$
כלכלה ומדיניות

נשיא הפרלמנט האירופי: "האירופים לא קיצוניים, הם פשוט איבדו אמון באיחוד"

כך אמר מרטין שולץ, נשיא הפרלמנט האירופי, עם פרסום תוצאות הבחירות לפרלמנט, שהסתיימו בהתחזקות משמעותית של מפלגות הימין הקיצוני. המצביעים האירופים הביעו מחאה נגד מדיניות הצנע של האיחוד האירופי והעלייה החדה באבטלה

שירות כלכליסט 20:0226.05.14

מפלגות יורו־סקפטיות ומפלגות ימין קיצוניות רשמו הישגים בבחירות לפרלמנט האירופי, המוסד המחוקק של האיחוד האירופי, שהסתיימו אתמול (א'). הן עשו זאת כשהן סוחפות אחריהן מיליוני אירופים המתוסכלים מקצב ההתאוששות מהמשבר הכלכלי ומשיעור האבטלה הגבוה באירופה.

 

 

 

לפי תוצאות ראשונות שהתפרסמו היום, הניצחונות הגדולים ביותר של מפלגות הימין היו בצרפת, בריטניה, יוון ודנמרק. התחזקותן של מפלגות האופוזיציה היא מכה למוסדות האיחוד, לממשלות האירופיות ולמפלגות המתונות באירופה.

 

"רעידת אדמה" בצרפת

נשיא הפרלמנט האירופי מרטין שולץ כינה את התוצאות "יום רע לפרלמנט האירופי". ראש הממשלה הצרפתי מנואל ואלס אמר בראיון לטלוויזיה הממלכתית כי התוצאות מהוות "רעידת אדמה" עבור צרפת ־ ועבור אירופה בכלל. הנרי מלוסה, נשיא ועדת האיחוד האירופי לכלכלה וחברה, הזהיר כי "אלה עלולות להיות הבחירות האירופיות האחרונות, אם אירופה לא תעבור שינוי".

 

 

 

ביוון מפלגת השמאל סיריזה (Syriza), המתנגדת למדיניות הצנע שכפה על המדינה האיחוד כחלק מתוכנית הסיוע ליוונים, זכתה ב־27% מן הקולות. מפלגת הימין הקיצוני היוונית השחר הזהוב, הנחשבת למפלגה ניאו־נאצית, זכתה ל־9% מן הקולות. בבריטניה מפלגת העצמאות הבריטית (UKIP), שתומכת בעזיבת האיחוד האירופי, היא המנצחת הגדולה בזכות 27% מן הקולות. בצרפת זכתה מפלגת החזית העממית בכ־25% מהקולות. "העם, הריבון, הכריז שהוא רוצה לקחת בחזרה את המושכות על העתיד שלו", אמרה מנהיגת המפלגה הצרפתית מארין לה פן. "האנשים שלנו רוצים רק סוג אחד של פוליטיקה - פוליטיקה של צרפתים, למען הצרפתים". מפלגתו של הנשיא פרנסואה הולנד, המפלגה הסוציאליסטית, קיבלה רק 14% מהקולות. לפי התקשורת הצרפתית, הנשיא כינס "פגישת חירום" של ממשלתו לאחר היוודע התוצאות.

למרות ההתחזקות הכללית של הקיצוניים מפלגות מרכז מתונות, כאלה התומכות באיחוד האירופי, צפויות להרכיב את מרבית 751 המושבים בפרלמנט האירופי. ואולם, התחזקותן של מפלגות הימין צפויה להקשות בהעברתם של חוקים שבעניינם חלוקות גם מפלגות המרכז, ובהם הסכם לסחר חופשי בין האיחוד האירופי וארה"ב.

 

הפרלמנט האירופי הוא הגוף היחיד באיחוד שנבחר ישירות על ידי תושבי מדינות האיחוד. כל מדינה אירופית מקבלת מספר תושבים שונה בפרלמנט, בהתאם לגודלה.

 

המתונים איבדו 87 מושבים

ארבע המפלגות האירופיות המתונות הגדולות קיבלו יחד 523 מושבים (ירידה של 87 מ־610 המושבים שקיבלו בבחירות של 2009). מפלגת הימין־מרכז, מפלגת העם האירופית (EPP), צפויה לקבל 212 מושבים בפרלמנט החדש (ירידה מ־274 מושבים שקיבלה בבחירות הקודמות לפרלמנט). המפלגה השנייה בגודלה היא מפלגת השמאל־מרכז, הברית הפרוגרסיבית של סוציאליסטים ודמוקרטים (S&D), שצפויה לרדת ל־186 מושבים מ־196. במקום השלישי נמצאת הברית של ליברלים ודמוקרטים באירופה (ALDE), שמספר המושבים שלה ירד ל־70 מ־83 בבחירות הקודמות. מפלגת הירוקים (GUE/NGL) השיגה שני מקומות פחות - מ־57 ל־55. לפי הערכות מוקדמות, בפרלמנט החדש יהיו כ־107 מחוקקים שכרגע לא משויכים לזרמים המרכזיים, ובהם יורו־סקפטיים ומתנגדים לאיחוד.

 

בכמה מדינות אירופיות ניצחו אתמול מפלגות השלטון. באיטליה זכה ראש הממשלה מתאו רנצי ב־41% מהקולות. תנועת המחאה האיטלקית האנטי־ממסדית 5 הכוכבים, בהנהגתו של הקומיקאי בפה גרילו, קיבלה 21.5% הקולות, אכזבה למפלגה שזכתה לרבע מהקולות בבחירות לממשלה האיטלקית שהתקיימו בפברואר. בגרמניה, המדינה הגדולה באיחוד, זכתה מפלגת השלטון, המפלגה הנוצרית הדמוקרטית (CDU) של הקנצלרית אנגלה מרקל, ב־35% מן הקולות. המפלגה הגרמניה היורו־סקפטית AfD זכתה ל־7% מן הקולות, ואילו המפלגה הלאומית־דמוקרטית (NPD), הנחשבת למפלגה ניאו־נאצית, תשלח נציג אחד לפרלמנט.

 

רוצים לסגור את הגבולות

תוצאות הבחירות לפרלמנט האירופי, הראשונות לאחר תקופת ההתמודדות עם המיתון הכלכלי באירופה, מדגימות עד כמה מדיניות הקיצוצים וההלוואות של האיחוד לא פופולרית בקרב אזרחי אירופה, ועד כמה פגעו השנים האחרונות במוסד, שמושל על אחת הכלכלות הגדולות בעולם ועל יותר מ־500 מיליון איש.

 

מצביעים רבים אמרו היום כי הם רואים את האיחוד כאשם בזינוק באבטלה באירופה בעקבות הקיצוצים והרפורמות התקציביות שהתרחשו באירופה מאז המשבר של 2008. אשם נוסף במצב הכלכלי הקשה, לפי המצביעים היורו־סקפטיים, ניתן לתלות במדיניות הגבולות הפתוחים שמאפשרת הגירה של מחזיקי דרכון אירופי ממדינות עניות למדינות עשירות יותר.

"הסיבה לתוצאות היא לא שאנשים הם קיצוניים מאוד", אמר נשיא האיחוד שולץ במסיבת עיתונאים לאחר פרסום התוצאות, "הם מאוכזבים. הם איבדו את האמונה והתקווה שהיו להם".

 

הוויתור של מרקל והולנד

 

ז'אן קלוד יונקר, לשעבר ראש ממשלת לוקסמבורג ומועמד המפלגה הנוצרית הדמוקרטית לנשיאות הנציבות האירופית, הצהיר אתמול כי יש לבחור בו לתפקיד בעקבות זכייתה של מפלגתו בחלק הארי של הקולות בבחירות לפרלמנט האירופי. "אני מרגיש כי זו זכותי המלאה להפוך לנשיא הבא של הנציבות האירופית", אמר יונקר עם פרסום תוצאות הבחירות לפרלמנט האירופי.

 

 

ז'אן קלוד יונקר ז'אן קלוד יונקר צילום: אי פי איי

 

הסמכות לבחירת המועמד מצויה מסורתית בידי ראשי הממשלות של האיחוד האירופי, אך חוק חדש של האיחוד מחייבם להתחשב בתוצאות הבחירות לפרלמנט. על הפרק עומדת זהותו של היורש לנשיא הנוכחי של הנציבות, חוסה מנואל בארוסו.

תהיה זו הפעם הראשונה שבה ציבור הבוחרים באירופה יקבע את זהות נשיא הנציבות. פירושו של דבר שמנהיגי האיחוד האירופי, ובהם קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל ונשיא צרפת פרנסואה הולנד, ייאלצו לוותר על זכותם לבצע את אחד המינויים הפוליטיים הנחשקים ביבשת, תפקיד המוכוון להבטחת איזון הכוחות בין המדינות הגדולות למדינות הקטנות בצפון ודרום אירופה.

 

הנציבות היא הגוף האירופי שמחוקק ואוכף חוקים, מופקד על ניהול משאים ומתנים להסכמי סחר וחולש על תקציב של 140 מיליארד יורו. ראשי ממשלות האיחוד ייוועדו מחר בבריסל כדי לדון בתוצאות הבחירות, אבל יקיימו את ההצבעה לבחירת הנשיא רק ביולי, מה שיאפשר חודש שלם של מהלכים פוליטיים לקידום המועמדים השונים.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x