שוויץ: "לא" גורף במשאל העם על שכר המינימום הגבוה בעולם
ברוב של 76.3% דחו אזרחי שוויץ את ההצעה לקבוע שכר מינימום בגובה 18.07 יורו לשעה, שהיה אמור להיות שכר המינימום הראשון שיונהג במדינה. המעסיקים, שספגו בפברואר מכה בשל החלטה להגביל את ההגירה מהאיחוד האירופי, יכולים לנשום לרווחה
הניסיון השאפתני לקבוע שכר מינימום בשוויץ נחל כישלון חרוץ. במשאל עם שנערך היום (א') במדינה החליט רוב של 76.3% מקרב המצביעים לא לאשר את ההצעה לקבוע שכר מינימום של 22 פרנק (18.07 יורו) לשעה או 4,000 פרנק (3,274 יורו) לחודש. לו היה מאושר, הוא היה שכר המינימום הגבוה בעולם.
- מדגמים בשוויץ: נדחתה ההצעה לקבוע את שכר המינימום הגבוה בעולם
- אזרחי שוויץ יצביעו על העלאת שכר המינימום לרמה הגבוהה בעולם - 25 דולר לשעה
- שוויץ וסינגפור חתמו על אמנה גלובלית לאיתור מעלימי מס
בשוויץ מעולם לא הונהג שכר מינימום, וההצעה שנדחתה היתה ניסיון לקבוע תקדים בשוק העבודה במדינה. ברוח מסורת הדמוקרטיה הישירה של שוויץ, ההצעה שיזם ארגון העובדים הגדול בשוויץ, SGB, הובאה להכרעת האזרחים עם שורה של הצעות נוספות, דוגמת קניית מטוסי קרב משבדיה ב-2.8 מיליארד דולר (2.04 מיליארד יורו) - הצעה שסורבה על ידי המצביעים, ואיסור על פדופילים מורשעים לעבוד עם ילדים כל החיים, שזכה לאישור.
כריסטינה שופבאך מ־SGB אמרה בראיון לערוץ הטלוויזיה CNBC כי "בכמה תעשיות בשווייץ, כמו בניין או מסעדנות, קיים שכר מינימום שהוא תולדה של הסכמים בין איגודים מקצועיים למעסיקים, אבל רוב העובדים במדינה לא נכללים בהסכמים מסוג זה".
ואולם, למרות דבריה של שופבאך, כמעט 90% מהעובדים במדינה מרוויחים משכורת חודשית גבוהה יותר משכר המינימום שעמד למשאל, עובדה שככל הנראה פגעה בסיכויי ההצעה להתקבל מלכתחילה.
שר הכלכלה השוויצרי יוהן שניידר־אמן אמר מוקדם יותר השנה ש"שכר מינימום של 4,000 פרנק יוביל לקיצוצי משרות ויאיים על עתידם של עסקים קטנים ובינוניים, במיוחד במגזרי החקלאות, ההסעדה והקמעונאות, וכאשר משרות מקוצצות, החלשים הם הראשונים להיפגע".
שוויץ היא אחת המדינות היקרות בעולם, ולכן שכר המינימום שהוצע אינו גבוה כל כך. עם זאת, במדינה שהיא אחד מיעדי ההגירה הפופולריים באירופה שכר מינימום ברמה הזאת עלול להקשות על מעסיקים לשכור מהגרי עבודה בשכר נמוך יחסית. עבור שוויצרים רבים משאל העם על שכר המינימום היה המשך למשאל העם על הגבלת ההגירה מהאיחוד האירופי, שנערך בפברואר ובו הוחלט על ביטול פתיחת ההסכמים עם האיחוד שמאפשרים מעבר חופשי של כוח עבודה בינו לבין שוויץ.
ההגבלה על מעבר עובדים בין האיחוד לבין שוויץ - שבה חמישית מהתושבים הם מהגרים מארצות אחרות באירופה - היתה בעייתית מבחינת שוק העבודה השוויצרי, וקביעת שכר מינימום גבוה היתה מנחיתה עליו מכה נוספת.