$
כלכלה ומדיניות

האו"ם: מחלה שפוגעת בבננות התפשטה למזרח התיכון

פטרייה הגדלה בקרקע ותוקפת את שורשי העצים פוגעת ביבולי הבננות מסוג קבנדיש בדרום מזרח אסיה אך לא נעצרה שם

בלומברג 16:3009.04.14

מחלה שפוגעת ביבולי הבננות בדרום מזרח אסיה התפשטה למזרח התיכון ולאפריקה, ומסכנת את האספקה העולמית והמסחר בבננות, שמסתכם ב-8.9 מיליארד דולר, כך מזהיר ארגון המזון והחקלאות (FAO) של האו"ם.

 

זן TR4 של מחלת פנמה, פטרייה הגדלה בקרקע ותוקפת את שורשי העצים, נחשבת קטלנית לבננות מסוג קבנדיש, שמהוות 95% מהאספקה ליבואנים, כולל בצפון אמריקה ובאירופה.

 

בכיר באו"ם מסר כי המחלה נתגלתה כבר בירדן ובמוזמביק, אם כי עדיין לא הגיעה ליצואנים באמריקה הלטינית. "שוק הייצוא נשלט על ידי בננות קבנדיש, והן פגיעות במיוחד לסוג המסוים הזה של המחלה", הסביר פאזיל דוסונסלי. "זה מצב רציני בטווח הבינוני, אך אין סיבה להיכנס לפאניקה".

 

על פי נתוני FAO, הייצוא העולמי טיפס לשווי שיא ב-2011, שהסתכם ב-18.7 מיליון טונות, והפך את הבננות לפרי הנסחר ביותר בעולם. ארה"ב היא היבואנית המובילה, ואחריה בלגיה. המחיר לצרכן בארה"ב של בננות עמד בפברואר על 59.9 סנט לפאונד, גבוה ב-2.2% משפל של כשלוש שנים שנרשם באוקטובר של 58.6 סנט לפאונד.

 

בננות (ארכיון) בננות (ארכיון) צילום: בלומברג

 

עשרות אלפי דונם של יבולי בננות באינדונזיה, בסין, במלזיה, בפיליפינים ובאוסטרליה נחרבו מאז התגלה לראשון זן זה של מחלת פנמה באסיה בשנות ה-90.

 

מדענים עובדים לפיתוח זנים חדשים של בננות שיוכלו להיות עמידים בפני המחלה. "עד שזה יקרה אנחנו ממליצים שמדינות ינקטו באמצעי זהירות לבריאות הפרי כדי לנסות ולבלום את המחלה", מסכם דוסונסלי.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x