פוטין מתגרה באובמה: "אפתח חשבון בבנק שארה"ב החרימה"
המערב מאיים שהסנקציות יוחרפו אם התוקפנות הרוסית באוקראינה תימשך. ברוסיה רמזו שיגיבו להרחבת הצעדים בנוסח של "מידה כנגד מידה". חשש שבנקים אירופיים שהעניקו הלוואות לרוסיה הם הבאים להיפגע מהסנקציות
הסנקציות שהטילו בסוף השבוע ארה"ב והאיחוד האירופי על רוסיה, בעקבות הסכסוך שלה עם אוקראינה וסיפוח חצי האי קרים, מתחילות לתת את אותותיהן. ברוסיה מתחדדת ההבנה כי אף שהסנקציות שהוטלו עד כה היו סנקציות אישיות נגד בכירים במשטר, הן עלולות להשפיע גם על מגזרים נרחבים באוכלוסייה.
- ארה"ב מענישה את פוטין באמצעות סנקציות על איל נפט רוסי
- פוטין לא נרתע: הטיל סנקציות על ארה"ב
- "מרקל לא מבינה את הסכנות בהטלת סנקציות על רוסיה"
אתמול חסמו חברות האשראי האמריקאיות ויזה ומסטרקארד את שירותי כרטיסי האשראי שלהן ללקוחותיהם של ארבעה בנקים רוסיים, שבניהולם מעורבים אנשים שהופיעו ברשימה שפרסמה ארה"ב. הבנקים הרוסיים, שאמרו ל־BBC ששירותי האשראי הפסיקו ללא התרעה מוקדמת, כינו את הצעד "לא חוקי". אחד הבנקים שנפגעו מהסנקציות, בנק רוסיה (Rossiya), הוא הבנק ה־15 בגודלו ברוסיה, המנהל נכסים של 12 מיליארד דולר. לדברי גורמים בממשל האמריקאי, הבנק מספק שירותים בנקאיים לבכירים בממשל הרוסי. נשיא רוסיה ולדימיר פוטין התייחס להגבלות ואמר כי לבנק לא היה כל קשר לאירועים בקרים, וכי הוא מתכוון לפעול לחיזוקו. "לי באופן אישי אין עדיין חשבון בבנק רוסיה, אבל אני בהחלט מתכוון לפתוח שם חשבון ביום שני", אמר פוטין.
שליטה צבאית בקרים
במערב חוששים כעת כי רוסיה לא תסתפק רק בפלישה לחצי האי קרים, אלא תמשיך לנסות לספח חלקים נוספים באוקראינה שבהם ישנה אוכלוסייה מרוכזת של דוברי רוסית, במזרח המדינה ובדרומה. הצהרתו של שר ההגנה הרוסי סרגיי שויגו כי "החיילים לאורך הגבול נמצאים שם כדי לערוך תרגילים", לא הרגיעה את המדינאים במערב. בתוך כך, אתמול הודיעה רוסיה באופן רשמי כי היא שולטת שליטה צבאית בחצי האי קרים.
הבית הלבן פרסם בשבוע שחלף הוראה חדשה המאפשרת את הרחבת הסנקציות במקרה של תוקפנות רוסית. בהודעה של נשיא ארה"ב ברק אובמה נכתב כי "חתמתי על הוראה חדשה שתאפשר לנו להטיל עיצומים לא רק על אזרחים בודדים ברוסיה, אלא גם על מגזרי מפתח בכלכלה הרוסית". המניות בבורסה הרוסית צנחו בחדות לאחר ההודעה. מדד Micex, המדד הראשי של הבורסה לניירות ערך במוסקבה, צנח ב־2% ביום שישי, ובכך השלים צניחה של 14% מתחילת השנה. בסך הכל הפסידו המניות הרוסיות 70 מיליארד דולר בחודש האחרון.
בתוך כך, סוכנויות דירוג האשראי הבינלאומיות S&P ופיץ' הודיעו אתמול כי הן משנות את תחזיותיהן על כלכלת רוסיה מ"יציבה" ל"שלילית" — צעד שעשוי להיות הראשון לקראת הורדה של דירוג האשראי של רוסיה. "הואיל ולא מן הנמנע כי משקיעים ובנקים מארה"ב ומאירופה יהססו ללוות כספים לרוסיה בנסיבות הקיימות, ייתכן כי הכלכלה הרוסית תאט עוד יותר והסקטור הפרטי יזדקק לסיוע רשמי", נאמר בהודעה מטעם פיץ'.
ולדימיר פוטין צילום: בלומברג בכירים נוספים ייפגעו
בעוד ארה"ב היתה ברורה באשר לצעדים הבא שתנקוט במקרה של הידרדרות נוספת במצב, האיחוד האירופי זהיר יותר לגבי הטלת סנקציות כלכליות. קשרי המסחר בין רוסיה לאיחוד ענפים. רוסיה היא היצואנית הראשית של אנרגיה לאיחוד האירופי כיום, ומספקת שליש מכמות הנפט ו־40% מכמות הגז הטבעי שמגיע לאיחוד. אחד הגורמים הראשונים שעלולים להיפגע מהסנקציות נגד רוסיה הם הבנקים האירופיים, המושקעים בכלכלה הרוסית. אנליסטים בדויטשה בנק העריכו בשיחה עם "פייננשל טיימס" כי הבנקים הצרפתיים הם המלווים הגדולים ביותר לכלכלה הרוסית, עם חובות של יותר מ־50 מיליארד דולר. עם זאת, הם העריכו כי הסיכון הגדול ביותר נשקף לבנקים האוסטריים, כיוון שהלוואותיהם של אלה לרוסיה מהוות 1.4% מכלל הנכסים של הבנקים באוסטריה — האחוז הגבוה ביותר באירופה. עיקר ההשקעות האוסטריות נעשו דרך בנק רייפזן, שיותר ממחצית רווחיו בשנה האחרונה הגיעו מרוסיה.
ביום שישי הוסיף האיחוד האירופי 12 שמות לרשימת הבכירים הרוסים נגדם יפעיל סנקציות. משרד החוץ הרוסי קרא להחלטה "מנותקת מהמציאות". בהודעה שפרסם נכתב כי "רוסיה שומרת לעצמה את הזכות להגיב לצעדים באופן מקביל".
פוטין, החבר מהקג"ב וענקית הנפט גונבור
במסמך שמפרט את רשימת הסנקציות החדשות שהטילה ארה"ב על רוסיה, מסתתר משפט קצר שעוקץ באופן חסר תקדים את פוטין.
"הגרדיאן" הבריטי דיווח שאחד ממקורבי פוטין ששמם נמצא ברשימת אנשי העסקים שעליהם הוטלו סנקציות הוא גנדי טימצ'נקו, ממייסדי ענקית הנפט גונבור, שאחראית על 3% מסחר הנפט בעולם. טימצ'נקו ופוטין הם ידידים ותיקים, עוד מתקופת שירותם המשותפת בסוכנות הביון הסובייטית קג"ב.
ארה"ב החליטה לעורר מחדש את השמועות על קשרים עסקיים בין הנשיא לידידו, והדגישה כי "פעילותו של טימ'צנקו בשוק האנרגיה קשורה ישירות לפוטין. הנשיא הרוסי הוא אחד המשקיעים בגונבור ויש לו גישה ישירה לקופת החברה", נכתב במסמך.
ואולם, גם המשפט העמום הזה גרר תגובה זועמת של הנהלת גונבור, שיושבת בעיר ז'נבה שבשוויץ.
"אנחנו דוחים בכל פה את הטענות שלנשיא פוטין יש אחזקה בגונבור או שהוא אחד מבעלי העניין בחברה", נכתב בהצהרה שפרסמה ההנהלה בסוף השבוע.