מפחדים מפוטין: אוקראינה נסוגה מקרים
נשיא אוקראינה הורה להסיג את כוחות הצבא מחצי האי שסופח לרוסיה, וציין שההחלטה התקבלה בעקבות איומים על חיי החיילים ומשפחותיהם
לא מתעסקים עם הדב הרוסי: נשיא אוקראינה הזמני אלכסנדר טורצ'ינוב הודיע היום (ב') על הסגת כוחות הצבא מחצי האי קרים על רקע הנוכחות הצבאית הרוסית באזור והחשש לחייהם של החיילים האוקראינים ובני משפחותיהם.
- פוטין מתגרה באובמה: "אפתח חשבון בבנק שארה"ב החרימה"
- היערכות בארה"ב: "המשבר מול רוסיה עלול להשפיע על הכלכלה"
- אחרי S&P - גם פיץ' משנה את תחזיתה על רוסיה מיציבה לשלילית
טורצ'ינוב אמר את הדברים בפני הפרלמנט בקייב אחרי שכוחות צבא רוסיים נכנסו לבסיס חיל הים האוקראיני בסמוך לעיר פאודוסיה. לדבריו, ההחלטה להסיג את הכוחות האוקראיניים מקרים התקבלה על רקע "איומים על חייהם ובריאותם של אנשינו ומשפחותיהם".
"המועצה להגנה וביטחון לאומי הורתה למשרד ההגנה לבצע את הסגת יחידות הצבא מקרים ולפנות את משפחות החיילים", אמר טורצ'ינוב.
אובמה: אירופה וארה"ב מאוחדות בתמיכה בקייב
נשיא ארצות הברית ברק אובמה אמר כי אירופה וארצו מאוחדות בתמיכתן בממשלת אוקראינה ובעם האוקראיני. אובמה אמר את הדברים באמסטרדם לאחר פגישתו עם ראש ממשלת הולנד מארק רוטה - התייחסותו הראשונה לפלישה הרוסית לתוך קרים מאז שיצא למסעו באירופה.
אובמה הוסיף שאירופה וארה"ב יענישו ביחד את רוסיה בגין פעולותיה עד כה בקרים ובכלל נגד אוקראינה. לדבריו, חברות הברית הצבאית הצפון אטלנטית (נאט"ו) הן השותפות הקרובות ביותר שיש לארה"ב. הנשיא האמריקני אמר גם כי בפגישתו עם נשיא הולנד דנו השניים גם בסחר, שינויי אקלים, בנשק הכימי הסורי ובסוגיות נוספות אחרות.
נשיא רומניה טריאן בססקו אמר שברית נאט"ו חייבת לשנות את מיקום כוחותיה על רקע הפעולות הצבאיות האחרונות של מוסקבה בחודשים האחרונים. רומניה, מדינה קומוניסטית לשעבר שחסתה בצל ברית המועצות הגדולה, הצטרפה לאיחוד האירופי בשנת 2007 והייתה בין התומכות הגדולות ביותר בהטלת סנקציות על רוסיה אחרי שזו סיפחה את חצי האי קרים לשטחה.
רומניה חוששת: מולדובה הבאה בתור
ברומניה חוששים בעיקר שמולדובה השכנה, מדינה קטנה שבה חי מיעוט דובר רוסית, היה הבא בתור להיכבש על ידי רוסיה אחרי קרים.
ראש ממשלת רוסיה דמיטרי מדבדב התייחס לעתידה של קרים כטריטורי רוסית ואמר שיש לקיים שיחות משא ומתן בינלאומיות כדי להבטיח את אספקת האנרגיה והמים לקרים. "יש להחליט על הנושא במשא ומתן בינלאומי", אמר מדבדב. "אנו צריכים לבחור בדרך הטובה ביותר להעביר אספקה לחצי האי. ראש הממשלה הרוסי אמר שקרים מקבלת 80 אחוזים מאספקת החשמל שלה, 85 אחוזים מאספקת המים שלה וכמות גדולה של גז מאוקראינה.
מאז שרוסיה סיפחה בשבוע שעבר את קרים לשטחה, היא הזרימה כוחות גדולים לחצי האי, השתלטה על בסיסי צבא רבים, ספינות וכלי רכב משוריינים ואף שבתה חיילים אוקראינים, בהם מפקד חיל הים ומפקד בסיס חיל אוויר. הממשלה הזמנית בקייב, שעלתה לשלטון לאחר הדחת הנשיא הפרו-רוסי ויקטור ינוקוביץ', ספגה ביקורת גדולה בשל השתהותה בקבלת החלטה בנוגע לגורל החיילים בקרים, ורק היום היא כאמור מחליטה להסיג את כל כוחותיה מחצי האי שאינו עוד תחת ריבונותה.
שר ההגנה של אוקראינה, איגור טניוק, התייחס אמש לפלישה הרוסית לבסיס חיל האוויר בחצי האי קרים ואמר כי החיילים במקום קיבלו הוראה לירות בחיילים הרוסים, אך לא עשו זאת. לדבריו, גם המפקדים על הספינות שהוחרמו על ידי צבא רוסיה אתמול קיבלו את אותה הוראה ובחרו להיכנע.