פשרה מפתיעה: הסכם היסטורי בין סין לארה"ב במאבק בשינוי האקלים
לאחר 20 שנה של מחלוקות חתמו שתי הכלכלות הגדולות בעולם על הסכם שמגדיר יעדי הפחתת פליטות בשטחן. החתימה מגדילה את הסיכוי לגיבוש אמנה בינלאומית נרחבת בוועידת האקלים בפריז בשנה הבאה
שתי הכלכלות הגדולות בעולם חתמו על הסכם היסטורי להפחתת פליטות הפחמן שלהן. המהלך המפתיע עשוי לקצר את הדרך לגיבוש מתווה עולמי חדש למאבק בשינוי אקלים כבר בוועידה שתיערך בנושא בפריז בשנה הבאה.
- שינויי האקלים יכולים להטביע את האשראי של המדינות המתפתחות
- מתחילות להפנים: זינוק חד בחשיפה לסיכוני אקלים בחברות S&P 500
- דו"ח האו"ם: שינוי האקלים יעלה 100 מיליארד דולר בשנה
השיחות בין שני הצדדים התנהלו בחשאיות בחודשים שקדמו לביקורו של נשיא ארה"ב ברק אובמה בבייג'ינג השבוע לרגל ועידת הפורום לשיתוף פעולה כלכלי של מדינות אסיה והאוקיינוס השקט (APEC).
אובמה ונשיא סין שי ג'ינפינג הודיעו לאחר פגישתם אתמול על חתימת ההסכם, שמסיים שני עשורים של מחלוקות בנושא בין שתי המעצמות.
במהלך תקופה זו סירבה סין להטיל הגבלות על פליטות פחמן בשטחה, אף שחלקה בפליטות העולמיות הלך וגדל. הסינים טענו עד היום כי הגבלתן תבוא בהכרח על חשבון הצמיחה הכלכלית שלה ותנציח את העוני של מאות מיליונים. לדברי הסינים, קצב העיור והתיעוש במדינה מחייב שימוש נרחב במקור האנרגיה הזול והזמין ביותר — פחם.
ואולם, היום הודיעה סין לראשונה כי היא תגיע לגבול העליון של פליטות פחמן ב־2030 לכל המאוחר, ולאחר מכן היא תחל בהפחתתן. כדי להשיג את היעד הזה התחייבה סין להגדיל את נתח האנרגיות המתחדשות בתמהיל מקורות האנרגיה שלה ל־20% עד 2030.
ארה"ב, מצדה, התחייבה להכפיל את קצב הפחתת פליטות הפחמן עד לרמה הנהוגה באיחוד האירופי, מ־1.2% בשנה כיום ל־2.3%–2.8% ב־2025. הממשל האמריקאי מתכוון להפחית את פליטות הפחמן ב־26%–28% סך הכל עד לשנה זו, בהשוואה לכמות הפליטות שנרשמה ב־2005.
מבחינתו של אובמה ההסכם עם סין עשוי להיות חבל הצלה לתוכנית השאפתנית להגבלת פליטות הפחמן שהציג ביוני. יעד הפחתת הפליטות בתוכנית זו הוא 30% עד שנת 2030, ולכל מדינה בארה"ב יש יעד נפרד. אלא שתוצאות בחירות אמצע הקדנציה שנערכו החודש העבירו את השליטה בבתי המחוקקים של המדינות למפלגה הרפובליקנית, ומצב העניינים החדש יקל על אלה לטרפד את התוכנית. החתימה על הסכם בינלאומי מחייב עשויה אפוא לצמצם את הסיכוי שמחליפו של אובמה ינטוש את תוכנית הפחתת הפליטות שהוצגה.
"גם אם היעדים שהציגו ארה"ב וסין אינם שאפתניים כפי שהיינו רוצים לראות, העובדה ששתי פולטות הפחמן הגדולות בעולם משלבות ידיים במאבק בשינוי האקלים מעודדת, ותדחוף מדינות נוספות לקחת חלק במאמץ", אמר ל"פיינשל טיימס" בוב פרצ'יאספה, נשיא המרכז לפתרונות אנרגיה ואקלים, ארגון אמריקאי שמקדם את המאבק בשינוי אקלים. "אין ספק שהסיכוי לראות הסכם עולמי בר־קיימא בפריז בשנה הבאה גדל", הוסיף.
מנגד, יריביו של אובמה מבית לא היססו לתקוף את ההסכם. מנהיג הרוב הרפובליקני בסנאט מיטש מק'קונל, שנכנס לתפקידו רק בשבוע שעבר, כינה את ההסכם "לא ריאליסטי". מק'קונל אמר שהנשיא "למעשה זורק את יישום התוכנית על מחליפו בבית הלבן" והזהיר שההסכם עלול "להקפיץ את מחירי החשמל בארה"ב".