$
חברה וסביבה

שישה פעילי מחאת סטודנטים הושבעו לפרלמנט בצ'ילה

מנהיגת המחאה קמילה ואייחו הגיעה עם בתה התינוקת לטקס ההשבעה. יו"ר הפרלמנט החדשה היא בתו של הנשיא סלבדור איינדה, שנרצח בהפיכה צבאית ב־1973. מישל בצ'לט היא הראשונה שנבחרה לקדנציה שנייה בנשיאות ב־50 השנים האחרונות

רן אברמסון 08:5513.03.14

בגיל 25 בלבד, עם תינוקת רכה שצמודה אליה, הושבעה שלשום קמילה ואייחו לפרלמנט הצ'יליאני. ואייחו היתה הפנים של מחאת הסטודנטים שסחפה את צ'ילה בקיץ 2011, המחאה האזרחית הנרחבת ביותר מאז שבה הדמוקרטיה לצ'ילה ב־1990.

 

היא נבחרה לבית התחתון של הפרלמנט מטעם המפלגה הקומוניסטית הצ'יליאנית, ובדומה ליוצאי המחאה בישראל שרצו לכנסת זכתה לביקורת על החלטתה. בניגוד אליהם, ואייחו מעולם לא הסתירה את כוונותיה. כבת להורים קומוניסטים שהיו חברים במחתרת שפעלה נגד הרודן אוגוסטו פינושה היא גם לא התנצלה עליהן.

 

קמילה ואייחו, מראשי המחאה בצ'ילה קמילה ואייחו, מראשי המחאה בצ'ילה צילום: רויטרס

 

לצד ואייחו הושבעו אתמול לפרלמנט הצ'יליאני חמישה פעילים נוספים מהמחאה של 2011.

 

הדמות הבולטת בהן, פרט לוואייחו, היא ג'ורג'יו ג'קסון, מהנדס בן 27, שנבחר כמועמד עצמאי.

 

בראיון עם BBC הסביר ג'קסון את ההצלחה הגדולה של מובילי המחאה הצ'יליאנית בבחירות האחרונות ואת השאיפות שלו.

 

"הסיפור שלנו שונה משל רוב האנשים בפרלמנט", הוא אמר, "נולדנו בשנים האחרונות לדיקטטורה של פינושה, ויש לנו תפיסה שונה וציפיות שונות מהמשטר הדמוקרטי. בני ה־60 וה־70 של היום הצליחו לעשות את המעבר מדיקטטורה לדמוקרטיה, וזה הישג אדיר, אבל הדור שלנו רוצה לדחוק את הגבולות. אנחנו לא מרגישים בנוח עם הסטטוס קוו".

 

בלב הסטטוס קוו שג'קסון מדבר עליו ישנה הבעיה החברתית החריפה ביותר של המדינות המפותחות: אי־השוויון. אף שהיא נחשבת למפותחת מבין מדינות אמריקה הלטינית, צ'ילה מדורגת במקום הראשון באי־השוויון החברתי־כלכלי מבין המדינות החברות בארגון המדינות לשיתוף פעולה ופיתוח כלכליה (OECD). הנשיאה החדשה־ישנה מישל בצ'לט, שהפכה שלשום לראשונה בצ'ילה שנבחרה לקדנציה שנייה בנשיאות ב־50 השנים האחרונות, חרתה את הנושא על דגלה במהלך מסע הבחירות ועם השבעתה חזרה על הבטחתה לערוך רפורמה מקיפה במערכת החינוך, "שתבטיח הזדמנויות שוות לכל האזרחים".

 

טקס ההשבעה שלשום היה סמלי במיוחד. נוסף על כניסתם של מנהיגי המחאה לפרלמנט, כולם בשנות ה־20 לחייהם בבית שהגיל הממוצע בו הוא 49, התמנתה לראשונה אשה ליו"ר הבית - איזבל איינדה (ששמה זהה לזה של הסופרת הידועה), שהשביעה את בצ'לט לנשיאות.

 

עבור שתי הנשים מדובר היה בסגירת מעגל שהזכירה את העבר הקרוב והכואב של צ'ילה: איינדה היא בתו של סלבדור איינדה, הרופא הסוציאליסט שנבחר לנשיאות צ'ילה ונרצח במהלך ההפיכה הצבאית שהוביל הדיקטטור פינושה ב־1973 בתמיכת ארה"ב. בצ'לט היא בתו של קצין בצבא הצ'יליאני שלאחר ההפיכה הואשם בבגידה ומת בבית הכלא אחרי שעבר עינויים.

 

קמילה ואייחו (25)

תפקיד: חברה בבית התחתון של הפרלמנט בצ'ילה

תפקידים קודמים: דוברת התאחדות הסטודנטים הצ'יליאנית, מנהיגת מחאת קיץ 2011

השכלה: תואר ראשון בגיאוגרפיה מאוניברסיטת צ'ילה שבסנטיאגו

משהו נוסף: הצעירה מבין חברי הפרלמנט הצ'יליאני

בטל שלח
    לכל התגובות
    x