תביעת ענק נגד 16 הבנקים הגדולים בעולם בגין הטיית הליבור
הרשויות בארה"ב הגישו תביעה נגד הבנקים, בהם בנק אוף אמריקה, סיטיגרופ וקרדיט סוויס, בשל חלקם ל"תרמית" בהטיית הריבית
בנק אוף אמריקה, סיטיגרופ וקרדיט סוויס הם בין 16 הבנקים הגדולים בעולם שנגדם הוגשה תביעה על-ידי התאגיד הפדראלי לביטוח פיקדונות (FDIC) בארה"ב - גוף ממשלתי עצמאי שהוקם כדי להעניק לבנקים פיקדונות במטרה למנוע את קריסתם. התביעה הוגשה בשל חלקם של הבנקים בהטיית ריבית הליבור - הריבית הבין בנקאית הנקבעת בלונדון, וזאת מ-2007 ועד 2011.
- הערכה בבריטניה: כתבי אישום נוספים יוגשו בפרשת הטיית הליבור
- פרשת הליבור 2? פשיטה על משרדי ענקיות אנרגיה: "זייפו מחירים"
- "עובדי דויטשה בנק הזהירו מההימור המסוכן על הליבור"
הבנקים הנוספים שנתבעו הם ג'יי.פי מורגן, HSBC, ברקליס, ראבובנק, UBS, RBS, דויטשה בנק, לוידס, סוסייטה ג'נרל, נורינצ'וקין, רויאל בנק אוף קנדה, בנק אוף טוקיו-מיצובישי UFJ ו-WestLB.
התאגיד, הפועל ככונס הנכסים של 38 בנקים שקרסו, בהם וושינגטון מיוצ'ואל, אינדימאק וקולוניאל, טוען כי בנקים היושבים בוועדת הליבור "עשו יד אחת בתרמית של שמירה על ריבית נמוכה". בתביעה מופיע גם איגוד הבנקאים הבריטי - איגוד של ענף הבנקאות הבריטי שפיקח על הליבור. עוד נכתב בתביעה כי הבנקים שקרסו ציפו ל"ייצוג מדויק של כוחות התחרות בשווקים, ולא להתנהלות תרמיתית או לקנוניה".
גופיים רגולטורים ברחבי העולם חוקרים מזה זמן רב את החשד שגופי בנקאות עשו יד אחת בהטיית מדדי בנצ'מרק של ריביות ובהם הליבור, הנוגעת ללמעלה מ-300 טריליון דולר בנכסי ני"ע ברחבי העולם. עד כה שילמו מוסדות פיננסיים כ-6 מיליארד דולר במסגרת הסדרים פליליים ואזרחיים בארה"ב ובאירופה בשל חלקם בהטיית שערי הריבית.
"הבנקים הכושלים "מצפים בצדק כי ייצוג מהימן של כוחות התחרות הפועלים בשוק ולא להתנהלות שמטרתה הונאה או קשירת קשר" הוא זה שייקבע את שער הריבית, ציין FDIC בכתב התביעה.
העלויות בגין הטיית הליבור שעימן יתמודדו המוסדות המעורבים בפרשה יכולות להגיע עד 46 מיליארד דולר, לפי הערכתם של אנליסטים ב-KBW בדוח שפורסם בשנה שעברה בעניין. ייתכן כי כבר בחודש הבא ייאלצו ג'יי פי מורגן צ'ייס ו-HSBC להתמודד עם תביעה באיחוד האירופי שתוגש על-ידי האחראי על ההגבלים העסקיים של הגוש.