$
כלכלה ומדיניות

פישר: בנק ישראל נחל הצלחה מוגבלת בלבד בריסון עליית מחירי הדיור

בנאומו הראשון כסגן יו"ר הפד, התייחס פישר לתפקידי הרגולטורים וציין את מוגבלותם בנוגע לבועות הנדל"ן

שירות כלכליסט 14:3511.07.14

סטנלי פישר, לשעבר נגיד בנק ישראל וכיום סגן יו"ר הבנק הפדרלי המרכזי, אמר אתמול (ה') בנאומו הציבורי הראשון מאז נכנס לתפקיד, כי הרגולטורים ביצעו "התקדמות משמעותית" בשיפור העמידות של המערכת הפיננסית. לדבריו, החברות הפיננסיות בריאות יותר והחוקים הוחמרו, כך שיענו על חלק מהבעיות שתרמו להיווצרותו של המשבר הקודם. אולם פישר הוסיף והזהיר כי העבודה בתחומים חשובים עדיין לא הושלמה. בנוסף ציין את יכולתם המוגבלת של הרגולטורים להגביל בועות נדל"ן.

 

 

 

"עלינו להיות תמיד מודעים לכך שהמשבר הבא - והוא יגיע - לא יהיה זהה למשבר הקודם, ולכן עלינו להיות זהירים הן בניסיון לחזות אותו והן בניסיון למנוע אותו", אמר פישר בנאום שנשא בפגישה של הלשכה הארצית למחקר כלכלי (National Bureau of Economic Research) בקיימברידג'.

 

 

השבעתו של פישר השבעתו של פישר צילום: רויטרס

 

 

פישר הגדיר את חוקי ההון הנוקשים, שמגבילים את מתן ההלוואות מצד הבנקים, כתחום שרשם את השיפור הבולט ביותר, בייחוד בכל הקשור להפחתת הסיכויים לקריסת בנקים. לעומת זאת, הוא הודה כי עוד לא הושגה הצלחה במאמצים להבטיח פירוק בטוח של בנקים במקרה של קריסה, ואף ציין כי בתחום זה כנראה לעולם לא ישיגו הצלחה מלאה. לדבריו, "עלינו להמשיך לפעול כדי לסיים למגר את תופעת הבנקים הגדולים מכדי ליפול, ואת הצורך בהתערבות ממשלתית בזמן משברים, אך לעולם אסור לנו להרשות לעצמנו להאמין שאכן מיגרנו את התופעה עד סופה".

 

פישר הביע הסתייגות גם לגבי המאמצים של הרגולטורים לפתח כלים להגבלת בועות נכסים. הוא סיפר כי תחת הנהגתו בנק ישראל השתמש באמצעים מסוג זה אך נחל הצלחה מוגבלת בלבד בכל הקשור לריסון ההשקעות בנדל"ן ועליית מחירי הבתים.

 

"לרגולטורים אין הערכה טובה לגבי ההשפעה האפשרית של האמצעים השונים", טען. יתרה מכך, אמצעים המכוונים לתחומים כמו שוק הדיור, ככל הנראה יהיו בעלי "רגישות פוליטית". לסיכום, הדגיש כי נדרש שיתוף פעולה בין הרגולטורים.

 

פישר ניצל את הבמה גם כדי לתמוך בהצעה של קודמו בתפקיד, דונלד קוהן, לפיה הקונגרס צריך להורות לפד לשמור על יציבות פיננסית - תפקיד שיצטרף לרשימת תחומי האחריות הרשמיים של הבנק המרכזי, ביניהם שמירה על אינפלציה יציבה ותעסוקה מקסימלית.

 

"ייתכן כי הוספת הסמכות לשמור על היציבות הפיננסית לשאר התפקידים של גופי הרגולציה הפיננסית ואולי גם החלת שינויים נוספים, שיעניקו יותר סמכות למועצה לפיקוח על היציבות הפיננסית, יתרמו להגברת היציבות", סיכם פישר.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x