"עובדי דויטשה בנק הזהירו מההימור המסוכן על הליבור"
מסמכים שהעביר עובד לשעבר של הבנק לרגולטור חשפו אסטרטגיית הימורים מטרידה. מפקח לשעבר בבנק הפדרלי: "ההימורים האלה היוו סיכון אדיר אפילו עבור בנק גדול כמו דויטשה"
שערוריית ליבורגייט ממשיכה להכות גלים. "הוול סטריט ג'ורנל" דיווח שלשום כי דויטשה בנק הגרמני הימר במיליארדי יורו במהלך שנת 2008 על שער הליבור, וגרף רווחים של כחצי מיליארד יורו כתוצאה מההימור המוצלח.
- מומחה למדיניות ציבורית בברקלי: "וול סטריט מעורבת בליבורגייט"
- בריטניה: ארה"ב לא הזהירה אותנו ב-2008 על מניפולציה בליבור
- דיווח: גם רויאל בנק אוף סקוטלנד ו-UBS מעורבים בהונאת הליבור
היקף ההימור שהבנק הגרמני העז לקחת על עצמו נחשף במסמכים שהעביר לרגולטורים עובד לשעבר של הבנק, במסגרת החקירה שמתנהלת נגד בנקי השקעות גדולים שהיו מעורבים בביצוע מניפולציה בשער הליבור. העובד לשעבר אף אמר לרגולטורים כי כמה מעובדי הבנק הביעו חשש לגבי הסיכונים שטמונים בהימורים הללו.
ב"וול סטריט ג'ורנל", אשר המסמכים הגיעו לידיו, מציינים כי ההימור של דויטשה בנק, הבנק גדול באירופה מבחינת שווי נכסים, לא השפיע על שער הליבור בשווקים וגם אינו נחשב לפעולה בלתי חוקית. עם זאת הוא ממחיש התנהלות מדאיגה: הסיכון העצום שהבנק היה מוכן לקחת על עצמו בהימור על שינוי כה מזערי בליבור. מרק וויליאמס, לשעבר מפקח בבנק הפדרלי המרכזי, אמר ל"וול סטריט ג'ורנל" כי ההימורים הללו היוו "סיכון אדיר", אפילו עבור חברה גדולה כדויטשה בנק.
מהנתונים שפרסם העיתון עולה דרך הפעולה. סוחרים בשלוחה הלונדונית והניו יורקית של חטיבת הפיננסים הגלובלית של דויטשה בנק הימרו כי שער הליבור ביורו, בדולר או בליש"ט לשלושה או לשישה חודשים, יעלה בקצב מהיר יותר מאשר שער הליבור לחודש ימים או לשלושה חודשים.
כך לדוגמה, ב־30 בספטמבר 2008 הימר הבנק בסכום של 68 מיליון יורו על כל שינוי של 0.01% בערכם של השערים השונים הקשורים לליבור וליוריבור של אותו יום. לו ההימור היה מתגלה כשגוי, הבנק עלול היה להפסיד את הסכום הזה.
בדרך זו גרף הבנק רווחים שהסתכמו בכחצי מיליארד יורו באותה שנה. הסיכון שאותו לקח הבנק היה אדיר, במיוחד על רקע המשבר הגלובלי שהיכה אז בשווקים: ליהמן ברדרס התמוטט, שוקי האשראי היו קפואים, והפאניקה שאחזה במשקיעים גרמה לתנודתיות שהשפיעה בין היתר על רמתו של הליבור והשערים האחרים שצוטטו אז על ידי הבנקים.
הליבור הוא שיעור הריבית הבין־בנקאית על הלוואות של 15 פרקי זמן (עד שנה) שמפרסם מדי יום איגוד הבנקים הבריטי לעשרה מטבעות מרכזיים, ובהם דולר, יורו, ין, ליש"ט ופרנק שוויצרי. שער הליבור ידוע כבנצ'מרק עולמי ומשמש כבסיס להצמדות שונות שעל פיו נקבעים מחירי חוזים ועסקאות בעולם בהיקף כולל של כ־800 טריליון דולר.
החקירה המתנהלת בנושא בודקת את מעורבותם של כמה בנקים גלובאליים במניפולציה, שבמסגרתה סיפקו לאיגוד הבנקים שיעורי ריבית נמוכים בכמה נקודות בסיס, וזאת כדי ששיעור הריבית שבו מלווים הבנקים זה לזה, יירד. בעקבות חשיפת המניפולציה, הגיעו בנק ברקליס הבריטי ובנק UBS השוויצרי להסכמי פשרה בהיקף כולל של 2 מיליארד דולר עם הרשויות במדינותיהם.
יום הימורים בדויטשה בנק
ב־30 בספטמבר 2008 הימר הבנק בסכום של 68 מיליון יורו על כל שינוי של 0.01% בערכם של השערים הקשורים לליבור וליוריבור של אותו יום. לו ההימור היה מתגלה כשגוי, הבנק עלול היה להפסיד את הסכום הזה. לפי אנליסטים הסיכון היה אדיר, במיוחד על רקע הפאניקה ששררה בשווקים בעת המשבר הגלובלי, שהשפיעה על רמת השערים שצוטטו על ידי הבנק