$
תעשייה ופיננסים

ארה"ב: חסינות לסוחרי מט"ח זוטרים כדי שילשינו על הבכירים

משרד המשפטים האמריקאי מנהל מאז אוקטובר חקירת ענק בחשד שסוחרי מט"ח בבנקים גדולים בעולם ביצעו מניפולציות בשערי ההמרה. בשבועות האחרונים הגיעו נציגי המשרד ללונדון כדי להחתים סוחרים על הסכמי חסינות בתמורה למידע

שירות כלכליסט 21:3214.07.14

נציגים של מחלקת המשפט האמריקאית הגיעו לבריטניה בשבועות האחרונים במטרה להציע עסקאות חסינות לסוחרים זוטרים בשוק הפורקס (שוק המסחר במטבעות חוץ) הלונדוני, זאת בתמורה למידע שיספקו נגד הממונים שלהם. כך אמר אתמול ל"פייננשל טיימס" מקור הבקי בחקירה.

 

צעד זה של האמריקאים מסמן שלב נוסף בחקירה העולמית נגד הטיית שווקים בשוק הפורקס העולמי, שמגלגל כ־5.3 טריליון דולר ביום.

 

 

הסכמי החסינות המוצעים מוגדרים כחלקיים. אלה מאפשרים ליחידים לספק לרשויות מידע על פשעים שבוצעו בהבטחה שהם יהיו בטוחים מפני תביעות נגדם כל עוד הם אומרים את האמת. כמו כן, אם הראיות שהם מביאים מסייעות לגילוין של ראיות חדשות, אלה יכולות לשמש נגדם על אף הסכם החסינות.

 

עורך דין בכיר המקורב לנושא אמר ל"פייננשל טיימס" שאף שמשרד המשפטים הציע עסקאות חסינות לכמה סוחרים, רובם סירבו עד כה לחתום על ההסכמים כיוון שלא היו להם "עדויות קטלניות" לסחור בהן. משרד המשפטים עצמו סירב להגיב בנושא. בהתייחסה לחקירה הכללית אמרה בשבוע שעבר לסלי קלדוול, שעומדת בראש החטיבה הפלילית של המשרד, כי המשרד יהיה "אגרסיבי באופן הראוי" וינסה להביא לפתיחת תיקים נגד מוסדות פיננסיים "בעיתוי הנכון".

 

עד כה לא ידועים כל הנתונים והטווח של החקירה הגלובלית. החקירה של הרשויות האמריקאיות נפתחה באוקטובר האחרון, לאחר שרגולטור המגזר הפיננסי בבריטניה מסר בחודש יוני כי החל בבדיקת חשדות למניפולציה בשערי מט"ח. באותו חודש דיווחה סוכנות הידיעות בלומברג על טענות שלפיהן סוחרים ובנקים בריטיים תיאמו מידע באמצעות הודעות טקסט וצ'אט, זייפו את שערי המט"ח הרשמיים שהם מסתמכים עליהם בחישוב שווי תיקי השקעות והשתמשו בפקודות של לקוחות כדי להניע שערי מטבעות מרכזיים.

 

(ארכיון) (ארכיון) צילום: בלומברג

 

לפחות 15 גורמים רגולטוריים חוקרים את הפרשה בעולם. מרביתם אפשרו עד כה לבנקים השונים לנהל חקירות עצמאיות, ובמסגרתן הושעו, הוצאו לחופשה כפויה או פוטרו לפחות 35 עובדים בעשרה בנקים בבריטניה לבדה. גם עובד אחד בבנק המרכזי של בריטניה הושעה.

 

החקירה מעוררת בקרב גורמים בשוק הפורקס חששות קשים כי היא תביא עמה קנסות גדולים ופגיעה חמורה בענף, בדומה לפרשת הטיית ריבית הליבור. חקירת פרשת הליבור, שכתבי אישום בה הוגשו ב־2013, הביאה עמה קנסות של יותר מ־5.8 מיליארד דולר.

 

מקורות הקרובים לנושא אמרו ל"פייננשל טיימס" כי כבר משלב החקירות הפנימיות ברור כי אכן היו מקרים של זיוף נתונים ותיאום מידע. גם הרגולטורים הפיננסיים של גרמניה ושוויץ כבר אישרו בפומבי שנמצאו עדויות למעשים פליליים.  

בטל שלח
    לכל התגובות
    x