ב־90% מהמניות. כתוצאה מכך, ההתאוששות בבורסות סייעה להם להרחיב את בסיס ההון שלהם.

 

עם זאת, החוקרים הצליחו למצוא נקודת אור קטנה גם עבור ה־99%. לפי המחקר, הכנסות ה־99%, שנותרו ללא שינוי בשנים 2011–2009, החלו לצמוח מחדש ב־2012, אם כי ב־1% בלבד. לשם השוואה, ההכנסה של העשירים ביותר, המהווים את ה־0.01%, זינקה ב־32% באותה תקופה.

 

לטענתם של סאז ופיקטי, מגמה זו של ריכוז ההכנסות בקרב קבוצה קטנה מאוד אינה צפויה להשתנות, אלא אם ייערכו רפורמות מרחיקות לכת במערכת המס.

 

עוד 400 מיליאדרים

 

במקביל לפרסום נתוני העושר האמריקאיים, מחקר של Wealth־X בשיתוף בנק UBS גילה כי אוכלוסיית המיליארדרים העולמית מתרחבת וכבר חצתה את רף ה־2,000.

 

הונם המצרפי של המיליארדרים הסתכם ב־6.5 טריליון דולר. נתונים קודמים העריכו את אוכלוסיית המיליארדרים העולמית ב־1,600 איש. העלייה במספר המיליארדרים נרשמה בעיקר בקרב עשירי ארה"ב ואירופה. לעומת זאת, ההאטה הכלכלית בשווקים המתעוררים הובילה השנה לירידה במספר המיליארדרים בהן.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x