איראן: רוצים הסכם גרעין בהקדם האפשרי
לקראת הפגישה עם נציגי המעצמות מחר, שבה יישבו יחד סביב השולחן שרי החוץ של איראן וארה"ב, אמר השר האיראני זריף: "אנחנו רוצים מו"מ רציני, מקווים שגם אתם"
- רוחאני ענה לאובמה באו"ם: השלום בהישג יד
- המשק האיראני התכווץ ב-5.4%; "המצב אף חמור יותר"
- אובמה: "אבחן את רצונו של רוחאני בדיאלוג"
בישיבה מחר ישתתפו מלבד זריף גם נציגי חמש החברות הקבועות במועצת הביטחון (ארה"ב, בריטניה, צרפת, רוסיה וסין) וכן גרמניה. ישתתף בה גם מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי, ולכן היא תזמן מעמד היסטורי שבו שרי החוץ של איראן וארה"ב יישבו סביב אותו שולחן ואולי אף ינהלו ביניהם חילופי דברים ישירים, לראשונה מאז ניתוק הקשרים בין המדינות אחרי המהפכה האיסלאמית של 1979 באיראן.
הערב נשאל זריף על-ידי כתבים למה הוא מצפה מהפגישה עם נציגי המעצמות מחר, והשיב: "להתנעה של המשא ומתן... עם חזון של הגעה להסכם בהקדם האפשרי". זריף דיבר אחרי פגישה עם שר החוץ של צרפת, לורן פביוס, בשולי הכינוס השנתי של העצרת הכללית של האו"ם. השר האיראני הוסיף עוד: "לרפובליקה האיסלאמית של איראן יש נכונות ורצון פוליטי למשא ומתן רציני, ואנחנו מלאי תקווה שגם לצד השני יש הרצון הזה".
בשנה האחרונה התנהלו כמה וכמה סבבים של משא ומתן בין איראן למעצמות, אולם לא הושגה בהם כל התקדמות משמעותית. מנגד, לפי דו"חות האו"ם איראן ממשיכה להתקרב אל הסף של פצצה גרעינית. בנאומו באו"ם בספטמבר אשתקד הציג ראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו את אביב או לכל היותר קיץ 2013 כקו האדום שיש להציב לאיראן.
אלא שאחרי ההסכם הרוסי-אמריקני על פירוק אסד מנשק כימי, מהלך שמנע תקיפה צבאית אמריקנית בסוריה, העולם כולו מתמסר כעת לדיפלומטיה גם במישור האיראני. בכינוס השנתי של עצרת האו"ם שנפתח אתמול הביע נשיא ארה"ב ברק אובמה את נכונותו לבדוק את המסרים הפייסניים שעולים מטהרן בשבועות האחרונים בנוגע לתוכנית הגרעין. הוא הודיע כי הוא שולח את מזכיר המדינה ג'ון קרי לעבוד עם איראן והמעצמות בניסיון להגיע להסכם. עם זאת אובמה הבהיר כי מילים יפות לבדן לא יספיקו, וכי על טהרן להתחיל לשתף פעולה עם פקחי האו"ם והמערב: "ארה"ב מוכנה להשתמש בכל האלמנטים של העוצמה שלה, כולל כוח צבאי, כדי להבטיח את האינטרסים שלה באזור. לא נסבול פיתוח של נשק להשמדה המונית או שימוש בו".
שבע שעות אחרי אובמה עלה לבמת העצרת ההכלית של האו"ם נשיא איראן הטרי, חסן רוחאני, ונשא כצפוי נאום פייסני שנועד לשדר למערב - מתוך כוונות כנות או לא - כי איראן מוכנה לדיאלוג ולפשרה דיפלומטית כדי למנוע תקיפה צבאית נגדה. "בשנים האחרונות קול דומיננטי הצהיר כי האופציה הצבאית על השולחן. על רקע הטענה הלא יעילה הזו, תנו לי להיות ברור - השלום בהישג יד", אמר רוחאני.
רוחאני התייחס ישירות לדבריו של הנשיא האמריקני וקרא לו לא להקשיב לקולות שמחרחרים מלחמה ולשנות את הגישה של לחץ צבאי. "אנחנו יכולים להגיע למסגרת ליישוב חילוקי הדעות בינינו על בסיס כבוד הדדי והכרה בעקרונות של החוק הבינלאומי", הבהיר. בסיום נאומו, זכה
הנשיא האיראני לתשואות - בניגוד לקודמו בתפקיד מחמוד אחמדינג'אד, שבזמן נאומיו נהגו נציגי האו"ם לצאת בהפגנתיות. חברי המשלחת הישראלית נעדרו מהאולם, כפי שעשו בשנים הקודמות בעת נאום הנשיא האיראני הקודם, מחמוד אחמדינג'אד.
כבר לאחר נאום אובמה אתמול אמר ראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו כי על העולם להיזהר שלא ליפול למלכודת איראנית, ולוודא שאיראן אינה משתמשת במילים יפות כדי למשוך זמן בדרך אל הפצצה. "איראן חושבת שמילים מרגיעות ופעולות סמליות יאפשרו לה להמשיך בנתיב לפצצה", אמר נתניהו. "כמו צפון קוריאה לפניה, איראן תמשיך לנסות ולהסיר סנקציות בכך שתציע ויתורים קוסמטיים, בזמן שהיא תשמר את יכולתה לבנות במהירות פצצה גרעינית בעיתוי שתבחר לעצמה". נתניהו הדגיש: "ישראל תקבל בברכה פתרון דיפלומטי אמיתי שיפרק לחלוטין את יכולתה של איראן לפתח נשק גרעיני, אך אנו לא נולך שולל בידי צעדים חלקיים שבסך הכל יספקו מסך עשן להמשך שאיפתה של איראן להשיג נשק גרעיני. גם העולם אסור שיולך שולל".