צעד היסטורי ביפן: מס הקניה עולה
אחרי 15 שנה יעלה המס ב-3% ל-8% כדי לסייע לממשלה לצמצם את גירעונה. במקביל יכריז ראש הממשלה על חבילת תמריצים כלכליים בשווי 5 טריליון ין
ראש ממשלת יפן, שינזו אבה, יעשה היום צעד שלא עשו קודמיו ב-15 השנים האחרונות ויעלה את מס הקניה ב-3% ל-8% כדי לסייע לממשלה לצמצם את גירעונה.
- "על יפן להעלות מס הקנייה ל-20% עד 2020 - כדי למנוע אסון בשוק האג"ח"
- יפן: הייצוא זינק ב-15% באוגוסט
- יפן: הבנק המרכזי הותיר את תוכנית התמריצים על כנה
אבה, הנהנה מגל פופולריות בשל צעדי מדיניות כלכלית שהחלו לעורר מקיפאון של שנים רבות את הכלכלה השלישית בגודלה בעולם, יכריז כי הממשלה תעלה את מס המכירות ל-8% באפריל.
בד בבד עם העלאת המס, הצפויה להזרים לקופת הממשלה עוד 8 טריליון ין (81.42 מיליארד דולר), יכריז אבה על חבילת תמריצים כלכליים בשווי 5 טריליון ין.
על פי גורם המעורב בתהליך, היקפה של חבילת התמריצים עשויה לגדול במידת מה בהתאם לאופן שבו תתמודד הממשלה עם סוגיות של מיסי חברות.
העלאת המס היא הניסיון המשמעותי הראשון מאז 1997 לבלימת גרעונה של יפן, שלא מזמן עבר את רף ה-1,000 טריליון
הין (10.18 טריליון דולר). היקף הגירעון שווה לפי שניים מהיקפה של הכלכלה והוא הגדול בקרב המדינות המתועשות.
אך היות שהממשלה עשתה מעט לקיצוץ הוצאות הממשלה ולריכוך השפעותיה של העלאת המס יש כאלו המבקרים את המהלך ומפקפקים ביכולתה של יפן לעמוד במטרה של קיצוץ הגירעון בחצי עד לשנה הפיסקאלית 2016. "גם אם המדיניות של אבה תוכתר בהצלחה, הרי שעדיין לא חיסלנו את הגירעון העיקרי", אמר גורם רשמי ב-S&P. "כל מה שהמהלך ישיג הוא האטה בקצב גידול החוב ובקצב גידול הגירעון התקציבי, אך עדיין תחול הידרדרות במצב".