בלעדי לכלכליסט
הזבל בגיאורגיה שווה לחברת WTP הישראלית מיליארד שקל
ממשלת גיאורגיה מנהלת מגעים להקמת שמונה מפעלים למיחזור פסולת במדינה בטכנולוגיה של החברה הישראלית, שמציעה מיון אוטומטי של סוגי הפסולת השונים. גם הממשל הסיני מתעניין במיזם
ממשלת גיאורגיה מנהלת מגעים לרכישת טכנולוגיית מיחזור פסולת ישראלית. ל"כלכליסט" נודע כי במסגרת העסקה, ששווייה מוערך במיליארד שקל, תקים חברת Waste To Products (WTP) בגיאורגיה 8 מפעלים למיחזור פסולת בהשקעה של 25–35 מיליון יורו למפעל.
המפעל הראשון אמור לקום בעיר הבירה טביליסי. הממשלה המקומית מנסה לעמוד בסטנדרטים אירופיים בתחום איכות הסביבה על ידי איסוף כמויות אדירות של פסולת פלסטית ביתית והמרתן עבור צרכים מוניציפליים
היזמים הישראלים שעומדים מאחורי העסקה וצפויים להקים את המפעלים הם איש העסקים אמיר ברמלי, יו"ר ומנכ"ל רוביקון ביזנס גרופ, והיזם אבנר ארזי, שותף ומנהל בחברת Oris Inv, המתמחה בתעשיות קלינטק ובמיזמים בתחום המיחזור. ברמלי וארזי שולטים בחברה EH העולמית, שמחזיקה בטכנולוגיית מיון ומיחזור הפסולת.
בשבוע שעבר נערכה פגישה בין ברמלי וארזי לבין שר התשתיות של ממשלת גיאורגיה, דיוויד נארמניה, ושגריר ישראל בגיאורגיה יובל פוקס, ובה הוצגו התוכניות להקמת הפרויקט ותוצאות מחקר עדכניות על יעילות הפטנט. אתמול נפגש ברמלי עם נציגים של הממשל הסיני שהביעו התעניינות במיזם, וסיכמו שבפברואר תגיע משלחת מדעית מיוחדת מסין כדי לבצע ניסויים מקיפים בטכנולוגיה.
חברת WTP מתמחה במיחזור פסולת עירונית מוצקה שאינה ממוינת (האשפה הכללית שאנו זורקים) והפיכתה לכדי חומר חדש המתאים כתחליף לתעשיות הבנייה והפלסטיק. לחברה יש מפעל ליד חיפה ומפעל נוסף באיטליה, סמוך למילאנו. כל אחד מהמפעלים פועל בתפוקה של כ־1,000 טונות לחודש.
הטכנולוגיה בה משתמשת החברה ייחודית בכך שהיא לא דורשת הפרדה של הפסולת שמגיעה אליה. התהליך בחברה מתבצע באופן אוטומטי ובמהלכו מופרדת התכולה של שקיות הזבל, כך שבסופו מתקבל קומפוסט שעל פי התוכנית יחולק בגיאורגיה בחינם לחקלאים ופלסטיק שיימכר. התהליך מייתר את הצורך בהטמנת אשפה ומנצל למעשה כמעט את כל האשפה למיחזור.
ברמלי אמר כי "הפטנט הופך פסולת לזהב. עיריות וממשלות מתעניינות בו כיוון שהוא מסייע להן להימנע ממסים ומדמי הטמנת פסולת. מה שהיה פעם פסולת הופך למצרך שאותו הם יכולים למכור לתעשיות שונות".