היערכות בארה"ב: "המשבר מול רוסיה עלול להשפיע על הכלכלה"
ג'ייסון פורמן, הכלכלן הראשי של הממשל, התייחס להשתלטות על חצי האי קרים ולמשבר הגיאופוליטי; בכירים בארה"ב ציינו כי המדינה עלולה לשלם את מחיר הסנקציות שהטילה על רוסיה
המשבר הגיאופוליטי באוקראינה עלול לתת את אותותיו על כלכלת ארה"ב, כך אמר הכלכלן הראשי של ממשלת ארה"ב, ג'ייסון פורמן בהתייחסו להתפתחויות האחרונות, הכוללות את השתלטות רוסיה על חצי האי קרים וצעדי הסנקציות שהוטלו בעקבות כך.
- לאחר משאל העם בקרים: ארה"ב והאיחוד האירופי מטילים סנקציות על רוסיה
- משבר קרים: האקרים פרו-אוקראינים מכים באתרי ממשלת רוסיה
- נשיא הבנק העולמי: רפורמה באוקראינה תזרז העברת סיוע בסך 3 מיליארד דולר
"אנו בהחלט עוקבים מקרוב אחר ההתפתחויות. ישנו מכלול של גורמים העלולים להשפיע על הכלכלה וזהו בהחלט אחד מהם, אך ישנה חשיבות גם למה שיקרה בתחומי הצריכה הפרטית, השקעות הנדל"ן לדיור והמגמות הרחבות יותר של הכלכלה", אמר פורמן בתוכנית ראיונות של בלומברג.
סגן שר החוץ לשעבר סטרוב טאלבוט, שאף הוא התראיין לאותה התוכנית, אמר שלנשיא רוסיה ולדימיר פוטין "תיאבון בלתי ניתן לשובע. אל לנו להשלות את עצמנו שעתה, משלקח חלק מאוקראינה והפך אותה לחלק מהפדרציה הרוסית, העניין הגיע אל סיומו", אמר טאלבוט. אתמול פוטין הפך לרשמי את סיפוחו של חצי האי קרים וקיימים חששות שיש לו תוכניות דומות לגבי חלקים נוספים של אוקראינה.
טאלבוט אמר ש"עדיין מוקדם" לשפוט את האפקטיביות של הסנקציות שהטילה ארה"ב על פקידי ממשל בכירים רוסיים. "זה
בהחלט לא שינה את התנהגותה של רוסיה וזה לא ישנה את רצונותיו של פוטין".
מדבריו של פורמן ניתן היה להבין כי על שולחנה של ממשלת ארה"ב ישנם נושאים המהווים איום גדול יותר מסיפוחו של קרים לרוסיה אך יועציו של אובמה פוקחים עין על הנעשה. "אנו תמיד עוקבים אחר אירועים מסוג זה", אמר.
הוא סירב להתייחס לסיבות שבעטיין ארה"ב לא מגבירה את נפח ייצוא הגז הטבעי כדי לחזק את היצרנים המקומיים, להגדיל את יכולת ההשפעה של ארה"ב ולהחליש את כוחה של רוסיה - השולטת על 30% משוק הגז האירופאי - על שכנותיה. פורמן אמר שמשרד האנרגיה בוחן כל בקשת ייצוא לגופה.
גם ארה"ב עשויה לשלם את מחיר הסנקציות
ובתוך כך, שר האנרגיה ארנסט מואיז אמר כי ייתכן שיכולתה של רוסיה לעשות שימוש במקורות האנרגיה שלה כדי להשפיע על מדינות כמו אוקראינה תשחק תפקיד באופן שבו יבחן המשרד למעלה מ-20 בקשות לייצוא גז טבעי שהתקבלו. אירועים גיאופוליטיים והשלכותיהם על השווקים הגלובליים משחקים תפקיד חשוב בהחלטת המשרד אם בקשה זו או אחרת לייצוא גז טבעי היא מהאינטרס הלאומי של ארה"ב או לא, אמר מואיז בראיון לבלומברג.
כאשר נשאל טאלבוט על עמדתו לגבי הסרת האיסור על ייצור נפט גולמי במטרה להפעיל לחץ על כלכלתה מוטית הנפט של רוסיה אמר: " הבעיה היא שכמו כל הסנקציות הכלכליות - מטרתן להעניש את פוטין ולגרום לו לשלם מחיר אך יהיה לכך מחיר גם עבורנו".
לדבריו, הסנקציות נגד רוסיה הם "חלק ממשחק שחמט שכעת עומד להתגלות. אך עד כה היה זה משחק של איש אחד. אני לא חושב שמאז שסטלין ישב בקרמלין היה מישהו שיכול היה לעשות משהו כזה לגמרי לבדו". עידן המנהיגים הרוסים דוגמת מיכאיל גורבצ'וב ובוריס ילצין תם, הוסיף טאלבוט.
לדבריו, "יש לנו כעת באופן ברור לעין מנהיג לוחמני היושב בקרמלין שאינו מאמין שעקרונות היסוד של יחסי ארה"ב-רוסיה ושל רוסיה עם המערב נובעים מגישה של שותפות. הוא רואה בהם יחסי יריבות ותחרותיות. אז עכשיו המשחק שונה לגמרי".
לגבי כלכלתה הפנימית של ארה"ב נתן פורמן תחזית בעלת אופי אופטימי מתון לגבי רמת האבטלה העתידית ופרמיות ביטוח הבריאות. הוא אמר שרמת האבטלה, שהייתה 6.7% בפברואר, צפויה לרדת במהלך השנה. "אין לי תחזית אך אני צופה ירידה מרמתה כיום". לבסוף הוסיף פורמן כי הוא חושב שיו"ר הפדרל ריזרב, ג'נט ילן, עושה "עבודה נפלאה".