לראשונה משנות ה-50' - סין מתכוונת להעלות את גיל הפרישה
על פי הערכות הכלכלנים, גיל הפרישה שעומד כיום על 50 עבור מרבית הנשים ועל 60 לגברים, יעלה עד 2020 בחמש שנים
סין מתכוונת לעלות את גיל הפרישה, לראשונה מאז שנות ה-50', במסגרת המאמצים של קובעי המדיניות להתמודד עם בעיית התכווצות כוח העבודה שעשויה לפגוע בצמיחה הכלכלית.
- סין: נבנה 6 מיליון דירות ציבוריות ב-2014
- סין: נפתחה חקירת שחיתות בדרג הבכיר ביותר אי פעם
- איפה יוצאים לפנסיה בגיל 45?
חו שיאאוי, סגן השר למשאבי אנוש ולביטוח לאומי מסר כי גיל הפרישה יעלה בהדרגה, אולם לא פירט יותר מכך. על פי הערכות הכלכלנים, גיל הפרישה שעומד כיום על 50 עבור מרבית הנשים ועל 60 לגברים, יעלה עד 2020 בחמש שנים.
"אני מאמין שיותר אנשים ירצו לעבוד יותר שנים אם המדיניות תאפשר זאת", הגיב צאנג ג'יאן, כלכלן לענייני סין בברקליס בהונג קונג. לדבריו, מדיניות מסוג זה תסייע יותר לממשלה מאשר ההקלה החלקית במדיניות הילד האחד, עליה הוכרז בחודש שעבר.
"דחיית גיל הפרישה, על אף שאינה פופולרית, תסייע לצמיחה הכלכלית של סין, מכיוון שהיא תאפשר לאנשים לעבוד יותר ותנצל בצורה טובה יותר את כוח העבודה", מעריך גם לי שיאפינג מהמכון לכלכלת עבודה בבייג'ינג. עוד הוסיף שיאפינג, כי אף שהצעדים להקלת מדיניות הילד האחד הם פופולריים יותר, הם טומנים בחובם פחות הטבות כלכליות, שכן הרחבת האוכלוסייה לבדה אינה מסייעת בהכרח להתרחבות.
כוח העבודה התכווץ
הסיבה להעלאת גיל הפרישה היא שמספר העובדים בגיל העבודה בסין הצטמצם בשנה שעברה ב-3.45 מיליון עובדים, כך על פי נתוני הממשלה. יתרה מכך, האו"ם צופה ירידה של 24 מיליון במספר האזרחים בגילאי 15 עד 59 בין השנים 2015 עד 2025, בעוד שמספר האנשים מעל גיל 65 יעלה ב-66 מיליון. ההתכווצות בכוח האדם מובילה לצמיחה בעלויות העבודה, שבתורה גורמת לכך שחברות זרות כמו סמסונג מעבירות את הייצור למדינות אחרות, ביניהן ויטנאם.
סין מצטרפת לשורה של מדינות נוספות שהודיעו לאחרונה על התוכניות שלהן להעלות את גיל הפרישה. בבריטניה מתכננים להעלות עד 2022 את גיל הפרישה ל-66 מ-65 היום, בעוד שגיל הפרישה באוסטרליה מתוכנן לעלות עד 2023 ל-67 מ-65.