ארה"ב: שר האוצר ג'ק לו קורא לחקיקה מיידית נגד מקלטי מס
לו פנה לוועדות המיסוי של הקונגרס בדרישה לשנות את החקיקה הנוכחית המאפשרת לחברות אמריקאיות לפעול במקלטי מס באין מפריע. בעשור האחרון כ־50 חברות נרשמו מחדש מחוץ למדינה. "נחוץ פטריוטיזם כלכלי כדי להפסיק את הניצול לרעה"
ממשל אובמה קורא למחוקקים להעביר חקיקה חדשה כדי להגביל את האפשרות של חברות אמריקאיות להירשם מחדש מחוץ לארה"ב לצורך התחמקות מתשלום מסים במדינה.
- ספרד: 94% מהחברות הגדולות בבורסה פועלות במקלטי מס
- מנהיגי סין מבריחים את הונם למקלטי מס
- תאגידי ענק גנבו 60 מיליארד דולר ממדינות אפריקאיות
במכתב ששלח היום שר האוצר ג'ק לו לראשי ועדות המיסוי של הקונגרס נכתב כי המחוקקים "צריכים להעביר חקיקה מיידית... כדי להפסיק את הניצול לרעה של מערכת המס שלנו" — כך דיווח שלשום "הוול סטריט ג'ורנל".
לו ביקר את החברות שעוברות אל מעבר לים כדי להימנע מתשלום המס התאגידי האמריקאי הנחשב לגבוה יחסית, תוך שהן ממשיכות לפעול על קרקע ארה"ב וליהנות מכל יתרונות הפעולה בארה"ב ובהם מערכת המשפט, התשתיות והמחקר והפיתוח במדינה.
"כאומה אנחנו צריכים ליצור תודעה חדשה של פטריוטיזם כלכלי, שבו כולנו נקום או ניפול יחד", כתב לו. "אנחנו לא צריכים לתמוך בתאגידים שמנסים להוציא את הרווחים שלהם אל מעבר לים כדי להתחמק מתשלום החלק ההוגן שלהם במסים". במכתב קרא לו גם לשינוי רטרואקטיבי של תקנות המיסוי האמריקאיות ממאי 2014.
רק השבוע הודיעו שתי חברות תרופות אמריקאיות — אבווי ומאילאן — על מיזוגים שיאפשרו להן להירשם מחדש מחוץ למדינה ולהפחית את גובה המסים שהן משלמות. השתיים יצטרפו לרשימה הולכת וגדלה של כ־50 חברות אמריקאיות שנרשמו מחדש מחוץ לארה"ב באמצעות מקלטי מס בעשור האחרון, מרביתן אחרי תחילת המיתון ב־2008.
ממשל אובמה הציע בתקציב האחרון שלו הידוק של החקיקה כדי להגביל בצורה משמעותית את הפרצות המאפשרות את הפעולה התאגידית במקלטי מס. החשש מצעד כזה הוביל חברות שונות לנסות ולקדם חתימה מהירה של עסקאות מיזוג חדשות. כדי להבטיח את עצמן מול האפשרות שהחקיקה תשתנה, יותר ויותר חברות מוסיפות בחוזים סעיפים שיאפשרו להן לצאת מהעסקה מבלי לשלם קנס אם חקיקה חדשה אכן תצא לפועל ויתרונות המיסוי של המיזוג יבוטלו.
ממשלות בכל העולם מנסות להיאבק בתופעת ההתחמקות ממס של תאגידי ענק בינלאומיים, הגוברת בשנים האחרונות. אחת החברות האמריקאיות ששמן מוזכר תדירות בהקשר זה היא ענקית הטכנולוגיה אפל.
בשנה שעברה מצאה תת־ועדה של הסנאט שחקרה העלמות מס כי אפל התחמקה באופן שיטתי מתשלום מס־חברות בארה"ב, בין היתר באמצעות ניצול חקיקת המס הנוחה באירלנד, שם ממוקם המטה האירופי שלה.