סין: הפרוטה והירח
מדיניות מיגור השחיתות של נשיא סין שי ג'ינפינג פוגעת ביצרני האריזות של עוגות הירח, מאכל חג מסורתי שהסינים שולחים לחבריהם במהלך חג "אמצע הסתיו", ושבימים כתיקונם משמש גם כאמצעי פופולרי להעברת כספי שוחד
בסין נחוג אתמול (ב') חג "אמצע הסתיו", שבמהלכו שולחים מאות מיליוני סינים עוגות ירח, מאכל החג המסורתי, לחבריהם וללקוחותיהם. מרבית העוגות נמכרות במחיר עממי של 150–300 יואן (90–180 שקל), אך במקביל למכירות הרגילות נמכרות גם עוגות במחיר של אלפי יואן (שווי משכורת חודשית של עובד ממוצע בסין), ואלו משמשות כמסווה להעברת כספים בלתי חוקית.
הענקת מתנות יוקרה היא דרך נפוצה להעברת שוחד בסין - מיינות מהודרים, דרך תיקי גוצ'י ופראדה, וכלה במתן תכשיטים ויהלומים. תרבות השוחד מושרשת עמוק בסין ובאסיה ופוגעת עמוק בכלכלה המקומית. קניין המקבל שוחד יעדיף את ספק השירות ששיחד אותו על פני ספק השירות האיכותי והמקצועי.
ואולם, השמועה לקראת חגיגות "אמצע הסתיו" השנה מספרת שיצרני האריזות המהודרות מתלוננים כי אחוז ההזמנות צנח בעקבות מדיניות מיגור השוחד של נשיא סין שי ג'ינפינג.
מיגור תופעת השוחד הוא מספינות הדגל של שי, שהגדיר את התופעה כאחת הרעות החולות בסין והכריז כי ימגר אותה. מאז כניסתו לתפקיד אשתקד, כ־182 אלף פקידי ממשל סינים הועמדו לדין כדי להעביר את המסר שהממשל ירדוף הן אחר דגי הרקק והן אחר הכרישים - או בלשון הסינית הציורית: הן אחר "הנמרים" (אנשי השלטון הבכירים) והן אחר "היתושים" (אנשי השלטון הזוטרים).
בסמוך לעלייתו של הנשיא שי לשלטון אירעה תאונות רכבות טרגית בפרובינציית שאנשי, שגבתה קורבנות רבים. הציבור זעם על חוסר השליטה של מערכת הבקרה של הרכבת. בעוד הציבור דרש הסברים על התאונה צולם מנהל בדרג ביניים, שהיה אחראי על הבטיחות ברכבת, לאחד מערוצי התקשורת הסיניים. במהלך הצילום ניתן היה לראות שהוא עונד שעון יוקרה, היקר במונים רבים ממשכורתו החודשית של עובד ציבור. הזעם הציבורי הפנה את תשומת לב הרשויות למנהל, וזה נחקר בגין מקורות התשלום לשעון היוקרה. לבסוף הועמד המנהל לדין ונגזרו עליו 14 שנות מאסר בגין שחיתות.
התפיסה המקובלת בקרב הקהילה העסקית היא שמתן שוחד הוא חלק מהתרבות העסקית בסין. אבל לפעמים מה שסיני יכול לעשות - זר אינו יכול.
הסקנדל של חברת התרופות הבריטית GSK בסין, שהחל אשתקד ואותותיו עדיין מזעזעים את שוק התרופות בסין, ממחיש
את היקף הסכנה בהנחת העבודה השגויה כי בסין חייבים לשחד.
GSK חשודה במתן הטבות שיטתי לרופאים ברחבי סין בהיקף של 500 מיליון דולר במטרה לקדם את מכירת תרופותיה בסין. על פי החשד, ההטבות ניתנו בכמה אופנים ובהם במזומן, בשירותי מין ובהזמנות של רופאים לכנסים אקדמיים יוקרתיים. כמו כן, על פי החשד קיבלו עובדי החברה תשלומי שוחד מקניינים, לרבות עמלות בלתי חוקיות, והנפיקו חשבוניות פיקטיביות. ארבעה בכירים בחברה נעצרו בסין בקיץ שעבר כחלק מהחשדות.
היקף החקירה כנגד GSK ונגד חברות תרופות בינלאומיות נוספות הפועלות בסין שלח אות אזהרה ברור לכל הפועלים בשוק התרופות במדינה, ובעיקר לחברות הזרות, ולפיו הרשויות בסין לא ישלימו עם המצב הקיים.